MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

.

Studiji

Široki izbor studijskih programa omogućuje studentima zadovoljenje interdisciplinarnih istraživačkih interesa.

.

Cjeloživotno obrazovanje

Fakultet nudi mogućnost obrazovanja kroz stručne i znanstvene centre koji nude različite programe.

.

Znanost

Znanstvenici Filozofskog fakulteta svojim radom sudjeluju u razvoju humanističkih i društvenih znanosti u zemlji i inozemstvu.


 Online servisi GSuite Nastavnički portal Studomat


26.09.2021

Pozdravni govor brucošima Fakulteta Dekanice Glorie Vickov

Poštovane kolegice i kolege studenti, dragi naši brucoši,

u ime svih zaposlenika Filozofskog fakulteta u Splitu i u svoje osobno ime srdačno vas pozdravljam na početku vaše prve akademske godine. Čestitam vam na upisu na naš Fakultet kojim ste, vjerujem, ostvarili svoje želje i otvorili vrata sustavnom razvijanju svojih sposobnosti i talenata, ali kojim ste, ujedno, i potvrdili visoku razinu svojih dosadašnjih znanja i kompetencija jer je ulazak i studiranje na Filozofskom fakultetu u Splitu, rekla bih, privilegija odabranih. Dosadašnje analize upisa na fakultete splitskog sveučilišta potvrđuju da su studenti upisani na prvu godinu preddiplomskih studija na Filozofskom fakultetu iz redova najuspješnijih maturanata na ispitima državne mature. Kada se tomu dodaju izvrsni rezultati analize uspješnosti studiranja naših studenata i evaluacije nastave i nastavnika, a koje se redovno, na godišnjoj razini provode na Sveučilištu u Splitu, više je nego očita visoka razina organizacije i kvalitete nastave na našem Fakultetu, ali i interaktivnog odnosa nastavnika i studenata kao osnove za sustavno i predano stjecanje i razvijanje znanja i vještina. Profesori Filozofskog fakulteta u Splitu su visoko cijenjeni stručnjaci, kako u domeni njihovog znanstvenog tako i nastavnog i stručnog djelovanja i u njima ćete tijekom svog studiranja pronaći uzore ne samo u kontekstu djelovanja unutar akademske zajednice već i kao ljude koji svojim etičkim i moralnim vrijednostima utjelovljuju intektualce suvremenog doba. Uzimam si za slobodu također konstatirati da ste za vaš ulazak u akademski svijet napravili pravi izbor odabravši instituciju s prepoznatljivim studijskim programima koji po svom ustrojstvu i sadržajima prate aktualne znanstvene postulate kao i zahtjeve za usklađivanjem s potrebama javnog i društvenog života. K tomu, naša zgrada u Poljičkoj pruža vam čitav niz mogućnosti kvalitetne organizacije studiranja, od moderno opremljenih predavaonica, novouređene Knjižnice i kantine do zasebnih prostora za studentski rad i učenje.

Dragi naši studenti, danas postajete aktivni sudionici partnerskog stjecanja znanja u akademskoj zajednici s profesorima, pri čemu ste pozvani da predanim i marljivim radom postanete i sudionicima višestoljetne kulturne i humanističke tradicije Splita i Dalmacije koju je predano i nadahnuto  izgrađivao čitav niz hrvatskih intelektualaca. Naši su studenti na Sveučilištu već godinama prepoznati kao oni koji predvode u kreativnim studentskim inicijativama, kao oni koji potiču, propituju, pozivaju na čitav niz zanimljivih i društveno korisnih aktivnosti usmjerenih prema njegovanju i promicanju spoznaja i vrijednosti iz raznih područja humanističkih i društvenih znanosti. I od vaše generacije s punim pravom očekujemo mnogo – u prvom redu, vašu predanost studiranju, vaš mladenački žar i entuzijazam na putu izgradnje sebe kao budućih humanista i „društvenjaka“, vašu angažiranost u studentskim organizacijama i udrugama, uključivanje u znanstvena istraživanja, projekte i popularizaciju znanosti. Dopustite mi da vam kao našim novim mladim kolegicama i kolegama ukažem na jednu, po meni, također vrlo važnu dimenziju akademskog suživota s nama, vašim profesorima. Biti student na bilokojem fakultetu, pa tako i na Filozofskom, ne podrazumijeva samo razvijanje svijesti o vlastitim, studentskim pravima. O njima je naš Fakultet od prvog dana svog postojanja vrlo predano, u akademskim odnosima sa studentima, brižno vodio i vodi računa nastojeći i u ovim, nažalost, još uvijek vrlo teškim pandemijskim uvjetima, osigurati prava naših studenata i štititi njihove interese. No, potrebno je ukazati i na vaše obveze, a one se ne odnose samo na marljivo učenje. Akademsko ponašanje obvezuje, i to, prije svega, na pristojno ponašanje u odnosu kako na svoje profesore tako i na sve zaposlenike našeg Fakulteta, obvezuje na poštivanje različitosti, na međusobno uvažavanje i, općenito, na odgovorno i kolegijalno ponašanje. Željela bih da vas, uz vaša postignuća u samom svladavanju studijskog gradiva, prepoznaju kao studentsku populaciju upravo po tim vrijednostima. U nama, vašim profesorima, uvijek ćete naći bezrezervnu potporu. Naposlijetku, biti student, studirati znači i imati priliku sklopiti možda najljepša prijateljstva koja će obogatiti vaš život. Surađujte jedni s drugima i obratite se jedni drugima s povjerenjem. Potaknuti, dakle, vlastitim željama i interesima, uz podršku vaših profesora i kolega studenata i, vjerujem, vaših obitelji, dobili ste jedinstvenu priliku obrazovati se i izgraditi u intelektualce koji će sutra nastaviti izgrađivati društvo znanja, etičnosti i morala. U tom smislu, čini mi se prikladnim završiti svoje pozdravno obraćanje riječima Nelsona Mandele koji je jednom rekao: „Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možemo promijeniti svijet“.

