MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Događanja

24.03.2023
Poziv na predavanje „Barokna umjetnost Boke kotorske“ akademika Radoslava Tomića                                     - ponedjeljak, 27. ožujka! Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak pozivaju Vas na otvoreno predavanje pod naslovom „Barokna umjetnost Boke kotorske“ povjesničara umjetnosti akademika HAZU dr. sc. Radoslava Tomića, koje će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka 2023., s početkom u 18:30 h u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu – dvorana P6, Poljička cesta 35 (bivša zgrada Brodomerkura). Radoslav Tomić je rođen 1957. u Splitu, a diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1982. godine. Doktorsku disertaciju s temom „Barokno kiparstvo u mramoru na području Dalmacije“ obranio je 1994. godine te se usavršavao u Italiji, Njemačkoj i Austriji. Od 1986. do 1997. godine bio je konzervator u Splitu, a od tada je radio u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstveni savjetnik u trajnom zvanju. Od 1997. do 2104. predavao je kolegij „Umjetnost baroka“ na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, gdje je izabran u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Predaje kolegije na sveučilištima u Zagrebu i Splitu. Autor je ili koautor brojnih djela među kojima se izdvajaju: „Barokni oltari i skulptura u Dalmaciji“, „Trogirska slikarska baština“, „Splitska slikarska baština“, „Slikar Giovanni Battista Augusti Pitteri u Dalmaciji“, „Umjetnička baština Zadarske nadbiskupije – Slikarstvo“, „Umjetnička baština Zadarske nadbiskupije – Kiparstvo II“, „Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku“, „Vrboska i njezine znamenitosti“, „Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku“. Za monografiju „Umjetnička baština Zadarske nadbiskupije - Kiparstvo II“, objavljenu u Zadru 2008. godine, dobio je Godišnju nagradu Društva povjesničara umjetnosti. Od 2010. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za likovne umjetnosti. Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju! Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” – ISHA Split
20.03.2023
Austrijska spisateljica dalmatinskih korijena  Anna Baar predstavila je 14. ožujka svoju zbirku priča Divan mit Schonbezug  u kavani Central u Splitu. Ova je književna večer organizirana u sklopu manifestacije prigodnog imena  Bečka kavana, u organizaciji   kulturne udruge  SpLitera. Moderatorica večeri bila je  Stjepanka Pranjković , uz simultano i konsekutivno prevođenje Petra Bogića , studenta 2. godine diplomskog studija njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Video zapis književne večeri dostupan je na sljedećoj poveznici:   https://youtu.be/RAF7qs-KJHI .
17.03.2023
Dana 22. listopada 2022. godine, stupio je na snagu Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (Narodne novine 119/22.- u daljnjem tekstu: Zakon), koji u članku 109. st. 1. propisuje obvezu visokih učilišta na usklađivanje Statuta i drugih općih akata sa Zakonom i to najkasnije u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu Zakona.  
16.03.2023
U organizaciji Centra za transdisciplinarno promicanje održivog razvoja - OdRaST, u srijedu 15. ožujka održano je predstavljanje Udruge Sunce studentima treće godine Učiteljskog studija. Udruga Sunce duži niz godina djeluje  kao nastavna baza Filzofskog fakulteta u kojoj studenti imaju mogućnost odraditi stručnu praksu. Voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje,  mag. biol. et oecol. Margita Radman i stručna suradnica edukatorica, mag. educ. philol. croat i mag. paed. Maja Golem, predstavile su područja djelovanja Udruge te pozvale studente da se pridruže kao volonteri u različitim aktivnostima koje ova udruga provodi već 25 godina.
15.03.2023
Dana 15. ožujka održana je radionica pod nazivom  Pregled elektroničkih izvora u društvenim i humanističkim znanostima,  a u sklopu mini ciklusa radionica   pod nazivom  Znanstveni rad i informacijske vještine , koje Filozofski fakultet u Splitu organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja.
14.03.2023
Vezano uz aktualni Natječaj za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa Erasmus+ u akademskoj godini 2023./2024 . , pozivamo sve zaintereisane studente Filozofskog fakulteta na radionicu KAKO I ZAŠTO SE PRIJAVITI NA NATJEČAJ ZA MOBILNOST U SVRHU STUDIJA?  Radionica će se održati u petak, 17.03. u 10:00 sati u učionici P8. O samom natječaju i kriterijima odabira govorit će Erasmus koordinatorica Filozofskog fakulteta, Tamara Ljubičić, dok će o svom iskustvu Erasmusa govoriti gostujući student iz Poljske, Adam Lukasz Trelinski. 
14.03.2023
Filozofski fakultet organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja mini ciklus radionica   pod nazivom  Znanstveni rad i informacijske vještine , koje će se održati prema sljedećem rasporedu: 15.3. 2023. - Pregled elektroničkih izvora u društvenim i humanističkim znanostima 22.3.2023.  -  Jedinstveni identifikatori autora i vidljivost 29.3. 2023. - Odabir časopisa za objavljivanje znanstvenog rada Sve radionice održavaju se u zgradi Filozofskog fakulteta, Poljička cesta 35, u vremenu od 13-14 h u  P27.  
03.03.2023
Na Filozofskom fakultetu u Splitu je 2. ožujka 2023. održana znanstveno-stručna konferencija  Nastavničkim kompetencijama prema kompetencijama studenata  u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja, Centra za planiranje i razvoj karijera te odsjeka za pedagogiju i psihologiju našeg Fakulteta. Sudjelovalo je gotovo 200 visokoškolskih nastavnika, mentora u vježbaonicama i vanjskih suradnika koji su imali priliku poslušati plenarna predavanja pozvanih predavača (prof. dr. sc. Ivana Batarelo Kokić, dr. sc. Dubravka Miljković, prof. emerita, prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević i izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović) te sudjelovati u panel-raspravama. Konferenciju je otvorio prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić Bilan. Zahvaljujemo organizatorima, predavačima, moderatorima i svim sudionicima! fotoalbum  više
02.03.2023
"Između javnih obrazovnih politika i prakse ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" naziv je okruglog stola koji će se održati 6. ožujka 2023. godine u 17.00 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu. Sudionici okruglog stola su stručnjaci-praktičari i znanstvenici iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja. Gost okruglog stola je prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita.  Uključenost djece rane i predškolske dobi u institucionalni odgoj i obrazovanje je civilizacijska tekovina i višestruko prepoznatljiva dobrobit djece. Aktualna, a posljedično i dugoročna, dobrobit djece povezana je s kvalitetom institucionalnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO). Kvaliteta je determinirana strukturom, odgojno-obrazovnim procesom i ishodima (EU, 2019, 2014). Profesionalnost i kontinuirano stručno usavršavanje stručnih radnika prediktor je kvalitete. Odgovornost za kvalitetu je na tvorcima javne obrazovne politike ali i stručnim radnicima te svim ostalim dionicima procesa. Mogućnosti razvoja kvalitete tema su zajedničke rasprave - analize i konstrukcije.  
23.02.2023
Dana 28.veljače (utorak) prof. Mie Oba s Učiteljskog fakulteta u Hirošimi (Japan) će održati predavanja: - 17.00 sati - predavanje na temu kulture mira i dramske forme Kamishibai; - 18.00 sati - radionica "Želje za mir" (izrada origamija). Broj sudionika za radionicu je ograničen. Dana 1 ožujka (srijeda) prof. Mie Oba održat će predavanja i radionice za studente RPOO.    
22.02.2023
U utorak 21. veljače održan je  Dan karijera i otvorenih vrata Filozofskog fakulteta na kojem su se predstavili odsjeci, centri i nastavne baze. Održana je i panel - diskusija na temu  "Što nakon Filozofskog?" na kojoj su  sudjelovali su: mr. sc. Renato Zdenko Jerončić, Romana Ban, Tea Gutović, Antonia Peroš i Pinija Poljaković. Fotoalbum
30.01.2023
Senat Sveučilišta u Splitu je dana 30. siječnja na svečanoj sjednici dodijelio nagrade za znanost za 2022. godinu.  S Filozofskog fakulteta nagradu su dobile prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac iz područja društvenih znanosti i prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić iz područja humanističkih znanosti.  Čestitamo nagrađenim kolegicama na velikom postignuću!  https://www.unist.hr/novosti/najave-i-doga%C4%91anja/svecana-dodjela-nagrade-za-znanost-sveucilista-u-splitu-za-2022-godinu
30.01.2023
Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu organizirala je p redstavljanje šestog broja časopisa "Pleter" , koje se odvilo 27. siječnja u 18:00 u prostoru suterena Filozofskog fakulteta u Splitu. Cilj časopisa, kao i Udruge, je promoviranje hrvatske historiografije i popularizacija povijesti i povijesti umjetnosti u široj javnosti, pogotovo među mladima.    
