MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Događanja

21.05.2024
"Boja, Ploha, Oblik  /  Judi, Zviri i  Beštije" naziv je izložbe studentskih radova  koju možete pogledati u knjižnici Filozofskog fakulteta u Splitu u razdoblju of od 22. do 31. svibnja. Predstavljeni radovi nastali su kao rezultat rada sa studentima u okviru vježbi na Filozofskom fakultetu u Splitu (Rani i predškolski odgoj i obrazovanje - izvanredni studij, Učiteljski studij). Likovni radovi obuhvaćaju generacije studenata 2022./2023. i 2023./2024.
21.05.2024
Pozivamo vas na predstavljanje knjige Društvo otpada autora Ivana Perkova koje će biti održano u petak (24. svibnja 2024.) u 18.00 sati na adresi Poljička cesta 35, Split (vijećnica zgrade Filozofskog fakulteta u Splitu). Događanje organiziraju splitska podružnica Hrvatskog sociološkog društva i Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta u Splitu. O knjizi će govoriti dr. sc. Josip Guć i dr. sc. Toni Popović s Filozofskog fakulteta u Splitu te autor knjige doc. dr. sc. Ivan Perkov s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Veselimo se Vašem odazivu!
21.05.2024
Okrugli stol s temom „Mediji i nasilje“ održan je u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu u Splitu u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u organizaciji udruge Alumni FFST.
21.05.2024
U pripremi je novi dvobroj časopisa Mogućnosti čije se objavljivanje planira u studenom 2024. godine. Ovim putem Vas pozivamo da svojim prilogom obogatite ovogodišnji dvobroj časopisa. Prilozi koji prolaze recenzentski postupak primaju se ove godine do 15. srpnja dok se ostali prilozi mogu poslati do 1. rujna. Svi detalji vezani uz slanje priloga mogu se naći u dokumentu Upute za objavljivanje priloga u časopisu Mogućnosti a u slučaju bilo kakvih pitanja slobodno se obratite uredništvu na e-mail adresu: mogucnosti.urednistvo@gmail.com S poštovanjem,  izv. prof. Katarina Dalmatin, glavna urednica   UPUTE ZA AUTORE se nalaze ovdje. 
21.05.2024
Doc. dr. sc. Ivan Buljan, s Odsjeka za psihologiju, održao je 15. svibnja 2024. godine, u sklopu Svibanjskih druženja (Friendship in May) na Filozofskom fakultetu u Splitu, predavanje za doktorande na temu  „Zašto mi je važna znanstveno-istraživačka čestitost“. Predavanje je organizirala izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, voditeljica Doktorskog studija Humanističke znanosti.      
21.05.2024
U sklopu Svibanjskih druženja (Friendship in May) na Filozofskom , održana je radionica za doktorande na temu „Humanističke znanosti u interdisciplinarnom ruhu“, u okviru Doktorskog studija. Radionicu je održala prof. dr. sc. Ida Rafaelli 17. svibnja 2024. godine. Koordinatorica aktivnosti je voditeljica Doktorskog studija izv. prof. dr. sc. Antonela Marić.
21.05.2024
Radionica Likovna inteligencija u likovnom laboratoriju  provela se u okviru Festivala znanosti, a voditeljice radionice su bile doc. dr. sc. Dubravka Kuščević i Mia Mijaljica, asistent. Na likovnoj radionici su sudjelovali studenti Filozofskog fakulteta u Splitu sa odsjeka za Učiteljski studij i odsjeka za Rani i predškolski odgoj. U okvirima provedene radionice studenti su kreativno i samostalno istraživali likovno stvaralaštvo. 
20.05.2024
U suterenu Filozofskoga fakulteta predstavljena je knjiga „Smojinih 100“. Monografija u povodu 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje, urednica prof. dr. sc. Magdalene Nigoević i prof. dr. sc. Anite Runjić-Stoilove u izdanju Filozofskog fakulteta u Splitu i HDPL-a.  O monografiji su govorili prof. dr. sc. Boris Škvorc, doc. dr. sc. Anđela Milinović Hrga, g. Ivica Ivanišević i urednice. Program su upotpunili sopranistica Dora Bekavac i bariton Mihovil Peko uz klavirsku pratnju prof. Mladena Grgića. Promociji su nazočili brojni gosti, među kojima i predstavnici Grada Splita. 
20.05.2024
Mješoviti pjevački zbor Filozofskog fakulteta u Splitu pod ravnanjem doc. dr. sc. Marija Krnića, na 4. međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi "Adria cantat" održanom ove subote u šibenskom kazalištu je osvojio srebrno odličje. Iskrene čestitke doc. dr. sc. Krniću i svim pjevačima! 
