MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKA DJELATNOST FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU

Znanstveno-istraživačka djelatnost ključni je segment u radu visokoobrazovne institucije. Od svog je osnutka Filozofski fakultet u Splitu imao za cilj svoje zaposlenike poticati na znanstveno-istraživačku produktivnost, koja je preduvjet kvalitetnom nastavnom angažmanu te znanstvenom i stručnom napredovanju. Kao jedan od glavnih stupova razvoja Filozofskog fakulteta u Splitu, znanstveno-istraživačka djelatnost, između ostalog, omogućava međusobnu povezanost različitih znanstvenih disciplina te potiče suradnju i s drugim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu.

Od samog osnutka fakulteta 2005. godine, Fakultet sudjeluje u nizu domaćih i stranih projekata, kao i u drugim oblicima znanstvene nacionalne i međunarodne suradnje. Znanstveni okvir Filozofskog fakulteta ne ograničava se na pružanje podrške za provođenje nastavno-pedagoškog procesa, već uključuje i istraživački rad koji je od nacionalnog značaja jer doprinosi stjecanju znanja o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti, književnosti, kao i o drugim znanstvenim disciplinama. Svojim znanstvenim radom Filozofski fakultet uključuje se u razvoj humanističkih i društvenih znanosti u zemlji i inozemstvu.

Filozofski fakultet u Splitu broji danas preko 140 znanstvenika, od kojih veliki broj sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim projektima, te uredništvima raznih časopisa. Rezultati istraživačkog rada znanstvenika Filozofskog fakulteta očituju se u brojnim znanstvenim člancima, monografijama, sveučilišnim udžbenicima i drugim publikacijama.

Osim toga, Filozofski fakultet razvio je i vlastitu izdavačku djelatnost u okviru koje djeluju i sljedeće serijske publikacije: Školski vjesnik  - časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (A2) te Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu (A1). Studenti Filozofskog fakulteta također su aktivni na polju izdavaštva, i to sa dvije studentske publikacije: The Split Mind - višejezični časopis za književnost i kulturu, Humanist - časopis studenata Filozofskog fakulteta u Splitu te Pleter - časopis studenata povijesti i povijesti umjetnosti. 


POVJERENSTVO ZA ZNANOST

Nakon postupka reakreditacije Fakulteta 2014. godine ustanovljeno je kako je dugoročna strategija za znanstveni razvoj nužna okosnica znanstvene produkcije Fakulteta. U tom su pogledu poduzete sljedeće mjere: osnovano je Povjerenstvo za znanost, „tijelo Fakulteta koje skrbi i nadzire znanstveno-istraživačku djelatnost Fakulteta, promiče i potiče znanstveni i istraživački rad i razvoj znanstveno-istraživačkog  kadra“ i koje je definiralo prijeko potrebne kriterije za vrednovanje znanstvene izvrsnosti te smjernice za razvoj znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta u vidu Strateškog programa znanstvenih istraživanja za razdoblje 2021. – 2025. Rad Povjerenstva reguliran je Pravilnikom o radu povjerenstva za znanost.

 

Članovi Povjerenstva za znanost u mandatnom razdoblju 2023./2024. - 2025./2026.:

 1. doc. dr. sc. Nikša Varezić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, 
 2. izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, predstavnica Odsjeka za talijanski jezik i književnost,
 3. izv. prof. dr. sc. Marko Rimac, predstavnik Odsjeka za povijest,
 4. izv. prof. dr. sc. Darko Hren, predstavnik Odsjeka za psihologiju,
 5. izv. prof. dr. sc. Katarina Lozić Knezović, predstavnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost,
 6. iprof. dr. sc. Tonći Kokić, predstavnik Odsjeka za filozofiju,
 7. doc. dr. sc. Mirjana Semren, predstavnica Odsjeka za engleski jezik i književnost,
 8. prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, predstavnica Odsjeka za povijest umjetnosti,
 9. prof. dr. sc. Renata Relja, predstavnica Odsjeka za sociologiju,
10. doc. dr. sc. Anita Mandarić Vukušić, predstavnica Odsjeka za pedagogiju,
11. prof. dr. sc. Nikola Glamuzina, predstavnik Odsjeka za učiteljski studij,
12. izv. prof. dr. sc. Marija Brajčić, predstavnica Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje,
13. prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić, predstavnica Odsjeka za germanistiku.

 


20.04.2022

Green Future konferencija

Naslov: Green Future konferencija, HNK Split – 9. i 10. lipnja 2022.

 

Podnaslov: Filozofski fakultet u Splitu podržao je Green Future konferenciju i osigurao je besplatne ulaznice za svoje studente i djelatnike

 

Green Future konferencija okupit će 9. i 10. lipnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu globalne i domaće tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja.

 

Filozofski fakultet u Splitu podržao je Green Future konferenciju i osigurao je besplatne ulaznice za svoje student i djelatnike FFST-a. Ova će konferencija ponuditi izvrsne perspektive za studente jer će brojni eminentne tehnološke tvrtke imati svoje izložbene prostore (štandove) na kojima će se studenti moći informirati i o mogućnostima zapošljavanja.

 

Molimo sve zainteresirane studente i djelatnike FFST-a koji žele sudjelovati na Green Future konferenciji da svoje podatke (ime, prezime, broj mobitela i e-mail) pošalju e-mailom organizatorima konferencije na: info@greenfuture-conf.com najkasnije do 20. svibnja 2022. Organizatori će vam potom poslati ulaznice za konferenciju e-mailom.

 

Green Future konferenciju na temu zelene tranzicije podržavaju dvije vodeće hrvatske tech kompanije – cijelo događanje je powered by Rimac Group, challenge partner natjecanja startupa je Infobip, a konferenciju podržava i Grad Split i brojni drugi sponzori i partneri koje možete pronaći na webu konferencije https://www.greenfuture-conf.com/ i na LinkeIn profilu https://www.linkedin.com/company/green-future-conference/. Na navedenim stranicama možete pronaći detaljnije informacije i o programu konferencije , te o potvrđenim govornicima.

Ono što je posebno zanimljivo za studente Filzofskog fakulteta u Splitu jest to da će na konferenciji sudjelovati kao govornik jedan od vodećih svjetskih bihevioralnih znanstvenika dr. Fadi Makki. Bihevioralni znanstvenik dr. Makki ima više od 25 godina iskustva u javnoj i društvenoj politici u područjima gospodarskog razvoja, bihevioralne ekonomije, društvenog poduzetništva, zdravstva, obrazovanja i održivosti. Dr. Maki i njegov tim su angažirani u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Ondje je jedan od glavnih ciljeva unaprijediti različite aspekte natjecanja koje imaju bihevioralne komponente, kao što su transport i recikliranje. 

U sklopu konferencije održat će se i natjecanje startupa na temu održivog razvoja. Nagradni fond za startupove iznosi 10.000 američkih dolara, koliko će osvojiti najbolji startup prema odluci stručnog žirija te još 50.000 američkih dolara iz nagradnog fonda "Green Communication Awards" u uslugama Infobipa - 25.000 USD za 1. mjesto, 15.000 USD za 2. mjesto i 10.000 USD za 3. mjesto.

Rok za prijave za sudjelovanje startupa je 5. svibnja 2022. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti ovdje. Odabrani startupi bit će obaviješteni do 15. svibnja.

Popis obavijesti

DOKUMENTI