19.01.2023
U okviru promotivnih aktivnosti Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja, a u suradnji s OŠ Blatine - Škrape, dana 18. siječnja 2023. u 17 sati, prof. dr. sc. Sanja Stanić je održala predavanje pod nazivom  Poremećaji hranjenja - društveni i kulturni čimbenici,  kojemu su nazočili nastavnici i roditelji učenika petih razreda. Ovim predavanjem Centar ostvaruje zadane ciljeve popularizacije znanosti i uspostavljanja suradnje s lokalnom zajednicom.    
18.01.2023
U suorganizaciji Književnog kruga i Filozofskog fakulteta u Splitu u centralnoj auli Filozofskog fakulteta 18.1.2023., u nazočnosti mnogobrojnih kolega, prijatelja, profesora i studenata, održana je komemoracija za nedavno preminulog profesora emeritusa i jednog od utemeljitelja Filozofskog fakulteta, dr. sc. Ivana Mimicu (1931. – 2022.) O pokojnom profesoru govorili su dekanica Filozofskog fakulteta, prof.dr.sc. Gloria Vickov i njegovi bliski suradnici: dr.sc. Joško Božanić, profesor emeritus, dr.sc. Josip Milat profesor emeritus i zamjenica pročelnice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, doc.dr.sc. Lucijana Armanda Šundov.  Fotoalbum.        
13.01.2023
Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST  organizira predavanje pod nazivom „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“ , koje će održati alumni Mate Božić, mag. educ. hist. et phil, 17. siječnja 2023. godine s početkom u 17:30 sati u dvorani P15.
12.01.2023
Dana 12.01. 2023. na Filozofskom fakultetu održana je tiskovna konferencija i panel rasprava o novom studijskom programu  Democracy and Resilience in Modern Society ( Demokracija i društvena otpornost suvremene države ) , kojega je nositelj Filozofski fakultet, a koji je nastao kao rezultat suradnje dvije visokoškoleske institucije, Sapir Accademic College-a iz Izraela i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.    O studijskom programu  te o suradnji države Hrvatske i države Izrael  na području kulture i visokog obrazovanja, govorili su veleposlanik države Izrael u Hrvatskoj NJ.E.  Gary Koren , prof. dr.sc.  Dragan Primorac , utemeljitelj i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc.  Dragan Ljutić  i dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr.sc.  Gloria Vickov,  a putem video linka zainteresiranoj javnosti, nastavnicima i studentima obratili su se i direktor Sapir College-a, prof. dr.sc.  Nir Kedar  i dr. sc.  Ori Lev.   Ovaj samofinancirajući interdisciplinarni studijski program na engleskom jeziku omogućit će studentima stjecanje širokog spektra znanja te im, po završetku studija, otvoriti vrata tržišta rada u čitavom nizu institucija poput ministarstava, vojnih i sigurnosnih agencija, predstavništava, medijskih kuća, instituta, galerija umjetnina, nevladinih udruga, privatnih poduzeća i drugih institucija. Kratski opis studijskog programa pročitajte  ovdje . Fotoalbum  
28.12.2022
Filozofski fakultet u Splitu, oprašta se od svog uglednog djelatnika, kolege i profesora, dr.sc. Ivana Mimice, prof. emeritusa. Ivan Mimica rodio se u Mimicama, pokraj Omiša, gdje je završio osnovnu školu. Nižu je gimnaziju polazio u Omišu i Zadru, a učiteljsku školu u Šibeniku. Na Višoj pedagoškoj školi u Splitu trogodišnjega trajanja, diplomirao je dvopredmetnu studijsku grupu hrvatski jezik i književnost jugoslavenskih naroda i povijest, a 1962. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studijsku grupu Jugoslavenske književnosti i hrvatski jezik. Na Filozofskom fakultetu u Zadru 1983. obranio je doktorsku disertaciju s temom o folkloristu S. Grčiću te stekao doktorat iz društveno-humanističkih znanosti, znanstvenoga područja filologije. Radio je na VI. osnovnoj eksperimentalnoj školi u Splitu, a od 1963. do 2002. radi kao profesor više škole i sveučilišni profesor na Pedagoškoj akademiji, Filozofskom fakultetu u Zadru – OOUR prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, Visokoj učiteljskoj školi i, naposljetku, na Filozofskom fakultetu u Splitu.  Uz svoje osnovne obveze na radnom mjestu bio je vrlo aktivan u kulturnom životu. Bio je pokretač i sudionik brojnih akcija u izdavačkoj djelatnosti. Više je godina bio član uredništva omladinskog književnog časopisa “Vidik” (1957.-1964.), član uredništva časopisa za pedagoška i školska pitanja “Školski vjesnik” (1971.-1980.) i predsjednik Izdavačkog savjeta te publikacije. Prigodom obilježavanja 30. obljetnice “Školskog vjesnika” 1981. god. dodijeljeno mu je priznanje za zasluge na uređivanju i suradnji u časopisu. Također je bio članom uredništva Biblioteke suvremenih pisaca Matice hrvatske u Splitu, a zatim više godina urednikom Biblioteke suvremenih pisaca (1974.-1978.) i Biblioteke antologija (1976.-1978.) Čakavskog sabora u Splitu te članom uredništva Biblioteke “Mogućnosti” i Dječje biblioteke “Halugica” Književnoga kruga.  Bio je i članom Odbora urednika edicije “Splitski književni krug” (1977.-1980.), koju je pokrenuo Čakavski sabor a nastavio Književni krug Split.  Bio je član Hrvatskoga društva folklorista, član Matice hrvatske u Splitu, odnosno u Zagrebu i dugogodišnji član Književnog kruga u Splitu. U Književnom je krugu obnašao upravljačke dužnosti, a bio je i urednik prestižne Biblioteke znanstvenih djela Književnog kruga. Dr. sc. Ivan Mimica, prof. emeritus, čitav se svoj životni i radni vijek bavio proučavanjem književnosti, posebno one usmenog postanja te proučavanjem metodičko-nastavnih i školskih pitanja. Iz tih je područja objavio čitav niz studija, rasprava, eseja, članaka i kritičkih prikaza u različitim stručnim, znanstvenim i književnim publikacijama. Bio je pokretač i sudionik brojnih akcija u izdavačkoj djelatnosti, pisao lirske pjesme i kraće prozne tekstove za djecu i mladež te ih objavljivao u književnim časopisima, u skupnim izborima i drugim publikacijama. Bavio se problematikom kroatističkog studija i studija razredne nastave na pedagoškim akademijama i nastavničkim fakultetima te općim pitanjima izobrazbe nastavnika u Hrvatskoj.  Prof. Mimica je jedan od prvih začetnika reforme Pedagoške akademije i ideje o potrebi četverogodišnjeg školovanja osnovnoškolskih nastavnika predmetne nastave u Hrvatskoj te prerastanja tadašnjih dvogodišnjih pedagoških akademija u visoke nastavničke institucije. Bio je direktor i dekan Pedagoške akademije, aktivni zagovornik tog projekta do njegova službenog prihvaćanja na lokalnoj i na nacionalnoj razini, odnosno sve do njegove konačne realizacije 1978. godine osnivanjem pedagoških i drugih nastavničkih fakulteta. Među važne zasluge u bogatoj profesionalnoj i javnoj djelatnosti prof. Mimice, je i osnivanje studija humanističkih znanosti u Splitu 2001. godine. On je, s malom skupinom svojih kolega s nastavničkih studija, članova Povjerenstva za ustroj Odjela humanističkih znanosti, pokrenuo ideju o vraćanju humanističkih studija u grad pod Marjanom, pa je u ak. god. 2001./2002. osnovan Odjel za humanističke studije te upisana prva generacija redovnih studenata na sveučilišni studij kroatistike, anglistike i talijanistike, što je kasnije dovelo do osnivanja Filozofskog fakulteta u Splitu. Svojim nastavnim i kulturnim radom, svojim bavljenjem književno-povijesnim i obrazovnim pitanjima prof. Mimica je stekao ugled vrsnog profesora i znanstvenika te uglednog kulturnog djelatnika i intelektualca. Dr. sc. Ivanu Mimici uručena je nagrada za životno djelo Filozofskoga fakulteta u Splitu  7. listopada 2021., zbog iznimnog doprinosa ustrojavanju, razvoju i djelovanju Fakulteta te promicanju njegovog položaja i ugleda u Republici Hrvatskoj.  
21.12.2022
Tjedna emisija  Znanstveni krugovi  na prvom progamu HRT-a u 17:15, prati rad naših znanstvenika, predstavlja najvažnije događaje u recentnoj znanosti u Hrvatskoj, podsjeća na važne obljetnice i velike znanstvenike te, uz gostovanja inozemnih stručnjaka, ukazuje na prijelomne trenutke u znanosti. U Znanstvenim krugovima 27.12. 2022. pogledajte razgovor s prof. dr.sc. Markom Dragićem.
