MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

 

Integracija u Europski prostor visokog obrazovanja, internacionalizacija studijskih programa, te povećanje dolazne i odlazne međunarodne mobilnosti studenata i nastavnika zazuzimaju važno mjesto među strateškim ciljevima Sveučilišta u Splitu.

Međunarodna mobilnost studenata i osoblja Filozofskog fakulteta odvija se najvećim dijelom u sklopu programa kao što su: Erasmus+ CEEPUS, Bilateralni programiMSCA i drugi.

 Mobilnost studenata i osoblja u okviru programa Erasmus+ odvija se temeljem interinstitucionalnih sporazuma i natječaja koje raspisuje Sveučilište u Splitu, a koje možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Mobilnost u svrhu studija ili u svrhu odžavanja nastave (profesori) moguća je prema bilo kojem od partnerskih sveučilišta unutar godišnjih kvota i područja razmjene kako su definirani ugovorima Sveučilišta u Splitu. Ažurirana lista ugovora objavljuje se u sklopu svakog natječaja.

 Fakultetska Erasmus koordinatorica :

 Tamara Ljubičić, voditeljica Odjeljka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću

PON-PET 08:30 - 11:00  12:30-15:30 

 e-mail: ljubicic@ffst.hr TEL 021 329 290

 

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) regionalni je program akademske mobilnosti u kojem sudjeluju:  Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U CEEPUS-u se omogućuju tri osnovne vrste mobilnosti. To su:

Nacionalni ured za CEEPUS: Agencija za mobilnost i programe Europske unije; e-mail: ceepus@mobilnost.hr

T: +385 (0)1 500 5635, F: +385 (0) 1 5005 699

 

MEĐUNARODNI PROJEKTI

Suradnja na međunarodnim projektima od iznimne je važnosti za razvoj znanstvene izvrsnosti i uključenje u Europski istraživački prostor (European Research Area - ERA).

Popis i kratkih opis navažnijih međunarodnih projekata ukojima su sudjelovali naši znanstvenici pogledajte ovdje

 

Međunarodna mobilnost znanstvenika financira se između ostalog i kroz program Marie Skłodowska-Curie

 i to:

Popis otvorenih MSC natječaja pogledajte ovdje.

 

Od 2019. godine, Sveučilište u Splitu član je Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), jednog od međunarodnih saveza inicijative Europskih sveučilišta čiji je cilj transformacija europskog visokoobrazovnog prostora.

Više o mogućnostima za učenje, praksu, usavršavanje, mobilnost, istraživačku suradnju i sudjelovanje koje nudi alijansa SEA-EU saznajte na poveznici

 

 


22.05.2023

TERENSKA NASTAVA POLAZNIKA CEHAS-A U ŠIBENIKU I NA OTOKU PRVIĆU

Osim što se polaznici CEHAS-a vesele svakom nastavnom satu na kojem uče hrvatski jezik i kulturu, iznimno se vesele svakoj terenskoj nastavi, gdje imaju priliku doznati nešto novo o hrvatskoj kulturi, povijesti i običajima, ali i međusobno se družiti te razgovarati s kolegama, lektoricama i slučajnim prolaznicima na hrvatskom jeziku.

U ljetnom semestru akademske godine  2022./2023. polaznici CEHAS-a imali su prilike sudjelovati na tri terenske nastave – nakon posjeta Hrvatskom narodnom kazalištu u ožujku i upoznavanja Splita i Dioklecijanovih podruma u travnju, zajedno s lektoricama dr. sc. Helenom Burić, Inom Bilonić i dr. sc. Josipom Korljan Bešlić 18. svibnja 2023. godine posjetili su Faustov otok – Prvić i Šibenik.

Ploveći prekrasnim Kanalom sv. Ante legendarnim trajektom Tijat stigli smo do Prvića. Na Prviću se nalazi Memorijalni centar Faust Vrančić, koji smo posjetili i poslušali zanimljivo predavanje o Faustu Vrančiću, njegovim djelima, konstrukcijama i izumima. Osim oduševljenja skulpturom homo volans, koju je moguće razgledati u stvarnoj veličini, mnogi su ostali iznenađeni činjenicom da je upravo Faust konstruirao tipove mostova kakvi su danas česti u Americi. Očaranost otokom nastavila se i u šetnji do obližnjih Šepurina. Mir, plavetnilo mora i zelenilo prirode, miris otoka na kojem ne voze automobili vratili su nas u neka davna, mirnija vremena. Pod dojmom otoka na kojem smo doživjeli određeni „zen“ vratili smo se na kopno – u Šibenik.

Šetajući šibenskim uličicama i stubama, doznali smo da je upravo Šibenik grad s najviše stuba u Hrvatskoj, da Šibenik krase četiri tvrđave, a na nekima od njih održavaju se koncerti, da je Šibenik grad našeg košarkaša Dražena Petrovića. Posjetili smo i katedralu sv. Jakovu te pomno razgledali 70-ak glava Jurja Dalmatinca, pokušavajući se u njima prepoznati.

Uz mnogo zanimljivih razgovora, ideja i smijeha vratili smo se u Split obogaćeni jednim novim iskustvom. Dojam ove terenske nastave najbolje je opisala jedna polaznica iz Amerike, koja je na kraju rekla: „Hvala vam, bilo je čudesno!“

Fotogalerija

Popis obavijesti