MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić''

Voditelj centra:

prof. dr. sc. Tonći Kokić
tkokic@ffst.hr

 

Članovi:

prof. dr. sc. Dario Škarica
dskarica@ffst.hr
doc. dr. sc. Ljudevit Hanžek
ljuhan@ffst.hr
dr. sc. Gabriela Bašić Hanžek, poslijedoktorandica
gbasic@ffst.hr
Danica Radoš, asistentica
drados@ffst.hr

 

Glavne djelatnosti: istraživački rad, znanstveno izdavaštvo, organizacija znanstvenih predavanja, diseminacija znanja, kolegijalno povezivanje s drugim istraživačima i institucijama.

 

Povijest

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić'' osnovan je 2016. godine na Filozofskome fakultetu u Splitu pod nazivom Znanstveni centar za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti. Danas nosi naziv po idejnom tvorcu i utemeljitelju p. prof. Berislavu Žarniću (1959. - 2017.). 
http://marul.ffst.hr/~berislav/doku.php

Centar je osnovan s vizijom jačanja unutarnje suradnje istraživača na Fakultetu koji djeluju u području teorijske filozofije, ali i širenja suradnje sa srodnim institucijama i pojedincima u znanstvenoj zajednici. Pri tome je fokus na temama i problemima kojima se bave filozofske discipline logika, epistemologija i filozofija znanosti.

Svojim su nas gostovanjem i izlaganjima već počastili sljedeći predavači: Timothy Williamson (Wykeham Professor of Logic, University of Oxford), Tomoyuki Yamada (University of Sapporo), Michael Peters (University of Waikato), Srećko Kovač (Institut za filozofiju, Zagreb), Neven SesardićLuca Malatesti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Boran Berčić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Bojan Borstner (Univerza v Mariboru), Vladimir Drekalović (Univerzitet Crne Gore), Milan Jovanović (Filozofski fakultet u Nišu).


Centar je i suizdavač zbornika tekstova Physics and Philosophy II,  nastalog na temelju izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima Physics and Philosophy na Sveučilištu u Splitu 2016. i 2017. 
https://content.ifzg.hr/poveznice/2019-Physics_and_Philosophy_II-1-8.pdf
Utemeljitelj je ovih interdisciplinarnih događanja još 2013. bio prof. Žarnić s prof. Franjom Sokolićem (tada Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu) i prof. Draganom Poljakom (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), a više je članova Centra redovito sudjelovalo u radu skupova i njihovoj organizaciji.


Repozitorij

24.10.2022

Obavijest o gostovanju Nevena Sesardića

U u srijedu, 26. listopada 2022., u organizaciji Odsjeka za filozofiju i Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić'', održava se jednodnevna konferencija na našem fakultetu, na kojoj će sudjelovati poznati hrvatski filozof Neven Sesardić. Radi se o međunarodno priznatom autoru, koji je predavao na uglednim sveučilištima diljem svijeta (Notre Dame, King's College, Lingnan...) i objavio tekstove u vodećim časopisima (The Journal of Philosophy, knjiga u nakladi Cambridge University Press-a), a poznat je i po komentiranju brojnih društvenih i političkih tema u raznim medijima. Neven Sesardić održati će predavanje u sklopu kratke konferencije i sudjelovati u promociji svoje nedavno objavljene knjige Konsenzus bez pokrića (Školska knjiga). Cijeli događaj odvija se u učionici P3, u vremenu od 17.00 do 20.15.

 

 

                                                                      Konferencija KONSENZUS BEZ POKRIĆA

                                                                       Filozofski fakultet u Splitu, Poljička cesta 35

                                                                            srijeda, 26. listopada 2022., dvorana P3

 

Program: 

 

  1. 17.00 – 17.45  Ljudevit Hanžek: Problem racionalnog neslaganja (predavanje i rasprava)
  2. 18.00 – 18.45  Neven Sesardić: Hirošima za filozofe (predavanje i rasprava)
  3. 19.00 – 20.15  predstavljanje knjige Konsenzus bez pokrića; predstavljači: Neven Sesardić (autor), Ljudevit Hanžek

 

Pozivamo sve zainteresirane na predavanje i raspravu

Popis obavijesti