21.12.2022
U suorganizaciji Filozofskog fakulteta i akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu "Silvije Bombardeli" pod vodstvom Anamarije Tadin, pred prepunim auditorijem u suterenu Filozofskog fakulteta, 20. prosinca održan je koncert pod nazivom "Somewhere in my memory" kao završna manifestacija programa ADVENT NA FILOZOFSKOM. Fotoalbum
20.12.2022
ADVENT NA FILOZOFSKOM: U organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti, Klara Čapalija, predavačica na Odsjeku za PU, održala je predavanje o Temi Poklonstva u likovnoj umjetnosti (Slika islama u europskoj likovnoj umjetnosti).   Fotoalbum
20.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Studentskog zbora FFST i idruge Alumni FFST, 20. prosinca održan je kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST. Fotoalbum  
20.12.2022
Udruga „Toma Arhiđakon“ obilježit će 10. godišnjicu svoga djelovanja u srijedu, 21. prosinca 2022. godine s početkom u 18:30 h u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (dvorana P4).  Prigodna retrospektiva djelovanja Udruge od 2012. do 2022. godine bit će upotpunjena izlaganjem: „Magija - nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas“ prof. povijesti i sociologije Deana Mršića.
19.12.2022
U petak, 16. prosinca 2022 godine održana je promocija knige Željka Rapanića "Studije o ranom srednjevjekovlju" koju je priredio Ivan Basić. O knjizi su govorili Mladen Ančić, Danijel Džino, Ivan Josipović i Ivan Basić.  
19.12.2022
U petak, 16. 12., Filozofski fakultet se uspješno predstavio maturantima na Smotri Sveučilišta u Splitu.
16.12.2022
U organizaciji studentskog zbora FFST, a u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, održan je turnir u briškuli i remiju za studente. Fotoalbum
16.12.2022
U organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost jučer je predstavljena knjiga "O jeziku u Kraljevini Dalmaciji" autorice doc.dr.sc. Tanje Brešan Ančić. O knjizi su govorili dr.sc. Diana Stolac, prof. emer., prof.dr.sc. Marijana Tomelić Ćurlin i prof.dr.sc. Marko Trogrlić, a događaj je moderirala izv. prof.dr.sc. Anita Runjić-Stoilova.  Fotoalbum
15.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM danas je u organizaciji Centra za planiranje i razvoj karijera održana radionica na temu "Kako se pripremiti za razgovor za posao?". Radionicu je vodila Antonia Peroš, mag. psych.  Fotoalbum
15.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, jučer su u organizaciji Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje predstavljene dvije knjige autora/urednika doc.dr.sc. Branimira Mendeša "Prema suvremenom vrtiću - Pedagoška kretanja i promjene u sustavu ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj" ( Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada) i "Programske orijentacije ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj" (Zagreb: Novi redak) Fotoalbum
14.12.2022
Jesu li blagdani svima sretni? Na ovu temu u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održan je 14.12. 2022.  okrugli stol i panel rasprava o mentalnom zdravlju mladih. Događaj su suorganizirali Centar za transdiciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja, Odsjek za psihologiju i Odsjek za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Fotoalbum
14.12.2022
U organizaciji Odsjeka za njemački jezik i književnost, jučer je u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održan Online Talk Show na njemačkom jeziku. Gost je bio Ivo Barišić sa Sveučilišta Humboldt, a sudjelovali su studenti i profesori Odsjeka za njemački jezik i književnost: doc.dr.sc. Mirella Müller, izv. prof.dr.sc. Mirjana Matea Kovači lektorica Silvija Ugrina. Moderatori siu bili Stipe Balajić i Gabrijela Knežević.  Fotoalbum (pripremili doc. dr.  Mirella Müller sa studentima Gabrijelom Knežević i Stipom Balajićem)
14.12.2022
Na Filozofskom fakultetu jučer je predstavljen novi broj studentskog časopisa Humanist. Fotoalbum
13.12.2022
U okviru porgrama ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Studentskog zbora, održan je turnir u Alijasu. Fotoalbum
13.12.2022
U organizaciji Odsjeka za sociologiju, a u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, izv. prof. dr. sc. Vlaho Kovačević održao je predavanje pod nazivom "Dobro došli u advent - Advent nekoć i danas" Fotoalbum  
12.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti i Centra za planiranje i razvoj karijera, održano je predavanje "Otkrivanje antičkog Farosa". Predavanje je održala prof.dr.sc. Jasna Jeličić Radonić, a događaj je moderirala doc.dr.sc. Ana Torlak. Fotoalbum
09.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, jučer je u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i doc. dr.sc. Lucije Armande Šundov upriličen književni susret s poznatom splitskom spisateljicom Vjekoslavom Huljić.  Fotoalbum
08.12.2022
U četvrtak, 8. listopada 2022. na Filozofskom fakultetu predstavljen je novi dvobroj časopisa Mogućnosti.  O časopisu i novom dvobroju govorili su glavna urednica izv. prof. dr.sc . Katarina Dalmatin, prof.dr.sc. Josip Vrandečić, doc.dr.sc.. Tanja Brešan Ančić i Ivana Dizdar. fotoalbum   
08.12.2022
U organizaciji Studentskog zbora održane su tradicionalne radionice božićnih ukrasa u kojima su sudjelovali studenti i profesori Filozofskog fakulteta. Osim suradnje, veselja, zabave i kreativnosti, radionica ima i humanitarni značaj, jer će se njihovi radovi prodavati na humanitarnom sajmu božićnih suvenira u sklopu akcije "A di si ti?" udruge "Most" 17. i 18. prosinca. Zahvaljujemo Studentskom zboru i svim sudionicima na predivnoj radionici! Fotoalbum
08.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održana je jučer radionica književnog prevođenja. Radionicu je održala prevoditeljica Paula Jurišić.  Fotoalbum
06.12.2022
U suradnji s Galerijom Brešan, a u sklopu ADVENTA NA FILOZOFSKOM,  jučer je otvorena međunarodna izložba "Po(r)uke Transarta". O djelima umjetnika (Valentin Oman, Ziso Kambrej,Motti Benshousan, Martin Borodač, Janos Erdos, Fehim Husković, Luis Rapela) govorio je Igor Brešan.  Fotoalbum
06.12.2022
U sklopu ADVENTA NA FILOZOFSKOM, jučer je održano predstavljanje knjige "Živa fizika" autora dr. Zdeslava Hrepića. O knjizi su govorili dr.sc. Josip Milat, prof. emeritus, Marija Gaurina, mag.edu. phys. et inf.,  Manuela Ujević Vukić, mag. psych. i sam autor.  Fotoalbum
05.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti i Centra za planiranje i razvoj karijera, student Frane Prpa održao je predavanje na temu "Kontinuitet sakralnog prostora od antike do suvremenog doba na primjeru Drniške krajine", a događaj je moderirala doc.dr.sc. Ana Torlak.  Fotoalbum
05.12.2022
Na ENTER konferenciji obrazovanja i povezanih industrija, koja se organizira u cilju razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama, 2. i 3. prosinca 2022., studentice Filozofskog fakulteta Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju, zajedno s doc.dr.sc. Suzanom Tomaš, doc.dr.sc. Ladom Maleš i Marijanom Vrdoljak te nastavnom bazom Zajednica tehničke kulture na mjesto izlagača predstavile su vlastiti rad te teme kojima se bave u svakodnevnom radu. U sklopu kolegija Alati za poučavanje početnog programiranja, studentice se educiraju na području interdiciplinarne znanosti robotike, te isto primjenjuju na praktičnim primjerima - uspomoć konstrukcijskih setova, Lego Mindstorms, oblikuju i programiraju razne uređaje. Navedeni uređaji interaktivni su, zanimljivi i djeci i odraslima, stoga su lako primjenjivi na svim razinama nastave. Osim robota koje su samostalno konstruirale i osposobile do funkcionalnosti, studentice su zainteresiranima predstavile i sam Fakultet te iskustva studiranja, a oni najhrabriji su zaigrali i kviz o Adventu! ZTK grada Splita, kao i udruge članice, predstavljali su tajnik Zajednice Tomislav Nikolić i stručna suradnica u Zajednici, Ella Rinčić. Vizualni primjeri uređaja koji se programiraju, učenički radovi oblikovani za natjecanja (raketno modelarstvo) ili u sklopu provođenja raznih radionica koje se sustavno provode u Zajednici, ali i po osnovnim školama u Splitu i okolici (robotika, automatika, programiranje, modelarstvo), pružili su uvid u aktivnosti kojima se Zajednica bavi. Zajedničko predstavljanje za istim stolom omogućilo je i predstavljanje nedavno ostvarene suradnje, u kojoj je Zajednica tehničke kulture grada Splita postala i nastavna baza Filozofskog fakulteta, te u sklopu koje razmjenjujemo znanja, iskustva, mentorstva i dobru volju!  
