MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

25.05.2023

Održano scensko čitanje nagrađenog dramskog teksta Davora Špišića "Žena himna"

Scensko čitanje nagrađenog dramskog teksta Davora Špišića "Žena himna", nagrađenog prvom "Nagradom za dramsko djelo Marin Držić 2022.", održano je 24. svibnja. 2023., u 19.30., u suterenu Filozofskog fakulteta.

Ovo scensko čitanje premijerno je izvedeno u okviru festivala "Marulićevi dani 2023", a izveli su ga studenti 4.godine Prijediplomskog studija Gluma Umjetničke akademije u Splitu :

Petra Krolo

Mihael Elijaš

Danica Katunarić

Mia Bujan

Mate Tavrić

Mentori:
izv.prof.art Bruna Bebić
Davor Pavić, umj. asistent

Scensko čitanje ove nagrađene drame je upriličeno umjesto predstave Gastarbajter Reiner Werner Fassbindera.

Davor Špišić osječki je prozaik, dramatičar, scenarist, novinar u kulturi i jedan od vodećih hrvatskih dramaturga. Njegov je dramski tekst Žena himna nagrađen na natječaju "Nagrada za dramsko djelo Marin Držić 2022." Hrvatsko-austrijska književnica Paula Preradović rođena je u Beču 1887. godine. Paula Preradović unuka je Petra Preradovića, jednog od najplodnijih i najcjenjenijih pisaca hrvatskog romantizma, generala pobočnika bana Josipa Jelačića. Djetinjstvo je provela u Puli nakon čega pohađa katolički internat u Sankt Pöltenu. Većinu je života provela u Beču gdje se udaje za austrijskog novinara Ernesta Moldena. Također, u Beču je tijekom drugog svjetskog rata uhićena od strane nacista zbog sudjelovanja u Pokretu otpora. Pisala je na njemačkom jeziku, ali prevođena je na razne jezike. Pisala je prozu, od koje valja istaknuti roman "Pave und Pere: Roman" te poeziju  ( poznata je zbirka "Dalmatinski soneti"). Valja napomenuti da su svi važni događaji iz njenog života utkani u dramsko tkivo Špišićeva djela.

Fotogalerija

Popis obavijesti