20.05.2024
Zbog nepredviđenih okolnosti se otkazuju sljedeće aktivnosti planirane pod Svibanjskim druženjima: Radionica „Znaš li kako sve možeš biti siromašan“ zakazana za 21. 5.  11.00 – 12.00 sati Koncert studenata Umjetničke akademije Puhači s UMAS-a zakazan za 21. 5. u 18.00 sati Predstavljanje knjige „Težina ljepote“ autorice Nede Vuković zakazano za  24. 5. u 18.00 sati.  
19.05.2024
U petak, 17. svibnja 2024. godine, u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu, predstavljen je najnoviji naslov iz edicije Filozofskog fakulteta: VIRTUTE REBUSQUE GESTIS: Zbornik povodom 20. godišnjice Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu (ur. Tonija Andrić i Nikša Varezić). Uz urednike Zbornik su predstavili i izv. prof. dr.sc. Ivan Basić te prof. dr. sc. Josip Vrandečić.
19.05.2024
U srijedu 15. svibnja 2024. održano je druženje s dvanaestogodišnjim pjesnikom Franom Šimićem i razgovor o njegovu književnom radu.
17.05.2024
Pozivamo vas na okrugli stol na temu " Mediji i nasilje ", koji će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine u 11.00 sati u suterenu Fakulteta, u organizaciji Alumnija FFST-a. Sudionici okruglog stola su: Livija Plančić (udruga Bijeli krug Hrvatske), Mirjana Nazor (psihologinja), Žana Jurić (novinarka, HINA), Đuro Baloević (ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać iz Solina), Paško Ugrina (voditelj poslova prevencije pri Policijskoj upravi SD).  
17.05.2024
Objavljen je prvi Zbornik radova Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, naslovljen Povijest umjetnosti kao otvoreni projekt, s podnaslovom Koncepti, projekti i oblici tumačenja likovnih i vizualnih umjetnosti. Riječ je o tiskanom i on-line izdanju na hrvatskom i engleskom jeziku, objavljenom uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i prosvjete RH te Filozofskog fakulteta u Splitu, ujedno izdavača ovog Zbornika. Urednica ovog izdanja (opsega 472 stranica, formata 165 x 230 mm) je Silva Kalčić, a oblikovao ga je Nikola Križanac. Za dizajn naslovne stranice korištena je fotografija site-specific rada Viktora Popovića (kustos: Dalibor Prančević) na pročelju naše postmoderne zgrade (u bivšoj upravnoj zgradi tvrtke Brodomerkur na Poljičkoj cesti, na broju 35), a riječ je o citatu iz splitskog GUP-a.
16.05.2024
U okviru Svibanjskih druženja 2024., Centar za transdiciplinardno promicanje održivog razvoja OdRaST, organizirao je u srijedu 15. svibnja Sajam razmjene i dva predavanja na temu održivog razvoja, migracija i ljudskih prava.  
16.05.2024
U srijedu, 15. svibnja 2024. Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu posjetila je delegacija Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke iz Zagreba, voditeljica Odjela za kulturu i protokol Katja Kuceja sa svojim suradnicama, Pamelom Ćebić Sekulić i Wiebke Mauruschat. Odsjek za njemački jezik i književnost predstavile su prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić i prof. dr. sc. Marijana Erstić. Razgovaralo se o različitim temama vezanim uz studij njemačkog jezika, kao i prošlim i budućim oblicima suradnje između Filozofskog fakulteta u Splitu i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj. 
15.05.2024
U okviru programa Svibanjskih druženja na Filozofskom fakultetu, 14. svibnja 2024., u organizaciji Centra za istraživanje i edukaciju u području ljudskih prava, prof.dr.sc. Marija Boban s Pravnog fakulteta održala je  predavanje na temu "Sloboda izražavanja u digitalnom dobu i pravo na privatnost u novim medijima".
15.05.2024
Pozivano vas na koncert studenata saksofona Umjetničke akademije u Splitu na temu SAX/UMAS, koji će se održati u okviru Svibanjskih druženja (Friendship in May) na Filozofskom na dan 21. svibnja u 18.00 sati. Koordinator koncerta je izv. prof. art. Gordan Tudor.
15.05.2024
U utorak je 14. svibnja 2024. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu održana projekcija dokumentarnoga filma M itski i zbiljski glagoljaški velikani . Prisutnima su se prije same projekcije prigodnim riječima obratile prodekanica za studijske programe i kvalitetu dr. sc. Morana Koludrović, te dr. sc. Katarina Lozić Knezović, sudionica filma i organizatorica događanja i dr. sc. Ana Šimić, scenaristica filma.