01.12.2022
U sklopu adventskih događanja na Filozofskom  fakultetu danas je održano predavanje Dizajnerske prakse u muzejskoj komunikaciji   na Odsjeku za povijest umjetnosti. Predavanje su održali izv.prof. Vedran Kasap s Arhitektonskg fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ozana Ursić, mag. art. (Clinica studio). Fotoalbum 
01.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, u srijedu 30.11. održan je humanitarni KViz općeg znanja za studente. Fotogalerija
01.12.2022
Dragi srednjoškolci, posebno maturanti, pozivamo vas na Smotru Sveučilišta u Splitu koja će se ove godine  po prvi put održati u sklopu Adventa na Kampusu, u petak, 16. prosinca od 10 do 21 sat u auli Prirodoslovno-matematičkog fakulteta., Ruđera Boškovića 33. Ne propustite priliku na jednom mjestu saznati sve o uvjetima upisa i o studijskim programima koji se nude na splitskom sveučilištu. Na štandovima naših fakulteta možete pitati sve što vas zanima i dobiti promo materijale, a u predavaonici će se prikazivati prezentacije. Naši studenti će vam iz prve ruke kazati svoja iskustva  s predavanja i  polaganja ispita, o životu u studentskom domu i hrani u našim menzama. Saznat ćete gdje i kako putovati, kojim se sportskim i kulturnim aktivnostima možete baviti i naravno kako se najbolje u predahu od učenja zabaviti na našem kampusu. I to nije sve, na dan Smotre moći ćete uživati u adventskom programu na kućicama ispred Zgrade tri fakulteta, uz glazbu  Radio Kampusa i fine delicije te tople napitke našeg Studentskog centra. Na Kampusu biraj, u Splitu studiraj!
30.11.2022
Program ADVENTA na Filozofskom fakultetu pogledajte ovdje .
23.11.2022
U suradnji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije grada Praga u srijedu, 23. studenoga 2022. godine, otvara se izložba  Ivan Meštrović (1883–1962). Sculptor and Citizen of the World.  Izložbu su osmislile i njome kuriraju dr. sc. Barbara Vujanović i dr. sc. Sandra Baborovská. Na poziv organizatora otvorenju izložbe prisustvuje i izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević koji u katalogu izložbe objavljenom na češkom i engleskom jeziku sudjeluje s prilogom „The Art of Ivan Meštrović. Establishing a New Tradition“. Više: https://www.ghmp.cz/en/exhibitions/ivan-mestrovic/  
17.11.2022
U subotu, 12. 11., u organizaciji Studentskog zbora našeg Fakulteta organizirano je planinarenje studenata na Svilaji.
17.11.2022
U srijedu, 16. 11., obilježili smo obljetnicu pada grada Vukovara u organizaciji Alumnija i Studentskog zbora FFST.
17.11.2022
Mihael Frančić s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu (mentori: Viktor Popović, red. prof. art i Neli Ružić, doc. art.) i Blaženka Miše s Odsjeka za povijest umjetnosti i Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu (mentor Dalibor Prančević, izv. prof. dr. sc.) su pobjednici ovogodišnjeg 5. izdanja nacionalnog natječaja A4 kojega raspisuje Galerija umjetnina u Splitu i namjenjuje studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti. Izložba Mihaela Frančića Ennui uz kustosku suradnju Blaženke Miše svečano je otvorena u Galeriji umjetnina u Splitu u utorak, 15. studenoga 2022. godine u 20 sati. “Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa. Umjetnik Mihael Frančić stvara ciklus od osam psiholoških autoportreta donoseći njima svoje unutarnje stanje koje se odražava u depresiji, letargiji, anksioznosti te traumama. Iskustvene traume doživljene putem verbalnog i fizičkog nasilja pretočile su se u želju za izbjegavanjem nepotrebna isticanja pred masama. Ovoga puta umjetnik svjesno izlaže sebe na platnu.“ (iz teksta Blaženke Miše)  
15.11.2022
Na Filozofskom fakultetu otvorena je danas, 15. studenog 2022.,  izložba pod nazivom  The Voice of Silence , umjetnika Erica del Castilla , kojom se želi potaknuti razgovor o temama nasilja, koje se evidentira, ali uglavnom prešućuje, čime se nesvjesno doprinosi njegovom prihvaćanju i normalizaciji. U ime Filozofskog fakulteta i Dekanice  prof.dr.sc Glorije Vickov,  Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, izv. prof.  d r.sc.. Antonela Marić otvorila je izložbu, o kojoj su govorili  Vice Tomasović (HULU), Dalibor Prančević (u svojstvu kustosa izložbe) i sam autor, Eric del Castillo.  Izložba je realizirana sredstvima Grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Filozofskog fakulteta u Splitu u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika Split, a u sklopu  izložbenog projekta "Reper" kojega je na Filozofskom fakultetu u Splitu, pokrenuo i njime moderira  i zv.prof.dr.sc.. Dalibor Prančević.  Deplijan Fotoalbum
14.11.2022
U subotu, 12. studenoga studenti izvanrednog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje su bili na terenskoj nastavi u Zvjezdanom selu Mosor.
11.11.2022
Dubrovnik EXPO 22 je posjetilo 3300 mladih iz 48 škola s područja Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Kroz izložbene prostore se predstavilo više od 28 izlagača iz sektora obrazovanja, a uz njih su se predstavili i ponajbolji gospodarstvenici te niz europskih inicijativa. Ove godine uključio se i Filozofski fakultet u Splitu te mladima iz regije predstavio svoje studijske programe i prilike koje pruža studiranje na našem fakultetu.
10.11.2022
Dana 16. studenog 2022. godine u 18 sati u predavaonici P7, Alumni FFST– Udruga bivših studenata i prijatelja FFST-a i Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Splitu, organiziraju o bilježavanje obljetnice pada grada Vukovara. Dr. sc. Andrijana Perković Paloš održat će javno predavanje pod nazivom „Obrana i okupacija Vukovara“, a potom će uslijediti projekcija filma Darka Dovranića „Vukovarski junak Blago Zadro“. Po završetku filma održat će se mimohod sa svijećama, od zgrade Fakulteta do murala u Vukovarskoj ulici.  Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate ovaj događaj!   
04.11.2022
U sklopu institucijskog projekta Razvijanje prirodoslovne i ekološke pismenosti studenata Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu, kojem su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka Sociologije, naše studentice su sudjelovale u programu volontiranja Edukativno- kreativni asistent koji je dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke.  Studentice su boravile u edukativno-prihvatnom kompleksu, Eko-kampusu u Puljanima u periodu od 16.10. do 25.10. 2022. godine. Zahvaljujući projektu, studentice su upoznale lokalnu sredinu i kulturno-povijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“, unaprijedile prirodoslovnu i ekološku pismenost te razvile empatiju prema prirodi, kao i njenoj zaštiti kroz načelo zavičajnosti. Studentice su tijekom svog boravka ne samo upoznale prirodne i arheološki značajne lokalitete NP Krke već su na moderan i interaktivan način aktivno sudjelovanje, razmjenjivale i stjecale nova iskustva i spoznaje. Bitno je i spomenuti kako su spoznale važnost izvanučioničke nastave koja je poveznica života i škole te je neizostavna sastavnica suvremenoga odgoja i obrazovanja. Svoje desetodnevno iskustvo zaokružile su kreirajući edukativnu radionicu za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole. Citiramo njihove dojmove: - Iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. - Desetodnevni boravak u prirodi i mirnom okruženju kao i razmjena znanja, iskustava i stjecanje novih kompetencija. - Savršena ekipa, koordinatorice Branka i Doris svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom kao i cijelim programom nadmašile su naša očekivanja. - Korisna edukacija i lijepo iskustvo. - Nakon ovih 10 predivnih dana u prirodi i niz aktivnosti koje smo obavljale još više me osvijestilo o obrazovanju učitelja osnovnih škola za izvanučioničku nastavu koja je vrlo važna u današnjem društvu kada su djeca više usmjerena na aktivnosti u zatvorenom prostoru zbog razvoja tehnologije. Nijedna učionica ne može zamijeniti ono što nudi priroda. - Nezaboravno iskustvo! Sretna sam što sam imala priliku s ostalim kolegicama napraviti projekt za učenike 3. i 4. razreda. - Sretna sam što sam sudjelovala na ovom projektu na kojem sam upoznala nove prijatelje s kojima sam izgradila lijepe uspomene i veliko iskustvo. - Hvala Branki i Doris koje su dale sve od sebe da osvijestimo koliki značaj izvanučionička nastava ima prednost nad učioničkom nastavom. Također im hvala na nizu primjera kojima su pokazale na koji način učenici mogu promatrati prirodu, a da to ne bude samo listajući udžbenike. - Svima preporučujem ovakve projekte! Priroda, druženje, razmjena iskustava, učenje nečega novoga = neprocjenjivo. Fotoalbum
