MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

22.05.2023

Održan dan promocije jednakih mogućnosti - žene se u znanosti osjećaju jako ugodno

Dan promocije jednakih mogućnosti održan je 19. svibnja (petak) 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu, u sklopu manifestacije Friendship in May.

„Žene se u znanosti osjećaju jako ugodno“ – zaključak je današnje panel diskusije održane na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, organizirane pod okriljem Filozofskog fakulteta i SEA-EU Ureda Sveučilišta u Splitu. Panel diskusija je organizirana kao zadnja točka skupa organiziranog na temu Promocija dana jednakih mogućnosti kojem su prethodile prezentacije studentice Nine Vitlov na temu: „Dobivaju li žene manje akademskih zasluga od muškaraca“, „Kako se izboriti s predrasudama u poduzetničkim vodama“ održane pod okriljem Udruge Liberato te prezentacije na temu: „Nastavljamo dijalog: međuinstitucionalna suradnja studenata“, u kojoj su studentice Lea Fabijan i Antonia Mihovilović prikazale uspješan projekt suradnje studija Povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu s Umjetničkom akademijom.

Nakon prezentacija studentica uslijedila je panel diskusija na temu „Budućnost žena u znanosti", koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Antonela Marić. Kroz ugodnu atmosferu i optimističan pogled na ulogu i važnost žena u znanosti vodile su nas sudionice panel diskusije prof.  dr. sc. Ana Marušić s Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić i doc. dr. sc. Martina Požar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te prof. dr. sc. Nediljka Vukojević-Medvidović s Kemijsko-tehnološkog fakulteta.

Panelistice su se dotakle svojih osobnih iskustava te naglasile kako je strast i želja da se bave znanošću prevladala organizacijske probleme. Njihova iskustva su bila izrazito pozitivna te su s prisutnima podijelile da zapravo nikada na svojoj koži nisu osjetile bilo kakav oblik diskriminacije temeljene na činjenici da su osobe ženskog spola. Raspravljalo se i o udjelu broja studenata u biomedicini i zdravstvu u kojem prednjače studentice ženskog spola, za razliku od tehničkih znanosti. Što se tiče područja fizike, panelistice su naglasile da su vidljivi ogromni pomaci u kontekstu ravnopravnosti spolova, pa tako se bilo kakav oblik diskriminacije u njihovom užem okruženju ne može uočiti, što naravno nije slučaj na globalnoj razini. Upravo to je razlog zašto je ovakve događaje koje za cilj imaju osvještavanje pitanja ravnopravnosti potrebno poticati i češće organizirati. Kako su naglasile panelistice, znanost ne poznaje radno vrijeme, što u jednu ruku može biti nedostatak, ali i prednost. Raspravljalo se i o politici  rodne ravnopravnosti na Sveučilištu u Splitu i uvjetima stjecanja povelje HRS4R koju Sveučilište u Splitu ponosno nosi. Zaključak ovog događanja je bio da je znanost atraktivna za osobe ženskog spola, što se možda ne množe reći za upravljačke funkcije koje traže veći angažman znanstvenice, gdje cijela druga strana života može patiti, kako sama karijera u znanstvenom radu, tako i obitelj. Budući da se žene prirodno osjećaju kao čuvarice svoje obitelji, kako one uže – tako i šire, prirodno je da se rjeđe prihvaćaju tih izazova.

Ova aktivnost održana je pod okriljem Alijanse SEA-EU, radnog zadatka 4.1. koji sustavno radi na promicanju jednakosti, ravnopravnost i jednakih mogućnosti za sve studente i djelatnike obuhvaćene Alijansom SEA-EU.

 

Fotogalerija je dostupna na sljedećoj poveznici:

Fotogalerija

Popis obavijesti