15.05.2024
Studenti treće godine prijediplomskog studija Psychology s Filozofskog fakulteta iz Splita, predvođeni voditeljicom studija doc. dr. sc. Katijom Kalebić Jakupčević, posjetili su  Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba  10. svibnja 2024., prilikom čega je doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja Poliklinike, održala predavanje studentima o multidisciplinarnom pristupu radu s zlostavljanom i traumatiziranom djecom i mladima.  Više o posjeti možete pročitati na  poveznici .
14.05.2024
Pozivamo vas na predstavljanje monografije „Smojinih 100“ u izdanju Filozofskog fakulteta u Splitu i HDPL-a, koje će se održati 1 5. svibnja 2024. godine u 18.30 sati u suterenu Fakulteta.  O monografiji će govoriti prof. dr. sc. Boris Škvorc, doc. dr. sc. Anđela Milinović Hrga i g. Ivica Ivanišević, a gosti promocije su Mario Negotić, Marina Kuzmanić Petreš i Herci Ganza. Moderatorice će biti prof. dr. sc. Magdalena Nigoević i prof. dr. sc. Anita Runjić-Stoilova; HDPL   
13.05.2024
Dana 13. svibnja 2024. godine Filozofski fakultet je počašćen gostovanjem Kulturno-umjetničkog društva Filip Dević . Članovi KUD-a su otplesali dva plesa, između kojih je Filip Dević klapa otpjevala više predivnih klapskih pjesama. Ovaj događaj održan je u sklopu Svibanjskih druženja (Friendship in yMay) na Filozofskom fakultetu 2024. , nastavljajući tako tradiciju oplemenjivanja akademskog okruženja raznolikim kulturnim i umjetničkim sadržajima. Hvala svima koji su prisustvovali i doprinijeli ovom nezaboravnom iskustvu.
13.05.2024
U četvrtak, 9.05.2024, u sklopu manifestacije Friendship in May na FFST predstavljen je sveučilišni udžbenik Pedagogija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Udžbenik je nastao u suautorstvu 10 sveučilišnih profesora s 5 sveučilišta u Hrvatskoj- UFZG, FOOZOS, FFOS, FOOZPU, UNIZD i FFST. Urednica udžbenika je izv.prof.dr.sc. Adrijana Višnjić JEvtić s UFZG koji je, uz izdavačku kuću Alfa, suizdavač .
10.05.2024
U petak, 10. svibnja 2024. u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu u Splitu, u organizaciji  Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja  koji djeluje pri Filozofskom fakultetu, održana su dva događanja. Prvo je održano predavanje Karla Antonia Bulića, mag. cin. i Mihaela Jurkića, mag. cin., KIFST na temu "Mens sana in corpore sano", nakon čega je održan vođeni trening ispred zgrade fakulteta pod nazivom "Vježbajmo zajedno", u kojem su sudjelovali studenti i djelatnici Fakulteta.           
10.05.2024
U četvrtak je 9. svibnja 2024. u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu u Splitu predstavljena izložba i monografija pod nazivom Riječki jezični krajolik uvaženih jezikoslovaca: profesorice emerite Diane Stolac s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Jima Hlavača, profesora s Odsjeka za prevođenje na Sveučilištu Monas u Melbourneu.                             Na početku je prisutne pozdravila izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, prodekanica za studijske programe i kvalitetu.   O izložbi i monografiji govorile su organizatorice s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost izv. prof. dr. sc. Tanja Brešan Ančić i prof. dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin te na kraju i autorica prof. emerita Diana Stolac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  Autorice fotografija: Mia Milković i Katarina Lozić Knezović  
10.05.2024
Dana 10. svibnja 2024. godine na Filozofsklom fakultetu u Splitu, održano je predstavljanje projekta " Life on the Edge - Život na rubu” i najzanimljivijih podataka do kojih su istraživači došli.
10.05.2024
Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu 10. svibnja 2024. god. posjetila je ravnateljica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, gđa. Marina Chrystoph. U razgovoru s prodekanom za znanost i međunarodnu suradnju, doc. dr. Nikšom Varezićem i predstavnicama Odsjeka za njemački jezik i književnost, prof. dr. Mirjanom Mateom Kovač i prof. dr. Marijanom Erstić, razmatrane su mogućnosti daljnje kulturne suradnje. Austrijski kulturni forum donacijom knjiga, organiziranjem gostujućih predavanja i izložbi u posljednjih nekoliko godina aktivno surađuje s Filozofskim fakultetom u Splitu.