03.11.2022
Na Filozofskom fakultetu održana je danas prezentacija i praktična radionica uporabe IZZI alata za izradu i objavu digitalnih obrazovnih materijala. Radionicu su održali: Zvonimir Stanić, Izvršni direktor sektora razvoja, edukacije i modernizacije obrazovanja Gordana Benat, Voditeljica odjela edukacije Maša Hrvatin, Voditeljica projekata i Antonija Lipovac Tolić, Voditeljica ključnih kupaca. Goste je u ime Filozofskog fakulteta pozdravila prodekanica izv. dr. sc. Antonela Marić, a koordinatorica radionice u ime Fiozofskog fakulteta u Splitu bila je doc dr.sc. Suzana Tomaš.  Sudionici su dobili zanimljive i korisne informacije o IZZI digitalnoj obrazovnoj platformi koju su izradili hrvatski stručnjaci i koja s ponosom nosi oznaku IZVORNO HRVATSKO. Na radionici su prezentirani najznačajniji dijelovi platforme,  IZZI alati za izradu obrazovnih materijala u tiskanom i digitalnom formatu kao i  primjeri dizajna digitalnog okruženja (digitalnih učionica) te  najuspješniji primjeri  digitalnih obrazovnih sadržaja koji se koriste u nastavi osnovnih i srednjih škola. Fotoalbum 
27.10.2022
Raspisan je Natječaj za upis polaznika u program PPDMS u akad. god. 2022./2023. Rok za prijavu je do  21. prosinca 2022. godine. /_news/38010/Natjecaj PPDMS.pdf /_news/38010/Prijavnica za upis PPDMS.doc
27.10.2022
Na natjecanju iz kreativnog pisanja u organizaciji Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, naše studentice Odsjeka za talijanski jezik i književnost osvojile su visoko 2. i 3. mjesto, kako slijedi: Traccia A “Pier Paolo Pasolini e i giovani – dialogo immaginario” 3°  Natalia Vranješ  Traccia B: “Lo studente allo specchio: l’avventura dell’apprendimento dell’italiano degli studenti raccontata dagli studenti” 2°  Dora Božidar i Andrea Krstulović  https://iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/it/gli_eventi/calendario/2022/10/premiazione-dei-vincitori-del-concorso.html    
27.10.2022
Po prvi put na našem fakultetu otvaramo Studentski klub koji vode studenti. Dotični klub usmjeren je na izražavanje kreativnosti pisanjem. Prijaviti se mogu svi zainteresirani. Dobrodošli su svi bez obzira na kojem su odsjeku. Klub će se uglavnom fokusirati na promicanje kreativnosti i samoizražavanja pisanjem kraćih ili dužih tekstova na zajedničku široku temu (na primjer sreća ili slično) . Možete pisati na bilo kojem jeziku, bio to hrvatski, engleski ili bilo koji drugi, ali hrvatski i engleski najbolje bi funkcionirali ako želimo čitati i razgovarati o međusobnim radovima. Prvenstveno nam je cilj osloboditi kreativni duh naših kolega, a sekundarno, ako je netko od vas voljan poslati svoje radove za objavu u časopisu The Split Mind, rado ćemo vam pomoći. Klub za sada nema određeno vrijeme okupljanja, nadamo se da ćemo dogovoriti termin koji će odgovarati svim prijavljenima, stoga je važno da se javite na mail rdomazetloso@ffst.hr Nema članarine niti ste obavezni doći na svako okupljanje. Ovo je neformalni studentski klub koji postoji samo kako bi obogatio mogućnosti fakulteta i nadamo se potaknuo daljnje samostalne studentske aktivnosti.
25.10.2022
Udruga "Toma Arhiđakon" poziva vas na predavanje Maje Galić i Brune Periš pod nazivom "Ikonopisanje - zlatno svjedočanstvo", dana 26.10.2022. u 18.30 h, u predavaonici P4. U organizaciji Udruge, održat će se predavanje Deana Mršića naslovljeno "Magija - nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas", dana 02.11. 2022. u 18.30 h u predavaonici P4. Veselimo se vašem dolasku!   
20.10.2022
Svečano otvorenje izložbe o Hrvatsko-njemačkim jezičnim dodirima održano je u utorak, 25. listopada 2022. godine s početkom u 11.00 sati u zgradi Filozofskog fakulteta. Nakon otvorenja, prof. dr. sc. Aneta Stojić održala je predavanje na temu Hrvatsko-njemački jezični dodiri s početkom u 11.30 sati (P26). Povijesne prilike u Hrvatskoj rezultirale su brojnim i raznolikim dodirima s drugim kulturama i jezicima, a među njima i s govornicima njemačkoga govornog područja. Ovi hrvatsko-njemački dodiri bili su najintenzivniji za vrijeme višestoljetne političke i kulturne povezanosti Hrvatske s Habsburškom monarhijom kada je došlo do izravnoga dodira njemačkoga i hrvatskoga jezika. Te su veze nesumnjivo ostavile dubok trag na stariju kao i noviju hrvatsku povijest koji se u hrvatskome jeziku najviše očituje u obliku germanizama odnosno njemačkih posuđenica. Ovom se izložbom pokazuju čimbenici koji su utjecali na preuzimanje njemačkih riječi u hrvatski jezik kao i rezultati u suvremenome hrvatskom jeziku. Izložba je dvojezična, na hrvatskome i na njemačkome jeziku te projektna aktivnost Austrijske knjižnice Rijeka i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Kratki video s izložbe dostupan je na sljedećoj poveznici: /_news/41909/Hrvatsko-njemacki jezicni dodiri.mp4
07.10.2022
Svjetski dan oživljavanja obilježen je  14. 10. 2022. u OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split . u sklopu aktivnosti Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja. U obilježavanju su, osim učenika osnovne škole 8. i 4. razreda, sudjelovale studentice Filozofskog fakulteta u Splitu.  Voditelji programa su prof. dr. sc. Julie Meštrović, dr. sc. Mila Bulić, dr. med. Tatjana Čatipović i dr. med. Ivan Brdar koji već godinama provode edukaciju djece po školama kako bi mogli reagirati u hitnim situacijama i spasiti život. Cilj je prevencija i ukazivanje na važnost žurne i pravilne reakcija  u svrhu spašavanja života. Koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja u ime Filozofskog fakulteta, bila je dr. sc. Mila Bulić.   
30.09.2022
U ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, u 19:15 održat će se izborna skupština Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST.  Skupština će se održati u prostorijama Udruge Alumni i Studentskog zbora u zgradi fakulteta (Poljička cesta 35). Na sjednici će biti izabrano novo vodstvo Udruge - predsjednik, potpredsjednik, tajnik, rizničar, upravni odbor te nadzorni odbor.
30.09.2022
U sklopu manifestacije Knjiga Mediterana, u Palači Milesi je 27. rujna održana promocija znanstvene monografije Ante Trumbić - čovjek gvozdene riječi. Retorička analiza Trumbićevih izabranih govora autorice dr.sc. Anite Runjić-Stoilove, izv. prof. O knjizi su govorili recenzenti dr. sc. Marko Trogrlić, prof. u tr. zv. i doc. Gabrijela Kišiček, doc. U ime izdavača Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Splita posjetitelje su pozdravile prodekanica za znanost dr. sc. Antonela Marić, izv. prof. i ravnateljica Muzeja Branka Brekalo, prof. Promocijom je moderirala dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin, red. prof.  
28.09.2022
U nazočnosti zaposlenika, profesora emerita, studenata i drugih uzvanika, održana je u srijedu, 28. rujna 2022.,  svečana  sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta. Ovom prigodom uručene su i brojne nagrade nastavnicima i drugim zaposlenicima Fakulteta, studentima i suradnicima kako slijedi: 
06.09.2022
Skupna izložba pod nazivom  FEMALE CORRESPONDENCE / ŽENSKO DOPISIVANJE  bit će svečarno otvorena u  četvrtak, 8. rujna   2022. s početkom u 20 sati  na prvom katu Sveučilišne galerije, Ruđera Boškovića 31. Suvremena tehnologija donijela je u društvo gubitak pažnje što je rezultiralo površnim izmjenjivanjem i usvajanjem informacija.  "Ovim projektom želimo izaći iz komunikacije koja se odvija preko društvenih mreža kako bi autorice koje sudjeluju na projektu kroz formu likovnog rada - grafike ostvarile likovnu komunikaciju. Svaka pojedina autorica sebi svojstvenim senzibilitetom progovara o vlastitim temama te se nadovezuje na problem ženskog pisma" , navele su autorice projekta  Tihana Karlović  i  Mateja Rusak , koje su ga započele u siječnju 2019. godine. U 2019. godini u projekt je bilo uključeno šest umjetnica, tri iz Hrvatske  (Dora Bakek, Kristina Pongrac  i  Ana Salopek),  umjetnica iz Poljske  (Anna Trojanowska),  SAD-a  (Raluca Iancu)  i Irske  (Raquel Amat). U 2020. godini projektu su se pridružile  Carmen Bačura Potočić  (HR),  Gloria Sellan  (HR),  Iva Gobić  (HR),  Maja Zemunik  (HR),  Maja S. Franković  (HR),  Svetlana Jakimovska – Rodić  (SLO),  Irena Kečkeš  (SAD),  Monika Jurić  (CH) i u 2021.  Yoshimi Teh Soo Mei  (Havaji),  Jasna Šikanja  (HR) i  Karen Kunc  (SAD). Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, a ostaje otvorena do 22. rujna 2022. godine.  