Dragi brucoši, od srca vam želim puno uspjeha u vašem studiranju i da vaši studentski dani budu ispunjeni zdravljem, radošću i prijateljstvom!

vaša dekanica

izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov

 

 

 

Popis obavijesti

Događanja

Falkuša “Comeza-Lisboa” u Strasbourgu
...
Drhtaj novog / Shudder of the New - konferencija o kulturnim objektima i posthumanoj politici
...
Održan 8. međužupanijski stručni skup nastavnika povijesti
...
Predstavljanje monografije : Hrvatsko–talijanske filološke studije u čast profesorici emeriti Ljerki Šimunković
...
Gimnazijska ekranizacija Sna ljetne noći
...
Promocija magistara na FFST
...
Otvorenje izložbe ANTE MANDARIĆ – prostori umjetničkog traganja
...
PREDAVANJE „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ i „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“
Dana 15. lipnja 2022. u 17. 30 i 18:30 h u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35, dvorana P2 održat će se dva predavanja:   17.30 - Mate Božić - „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ 18.30 - Maja Galić i Bruna Periš - „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ Predavanje organizira udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split. Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju! Pozivnica na interaktivno predavanje
Održan koncert solista i orkestra Umjetničke akademije
...
Predavanje prof. Dana Zemana sa Sveučilišta u Varšavi
...
Filozofski fakultet pobjednik na pub-kvizu Sveučilišta!
...
Suradnja FFST - UMAS - predstavljen ansambl mandolina
...

Nastava/Studenti

STUDENTSKA SLUŽBA - KOLEKTIVNI GODIŠNJI ODMOR
U vremenu od 1. kolovoza 2022. godine do 19. kolovoza 2022. godine djelatnice Studentske službe neće raditi zbog korištenja kolektivnog godišnjeg odmora.
Polaznici Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2022 na terenskoj nastavi u Bolu na Braču
...
Upisi na besplatan tečaj kineskog jezika za početnike
Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu upisuje studente na besplatan online tečaj kineskog jezika za početnike. Prijave su otvorene od 21. srpnja do 21. kolovoza 2022., a primaju se isključivo preko online obrasca. Sve piše u priloženim dokumentima. Poveznica za prijave (online obrazac) https://forms.gle/5WZiNwwzezYzrhnMA Poveznica za .pdf dokument Tečaj kineskog jezika za početnike_Informacije za upis i prijave 02_2022 http://tiny.cc/upisi_rujan2022
OBAVIJEST O ŠKOLARINAMA, UPISNINAMA I NAKNADAMA U AKAD. GOD. 2022./2023.
Na 10. sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Splitu donesena je Odluka o utvrđivanju iznosa upisnina, školarina i ostalih naknada u akad. god. 2022./2023. Odluka  
Doktorski rad doktorandice Ane Sarić
OBAVIJEST da je doktorski rad i Izvještaj Povjerenstva za ocjenu doktorskog rada (DR.SC.-02) doktorandice Ane Sarić podnesen nalazi se na ovoj poveznici .
Polaznici Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2022 posjetili MHAS i Podrume Dioklecijanove palače
...
Odluka o utvrđivanju ispitnih rokova i rokova za prijavu i obranu završnog i diplomskog rada u ak. god. 2021.-2022.
Odluka o utvrđivanju ispitnih rokova i rokova za prijavu i obranu završnog i diplomskog rada - 2021.-2022.
Prodaja udžbenika inojezičnog hrvatskog Prijeđimo na ti 1
Udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), prodavat će se po promotivnoj cijeni od 27. lipnja do 28 lipnja 2022., na porti Fakulteta, Poljička ulica 35.