06.09.2022
U Ložišću na otoku Braču 4.9.2022. provedene su aktivnosti projekta Pot s Rata. U okviru provedbe projekta Pot s Rata u sali Zadružnog doma u Ložišću održano je predavanje Vedrana Barbarića naziva A šta to oni gore rade? , gdje su posjetiteljima manifestacije predstavljene aktivnosti koje, u sklopu arheološkog istraživanja na lokalitetu Rat iznad Ložišća, a u okviru Brač Island Project kojeg provode partnerske institucije Filozofskog fakulteta u Splitu i Colorado Boulder University. Interes posjetitelja za predavanje i predstavljene teme pokazao je kako u lokalnoj zajednici postoji svijest o važnosti arheološke baštine kao i o potencijalu koji provedba istraživačkih aktivnosti na tom važnom lokalitetu predstavlja u smislu nadogradnje i promocije baštinske slike zapadnog dijela otoka Brača. Predavanje je ujedno poslužilo i kao uvod u teme koje su predstavljene ovom manifestacijom. Dotaknuta je, tako, tema arheoloških nalaza kao premeta baštine i izvora informacija o ljudskim zajednicama i načinu njihova života u krajoliku te tema tradicionalnog lončarstva ručnog kola, kao daleke poveznice s obrtima i praksama prapovijesnog stanovništva gradine na Ratu.
13.07.2022
Dana 5. srpnja 2022., falkuša “Comeza-Lisboa” doplovila je kanalima Rajne do palače EU parlamenta gdje je priređen doček uz prigodan program i dodjelu povelje “Honorary Captaine of falkuša “Comeza-Lisboa” predsjednici EU parlamenta Roberti Metsola, hrvatskom EU parlamentarcu Toninu Piculi i tajniku European Maritime Heritage Congress Thedu Fruithofu. Zastava Filozofskog fakulteta u Splitu bila je na gali falkuše pored hrvatske zastave, zastave EU i zastave Grada Komiže. U EU parlamentu klapa "Filip Dević" iz Splita je uz hrvatsku himnu i "Odu radosti" izvela pjesmu Joška Božanića "Jur ni jelna na svit borka" iz sonetnog vijenca "Pohvala Falkuši" .
06.07.2022
Jednodnevni međunarodni skup pod nazivom Drhtaj novog / Shudder of the New  - Konferencija o kulturnim objektima i posthumanoj politici   održao se 6. srpnja u Beton kinu - Multimedijalnoj dvorani Doma mladih u Splitu. Sudionici su raspravljali o temama spekulativne fikcije i filma, ekonomije, korejske književnosti, ekoloških studija i drugih humanističkih područja. Skup se održao u organizaciji Centra za interdisciplinarne i korejske studije Filozofskog fakulteta u Splitu, Korean Studies Promotion Services, i Centra Studia Mediterranea. Plenarno predavanje održala je profesorica Sherryl Vint (University of California, Riverside). 
04.07.2022
U petak, 30. lipnja 2022. na Filozofskom fakultetu održan je 8. međužupanijski stručni skup nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-Kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije "Od antičkih tiranija do suvremenih totalitarizama", u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Odsjeka za povijesti filozofskog fakulteta u Splitu. Program Fotoalbum  
24.06.2022
Promocija monografije pod nazivom  Hrvatsko–talijanske filološke studije  u čast profesorici emeriti Ljerki Šimunković održat će se u suterenu Filozofskog fakulteta, dana 30. lipnja 2022. (četvrtak) u 18.30 sati.  Monografiju će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i prof. emeritus dr. sc. Joško Božanić te urednice izv. prof. dr. sc. Maja Bezić i izv. prof. dr. sc. Snježana Bralić. POZIVNICA
23.06.2022
Prva jezična gimnazija, u suradnji s Kinom Mediteran, predstavlja svoj prvi igrani film, ekranizaciju Shakespearovog Sna ljetne noći . S učenicima u glavnim ulogama, premijera filma A Midsummer Night's Dream održat će se u Ljetnom kinu Bačvice u ponedjeljak, 27.06. s početkom u 21.30 sati. 
21.06.2022
Dana 18. lipnja 2022. održane su dvije promocije magistara koji su diplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 196 magistara. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo magistrima! Fotoalbum
20.06.2022
U utorak, 21. lipnja 2022. u 20 sati ,  u Galeriji Emanuel Vidović na Poljani kraljice Jelene 4 u Splitu otvoriti će se izložba “Ante Mandarić – prostori umjetničkog traganja”. Organizator izložbe koja će biti postavljena od 21. lipnja do  21. kolovoza 2022. godine je Muzej grada Splita na čelu s v.d. ravnateljice Brankom Brekalo, autor izložbe je dr. sc. Dalibor Prančević, a kustosica izložbe muzejska savjetnica Nela Žižić. Ante Mandarić rođen je u Kninu 1948. godine. Umjetnički se oblikovao u Školi za primijenjene umjetnosti, na odjelu za kiparstvo. Na likovnu scenu grada Splita stupio je 1977. godine najprije sudjelujući na skupnim izložbama, da bi 1979. priredio prvu samostalnu izložbu u Galeriji HDLUS-a, odnosno Salonu „Galić”. „Otada pa do kraja svoga života, 2016. godine, ostao je aktivan protagonist likovnoga života grada i intrigirao publiku čestim promjenama vlastita likovnoga raspoloženja i izražavanja: od egzistencijalističke tamne faze slika zasićenog duktusa preko crteža rasvijetljenog fonda i lazurnog nanosa akvarelnih boja do konstruktivistički slikanih kompozicija. Zasebno je, nadalje, poglavlje o kiparskom stvaralaštvu Ante Mandarića. Njegovi radovi svojom morfologijom variraju od sinteznih volumena ženskih aktova, preko izrazito intimnih i umanjenih glava poznatih i nepoznatih umjetnikovih suvremenika, do neobičnih facijalnih konstrukcija neosporivo važnog bojanog sloja.“ (dr. sc. Dalibor Prančević) Autor izložbe dr. sc. Dalibor Prančević je za ovu prvu posthumnu izložbu Ante Mandarića izabrao 88 slika, crteža i skulptura kojima će predstaviti umjetnikov opus od 1977. do 2007. godine, no postav ne temelji na preciznome kronološkome slijedu, nego „na susretu i dijalogu različitih blokova radova koji se okupljaju oko teme, doživljaja ili, pak, njihove estetske srodnosti (ili potpune različitosti)“. (dr. sc. Dalibor Prančević).  
15.06.2022
Dana 15. lipnja 2022. u 17. 30 i 18:30 h u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35, dvorana P2 održat će se dva predavanja:   17.30 - Mate Božić - „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ 18.30 - Maja Galić i Bruna Periš - „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ Predavanje organizira udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split. Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju! Pozivnica na interaktivno predavanje
10.06.2022
Sinoć, 9. lipnja 2022., pred brojnom publikom u suterenu Filozofskog fakulteta, predstavili su se solisti i orkestar Umjetničke akademije pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Izvedeni su dijelovi operete Orfej u podzemlju, J. Offenbacha. Ovom je izvedbom, u vedroj atmosferi punoj entuzijazma i dobre energije, zatvoren ciklus suradnji i događanja na Filozofskom fakultetu  Friendship in May. Fotoalbum i videozapisi sa završnog koncerta
09.06.2022
U petak, 10. lipnja 2022. u 18:00 sati u učionici P16, prof. Dan Zeman sa Sveučilišta u Varšavi održat će predavanje naslovljeno C ontextualism and Relativism: Latest Arguments and Developments , iz područja filozofije jezika.  Prof. Zeman će održati predavanje u organizaciji redovitih aktivnosti Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''.  Više informacija možete pronaći na stranicama Centra:  https://www.ffst.unist.hr/centri/centar_lefz?@=23fvn#news_111259    
02.06.2022
U organizaciji Studentskog centra Split dana 1. lipnja 2022. godine održan je veliki pub-kviz u restoranu Kampus.
20.05.2022
Dana 19. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Friendship in May , s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavili su studenti Filozofskog fakulteta te ansambl studenata mandoline Umjetničke akademije u Splitu. Ovakva jedinstvena suradnja potaknuta je željom što boljeg umrežavanja studenata i predstavljanja studentskih postignuća.   Publici su se izvedbom predstavili studenti Filozofskog fakulteta Emilija Milat (vokal) i Stipe Trogrlić (gitara) te Matea Kero (recital).   S kolaž programom su nastupili sljedeći studenti ansambla mandolina UMAS-a:  Tanja Puharić, Ana Mlačić, Hana Klančnik, Luka Elez i Lucija Majić, pod mentorstvom doc. art. Ivane Kenk Kalebić.    
16.05.2022
  Dana 14. svibnja održane su dvije promocije sveučilišnih prvostupnika koji su preddiplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 184 prvostupnika. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo prvostupnicima! fotogalerija  
13.05.2022
Dana 12. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Frienship in May, s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavio je ansambl studenata saksofona Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.  Publici su se izvedbom predstavile i studentice Filozofskog fakulteta Laura Jurišić ( Tatjanina ispovijed), Lorena Mihaljević ( Šporki Roko) i Kristina Granić –  Herbsttag.  Nastupili su sljedeći studenti ansambla saksofona:  Martin Ficsura (sopran saksofon),  Ivor Zlodre, Ines Vrdoljak, Luciano Princip, Filip Dujmović (alt saksofon), Vedran Momčilović, Adrian Seleš (tenor saksofon) te Matija Petrić (bariton saksofon) pod mentorstvom doc. art. Gordana Tudora. Skup su uvodno pozdravile dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr.sc.  Gloria Vickov i prodekanica Umjetničke akademije izv. prof.dr.sc Vesna Podrug izrazivši zadovoljstvo ovim oblikom suradnje, sa željom da se studenti što više umrežavaju i što bolje predstave svoje znanje lokalnoj zajednici.  Fotogalerija
05.05.2022
U srijedu, 4. svibnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu u sklopu Festivala znanosti 2022. s ovogodišnjom temom Život održane dvije radionice za 80 učenika četvrtih razreda osnovne škole. Radionice su vodile dr. sc. Mila Bulić, poslijedoktorandica i doc. dr. sc. Ines Blažević uz pomoć studentica Učiteljskog studija: Katarine Radić, Ivane Tolj, Mihaele Majić i Antee Bartulović. Tema radionica bila je: Ljudsko tijelo - organizacijske razine. Učenici su znanstvenim principima i načinima mišljenja učili o organima i organskim sustavima ljudskoga tijela te su izrađivali modele srca, ruke, pluća, kralježnice, probavnog sustava, mjerili vrijeme reakcije,...Posebno oduševljenje izazvao je m-learning, učenje pomoću mobitela, jer su mobitelom promatrali unutrašnje organe u 4D prikazu. Bili su izuzetno motivirani i zainteresirani za dodatna znanja što je vjetar u leđa za sve buduće aktivnosti kojima se potiče urođena znatiželja. fotogalerija  
04.05.2022
U sklopu niza događanja i suradnji koje Filozofski fakultet organizira u svibnju s ciljem sklapanja svibanjskih prijateljstava i otvaranja prema lokalnoj zajednici pod geslom  Friendship in  May,   danas smo vježbali na otvorenom, na travnjaku ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Trening su vodili diplomantica kineziologije Antonia Gulin i diplomirani kineziolog Krešimir Đuderija.  Smisao inicijative je skrenuti pozornost na potrebu tjelovježbe i zdravog načina života u postpandemijskom razdoblju i ukazati na pozitivan učinak tjelovježbe na mentalno zdravlje. Želja je Fakulteta razmišljati progresivno i motivirati zajednicu na aktivan stav u borbi protiv postpandemijeskih problema, s ciljem očuvanja opće dobrobiti pojedinca i zajednice.  Fotogalerija
29.04.2022
Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Splitu održat će se u četvrtak, 5. svibnja s početkom u 9 sati. Pozivamo sve učenike, maturante i ostale zainteresirane za naše studijske programe da nam se pridruže na adresi Poljička cesta 35, Split i otkriju sve što ih zanima o Filozofskom fakultetu!
29.04.2022
Danas, 29. travnja, naš se Fakultet uspješno predstavio maturantima i javnosti na Smotri Sveučilišta koja se nakon osam godina vratila u grad. Hvala članovima Studentskog zbora (Klari Jurčević, Matei Kero, Mariji Radoš, Ivanu Čoriću, Anti Subašiću i Frani Prpi) koji su sudjelovali u predstavljanju Fakulteta i promociji naših studijskih programa!
21.04.2022
Svečanost povodom zatvaranja Godine Marka Marulića održat će se u petak, 22. travnja 2022. u 18 sati u Hrvatskom domu Split. Program zatvaranja dostupan je na sljedećoj poveznici: Program zatvaranja  
30.03.2022
Francuski instituti Hrvatske, Slovenije i Austrije u suradnji sa Izvršnom agencijom za istraživanje EU organiziraju webinar na TEMU «  How to take advantage of the Widening programme » -  26.04.2022 od 10.00 do 12.00. Program i prijave na poveznici.   
28.03.2022
U organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja i ALUMNI - Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta 23. ožujka održana je tribina:  Ukrajina nekad i danas.  Tribinu je moderirao dr. sc. Nikola Sunara.  Fotogalerija
23.03.2022
Poznati splitski umjetnik Matko Trebotić svoje djelo „Boja kamena“, 2020., dimenzije 110 x 125 cm, kombinirana tehnika na platnu donirao je Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Primopredaja umjetničkog rada Filozofskom fakultetu, održana je u uredu dekanice izv. prof. dr. sc. Glorije Vickov uz nazočnost rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i  umjetnika g. Matka Trebotića. Suradnja s ovim splitskim umjetnikom ostvarena je prošle godine kada je autor izlagao u Sveučilišnoj galeriji, a izložba pod nazivom " U svjetlu " organizirana je povodom proslave Dana Sveučilišta u Splitu kada mu je i dodijeljen i počasni doktorat.   https://www.unist.hr/novosti/matko-trebotic-donirao-vrijedno-umjetnicko-djelo-boja-kamena-filozofskom-fakultetu-sveucilista-u-splitu#4
18.03.2022
U suradnji s  Gradskim društvom Crvenog križa Split , Sveučilište u Splitu pokreće humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda te higijenskih potrepština za odrasle i djecu pod nazivom:  Pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine . Sakupljanje humanitarne pomoći kreće  21. ožujka  i traje do  25. ožujka 2022. , a kutije za potrebne artikle bit će postavljene na svim fakultetskim sastavnicama, odjelima i samostalnim studijima Sveučilišta u Splitu. više
11.03.2022
U organizaciji  Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja  (CIRCO) Filozofskog fakulteta u Splitu i  Društva hrvatskih književnih prevodilaca , u prizemlju fakulteta 11.03.2022.  je otvorena  zložba pod nazivom  "Od izvornika do prijevoda"  koja prikazuje najbolja i nagrađivana prevoditeljska rješenja u 2020./2021. godini, a prevoditeljice i članice DHKP   Katja Radoš Perković, Anda Bukvić Pažin  i   Lara Hölbling Matković  održale su tri radionice  književnog prevođenja s našim studentima :  "Prevođenje dječje književnosti: primjer Pinocchijevih pustolovina", "Slučaj Janosch: njemačka dječja književnost izgubljena u prijevodu",  "Što imaš prevesti u slikovnici?". Izložbu možete pogledati do 25. ožujka 2022.  fotogalerija
02.03.2022
Želiš na Erasmus?  ESN Split tu je da ti pomogne!   Erasmus+, program koji ti daje mogućnost da živiš i studiraš u stranoj državi, a još ti je to i plaćeno. Zvuči kao san, zar ne? Može postati stvarnost! Otvoren je Natječaj za Erasmus+ studijsku mobilnost u sljedećoj akademskog godini i razmišljaš o prijavi, ali si izgubljen/a u moru papirologije i zahtjeva, a pitanja su brojna? Ne znaš što bi napisao u motivacijsko pismo? Što treba ići u CV? Kako pronaći smještaj? Kako pronaći i odabrati predmete? Polažu li se ispiti na engleskom jeziku? Mogu li učiti portugalski/španjolski/talijanski/češki... ? Dođi i poslušaj ljude koji su sve to već prošli, a voljni su pružiti svoju pomoć i odgovoriti na sva pitanja koja bi mogao imati. Također, poslušaj i pitanja i ideje svojih kolega koji se prijavljuju na Erasmus, i bez straha kroči u ovu novu avanturu. Kada: Subota 5.3.2022. u 11:30h Gdje: Google Meet  https://meet.google.com/gvd-vzrr-tcr   Vidimo se na početku vaše nove avanture!     Ana Batinić Culture and Mobility Officer culture@esnsplit.com Contact phone: +385 98 131 1468 ------------------------------------ Erasmus Student Network - ESN Split Zrinsko-frankopanska 38 21000 Split, Croatia www.esnsplit.com  
22.12.2021
U utorak, 21. prosinca održan je humanitarni kviz u kojem je sudjelovalo 13 ekipa, sastavljenih od nastavnika i studenata našeg Fakulteta. Svima zahvaljujemo na dobroj zabavi i pokazanom znanju, a posebno čestitamo pobjednicima!  Prvo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Katica Križanac, Karmen Budimir, Iva Šego, Nina Radić i Josip Guć Drugo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Ivana Katunarić, Matea Sočo, Mario Miše, Marin Slugan i Toni Maglica Treće mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Luciana Kontić, Mihaela Galijot, Nikolina Čaić, Ivan Bašić i Maja Ljubetić Veselimo se novom zajedničkom odmjeravanju znanja studenata i nastavnika i zahvaljujemo svima na plaćenim kotizacijama i prihodu ostvarenom prodajom ukrasa koje su izradile vrijedne ruke naših studentica i studenata. Ukupan prihod od svih aktivnosti bit će doniran Caritasu za potrebe opremanja doma jedne obitelji.  Fotogalerija   
22.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, studentice Klara Jurčević (Odsjek za hrvatski jezik i književnost i Odsjek za filozofiju), Matea Kero (Odsjek za talijanski jezik i književnost i Odsjek za povijest), Nejra Delić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju)  i Dora Kolarić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju) su održale predavanja o  adventskim i božićnim običajima u Hrvatskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim američkim državama..... Zahvaljujemo kolegicama na božićnom putovanju po Hrvatskoj i svijetu!   Fotogaleriju pogledajte ovdje . 