Znanost/Međunarodna suradnja

DODJELA DIPLOMA U NASTAVNOJ BAZI ZLATNA VRATA - HRVATSKI ZA UKRAJINCE
...
Erasmus+: Natječaj za mobilnost studenata u ljetnom semestru 2022/23
...
Prva studentica u međunarodnoj nastavnoj bazi Filozofskog fakulteta
...
Dvogodišnje stipendije za studente iz Jadransko-jonske regije
Università Politecnica delle Marche (UNIVPM) nudi  10 (deset) dvogodišnjih stipendija (akademske godine 2022./2023. i 2023./2024.) , koje financira talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, studentima koji dolaze iz zemalja obuhvaćenih strategijom EUSAIR (Europska strategija za Jadransko-jonsku regiju). Svi zainteresirani moći će se prijaviti za navedene stipendije nakon što upišu jedan od sljedećih kolegija na Università Politecnica delle Marche: Biomedicinsko inženjerstvo, Inženjerstvo okoliša, Inovacije i menadžment hrane i pića, Međunarodna ekonomija i trgovina, Zeleno industrijsko inženjerstvo. Kolegiji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku. Za stipendiju se mogu prijaviti svi studenti iz Jadransko-jonske regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija). Stipendija iznosi  6.000,00 €   za svaku akademsku godinu  (maksimalno dvije akademske godine). Stipendisti će imati pravo na oslobađanje od školarine (osim regionalnog poreza koji iznosi 140,00 € i državne pristojbe od 16,00 €). Rok za prijave je  8. srpnja 2022.  godine. Više informacija nalazi se u  službenom pozivu . POVEZNICA ZA PRIJAVU  
Ljetna škola odgovorne znanosti na Medicinskom fakultetu u Splitu
Ljetna škola odgovorne znanosti održat će se na Medicinskom fakultetu, 29. kolovoza do 2. rujna 2022. godine. Ova je ljetna škola namijenjena mladim istraživačima koji žele naučiti u praktičnoj radionici kako principe odgovornog istraživanja iz Europskog kodeksa za istraživačku čestitost provesti u praksi. Detaljnije informacije dostupne su na sljedećoj poveznici: https://mefst.unist.hr/studies/mefst-summer-schools/ssrr-2022/11695
Započela ovogodišnja Europska noć istraživača u sklopu projekta Blue-connect
...
Natječaj za prijavu projekata bilateralne suradnje PHC "Cogito" : Rok za prijave : 30. lipnja 2022.
Program Hubert Curien "Cogito"  je hrvatsko-francuski program u području znanosti i tehnologije kojeg od 2002. zajednički provode  Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH  i  Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj . Cilj ovoga programa je olakšati i razviti visokokvalitetnu znanstvenu i tehnološku suradnju hrvatskih i francuskih znanstvenika na zajedničkim znanstvenoistraživačkim projektima. Natječaj je otvoren svim visokim učilištima i znanstvenoistraživačkim ustanovama Republike Hrvatske i Francuske Republike. Program obuhvaća sva znanstvena područja, a posebna pozornost posvetit će se projektima tematski vezanima uz projekte okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa. Rok za prijave : 30. lipnja 2022. godine Tekst natječaja dostupan je putem sljedećih poveznica :    Za hrvatske znanstvenike : https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/natjecaj-za-sufinanciranje-hrvatsko-francuskih-znanstvenoistrazivackih-projekata-u-sklopu-programa-cogito-partnerstvo-hubert-curien-za-razdoblje-2023-2024/4859    Za francuske znanstvenike : https://www.campusfrance.org/fr/cogito  
PROF. DR. SC. SANJA STANIĆ DOBITNICA PLAKETE SVEUČILIŠTA U SPLITU
...

Poslovanje

Odluke o načinu obračuna rada i visini satnice za ak. god. 2021./2022.
Na 11. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Splitu održanoj 15.9.2021. donesene su odluke o načinu obračuna rada i visini satnice za samofinancirajuće studije i programe te vanjske suradnike Fakulteta u ak. god. 2021./2022. Na 1. izvanrednoj virtualnoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Splitu održanoj od 11. do 12.10.2021. donesena je odluka kojom se mijenja odluka o načinu obračuna rada na samofinancirajućim studijima i programima, a koja se primjenjuje na rad u akad. god. 2021./2022.

google maps embed iframe generator