20.12.2021
U subotu 18.12. 2021. godine održala se tradicionalna, dvadesta po redu, humanitarna akcija „A di si ti?!“ u organizaciji udruge MoSt. Riječ je o humanitarnom buvljaku čiji je prihod namijenjen za potrebe Centra za bekućnice/ke. Ove godine humanitarnoj akciji priključio se i naš Fakultet. Tijekom prosinca, studenti i nastavnici izrađivali su i prikupljali različite predmete koje su se onda prodavali na samoj akciji na kojoj je Filozofski fakultet imao svoj štand.  Zahvaljujemo svima koji su na različite načine podržali ovu akciju, a na poseban način studenticama Nejri Delić, Dori Kolarić, te studentu Frani Prpa koji su koordinirali cijelom akcijom u ime našeg Fakulteta. Zahvaljujemo i Studentskom centru Sveučilišta u Splitu na doniranim kolačima koje smo besplatno dijelili. Zahvaljujemo i velikom broju naših studentica, studenta i nastavnika koji su dali doprinos ovoj akciji, a dio atmosfere možete pogledati na fotografijama.    
20.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, 17. prosinca, prof. dr. sc. Sanja Stanić i Doris Žuro, mg. soc. održale su predavanje na temu „Blagdan Božića između tradicije i konzumerizma". Predavačice su prezentirale i rezultate pilot istraživanja o značenju Božića kojeg su za ovu prigodu provele među studentima Filozofskog fakulteta. Nakon predavanja i izlaganja rezultata istraživanja uslijedila je rasprava o sociološkim aspektima tradicionalnog / suvremenog Božića.  Događaj je organizirala Udruga studenata sociologije Imaginacija.  Fotogalerija
20.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, u petak, 17. prosinca, održana je kazališna predstava More...priča o prijateljstvu i pjesništvu... u izvedbi Enesa Kiševića i Roberta Kurbaše. Predstava je dio institucijskoga projekta Vinjeta za zavičaj – u spomen na Josipa Pupačića (1971.-2021.) Fotogalerija
17.12.2021
U četvrtak, 16.12.2021. god. s početkom u 18.15 sati je putem platforme Google Meet održana prezentacija knjige Madame Bovary c'est nous. Lektüren eines Jahrhundertromans (Bielefeld: Transcript 2021). Knjigu je, nakon pozdravnog govora prodekanice, izv. prof. dr. Antonele Marić, predstavila prof. dr. Eldi Grubišić Pulišelić s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te urednici knjige, izv. prof. dr. Marijana Erstić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), prof. dr. Gregor Schuhen (Sveučilište Koblenz-Landau) te prof. dr. Christian von Tschilschke (Sveučilište Münster) u razgovoru sa splitskim studentima njemačkog  jezika i književnosti. U razgovoru je sudjelovala i prof. dr. Walburga Hülk-Althoff (Sveučilište Siegen).
17.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, 16. prosinca 2021.  predstavljene su još dvije knjige naših znanstvenika s Odsjeka za povijest: Pred brojnim studentima, profesorima i uzvanicima, a uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, knjigu   Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868.-1941.   predstavili su prof. dr.sc. Josip Vrandečić i   Marija Plenković , ravnateljica, kustosica Muzeja općine Jelsa te sam autor  izv. prof. dr. sc. Mladenko Domazet.  Knjigu  OFFICIUM CONSULARIS PROVINCIAE DALMATIAE/ Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata   predstavili su akademik Nenad Cambj i sam autor izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević   Fotogalerija  
17.12.2021
U četvrtak, 16. prosinca, održano je predavanje dr. sc. Ante Vučkovića, redovitog profesora u trajnom zvanju (Katoličko-bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu) pod naslovom Misliti Božić: Rođenost i sloboda. Inspirativnom predavanju o tome što znači misliti Božić u kontekstu rođenosti i slobode, s naglaskom na promišljanja M. Heideggera i H. Arendt nazočili su studenti, zaposlenici i gosti. Zahvaljujemo našem dugogodišnjem suradniku, profesoru Vučkoviću na održanom predavanju! Fotogalerija
16.12.2021
U sklopu manifestacije Advent na Filozofskom,  15.12.2021., otvorena je izložba  Svatko na svojoj strani  akademskih slikara, oca i sina, Ljubomira i Tihomira Bašića .  Izložbu je predstavio Igor Brešan, a službeno otvorila dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera,  do kraja prosinca u prizemlju zgrade Filozofskog fakulteta . Fotogalerija
16.12.2021
13. prosinca 2021. održan je Digitalni advent kviz.
15.12.2021
U utorak, 14. prosinca 2021. godine na Fakultetu je predstavljen novi dvobroj studentskog časopisa  Humanist . Izdanje su predstavili glavni urednici Stipe Balajić i izv. prof. dr. sc. Marijana Erstić te članovi redništva - Petar Bogić, Kristina Granić, Nikolina Grizelj i Nikola Radoš, kolege s Odsjeka za njemački jezik i književnost. Prigodnim glazbenim nastupom predstavljanje su uveličale i kolegice s Odsjeka za učiteljski studij i Odsjeka za rani i predškolski odgoj uz podršku kolega Jerka Župića i dr. sc. Marija Krnića. Čestitamo svima na objavljenom dvobroju i uspješnom predstavljanju te s veseljem očekujemo novi broj Humanista!
08.12.2021
Sveučilište u Splitu poziva Vas na književni susret s književnikom  Mirom Gavranom , predsjednikom Matice hrvatske koji će se održati  10. prosinca 2021.  godine u  19 sati u Sveučilišnoj galeriji , Ruđera Boškovića 31. Split. Gavranova djela prevedena na više od četrdeset jezika. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski autor čiji su kazališni komadi ostvarili preko četiristo kazališnih premijera u zemlji i inozemstvu.
03.12.2021
U petak, 3.12., studenti Odsjeka za psihologiju uz podršku nastavnica Fakulteta i stručne savjete pedagoginje Lucije Bižace, naše bivše studentice, započeli su s nizom radionica izrade ukrasa namijenjenih prodaji na našem Fakultetu i humanitarnom buvljaku A di si ti u organizaciji Udruge Most.
12.11.2021
Od 2. do 7. studenoga 2021. godine održano je drugo natjecanje Dabar za učitelje i prvo natjecanje Dabar za studente. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga Suradnici u učenju i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.
25.10.2021
Okrugli stol "Tomi u čast". Hommage Tomi Bebiću održava se u okviru III. Dana kulturne animalistike "Di nan je sad naš tovar Sivac". Na okruglom stolu će sudjelovati: Saša Antić Zlatko Gall Koraljko Greben Helena Peričić Siniša Vuković Okrugli stol se održava u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35.
22.10.2021
U petak, 22. listopada 2021. godine, u 9 sati, svečano je otvoren međunarodni znanstveni skup pod nazivom Mediteran kao identitetska odrednica: jezik, književnost, kultura i novi mediji . Prisutnim gostima i sudionicima skupa, kojim se obilježava dvadeseta obljetnica osnutka Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, obratili su se dr. sc. Goran Kardum, red.prof., prorektor Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Gloria Vickov, izv. prof., dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Joško Božanić, prof. emeritus, osnivač Odjela za humanističke znanosti pri Sveučilištu u Splitu, koji je pravna preteča sadašnjem Filozofskom fakultetu, te dr. sc. Tanja Brešan Ančić, doc., pročelnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.      
08.10.2021
U nazočnosti zaposlenika, nastavnika, profesora emerita i drugih uzvanika, održana je u četvrtak 7. listopada 2021. svečana i konstituirajuća sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta. Ovom prigodom su uručene nagrade.