10.05.2024
U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 18 sati održano je predstavljanje zbornika radova Odsjeka za engleski jezik i književnost The Second Decade of English Studies in Split . Zbornik obilježava drugo desetljeće djelovanja Odsjeka, a uredili su ga Danijela Šegedin Borovina, Mirjana Semren i Brian Willems Lingvistički dio zbornika predstavila je red. prof. u miru Dunja Jutronić, a o književnom dijelu govorio je izv. prof. dr. sc. Brian Willems. U drugom dijelu predstavljanja, profesorica Jutronić govorila je o profesionalnom putu pokojne redovite profesorice u trajnom zvanju Sanje Čurković Kalebić i o važnoj ulozi profesorice Čurković Kalebić u razvoju i djelovanju Odsjeka za engleski jezik i književnost.
10.05.2024
U sklopu manifestacije Svibanjska druženja (Friendship in May) koju organizira tradicionalno Filozofski fakultet u Splitu u četvrtak, 9. svibnja 2024. održana je radionica za doktorande pod nazivom U naprjeđenje kvalitete odnosa mentora i doktoranda koju je održala izv. prof. dr. sc. Ines Blažević s Odsjeka za pedagogiju. Doktorandi su upoznati sa odrednicama kvalitetnog odnosa mentora i doktoranda kao i kompetencijskim profilom mentora. Tijekom radionice doktorandi su iznijeli konstruktivne prijedloge kao  i očekivanja od budućih mentora, a ujedno su dobili  i smjernice kako što kvalitetnije ostvariti mentorski odnos. Organizatori radionce za doktorande su: izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, voditeljica Doktorskog studija Humanističke znanosti i doc. dr. sc. Suzana Tomaš, voditeljica CIRCO-a. 
10.05.2024
Dana 06. svibnja 2024. godine Filozofski fakultet u Splitu je posjetila grupa od 14 studenata u pratnji profesorica iz GALB, Berlin. Riječ je o međunarodnoj nastavnoj bazi Filozofskog fakulteta, kroz koju se studentima pruža mogućnost posjete Berlinu i sudjelovanja u stručnoj praksi. Za vrijeme posjete dekanatu, studijska skupina je sudjelovala u aktivnosti pod nazivom "An overview  and comparison of the education and social system in Croatia and Germany", koja se održala u sklopu Svibanjskih druženja (Friendship in May) 2024 na Filozofskom. 
10.05.2024
Pozivamo vas na nastup Kulturno-umjetničkog društva Filip Dević, koji će se održati u ponedjeljak 13. svibnja 2024. godine u 12.00 sati (u suterenu fakulteta).  U sklopu polusatnog programa, predstavnici društva će nas provesti kroz bogatu tradiciju našeg kraja prezentirajući stare plesove koji su oblikovali našu kulturnu baštinu. Radujemo se vašem dolasku i zajedničkom uživanju u izvedbi.
09.05.2024
Učenici Osnovne škole Manuš (Renata Širović, prof.), I. gimnazije (Sanda Cambi, prof.), učenici viših razreda Osnovne škole Žrnovnica (Martina Lovrić, prof.) i Mate Tavrić, student Diplomskoga studija Gluma na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu, održali su izvrsnu predstavu pod nazivom "Mladi igraju Smoju", dana 8. svibnja 2024. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu.
09.05.2024
Posljednja iz serije međunarodnih konferencija posvećenih kustoskim praksama Želimira Koščevića – povezanih s istoimenim radionicama likovne kritike održat će se u utorak 14. svibnja 2024. od 17 do 20 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta.
08.05.2024
Pozivamo vas na javno predavanje dr. sc. Diane Stolac, prof. emer. pod nazivom "Jedan – broj, član...?", koje će se održati u četvrtak (9. svibnja 2024. godine) u 11:30 sati u predavaonici P24.
06.05.2024
Studentice Filozofskog fakulteta u Splitu, Karla Bjeliš i Maristella Begić , zajedno s prof. dr. sc. Nikicom Mihaljević, sudjelovale su u realizaciji Erasmus+ BIP projekta pri Sveučilištu u Murciji (Universidad de Murcia) u Španjolskoj. Bilo je to jedno od prvih sudjelovanja Filozofskog fakulteta u Splitu u ovakvoj vrsti projekta Erasmus+.
05.05.2024
U ponedjeljak, 6. svibnja 2024. godine, s početkom u 11:00 sati, održano je izuzetno inspirativno predavanje dr. sc. Borisa Jokića na temu "Suvremeni aspekti obrazovanja – Kako se obrazovanje može uspješno boriti s polarizacijom, umjetnom inteligencijom i drugim megatrendovima našeg vremena". Predavanje je održano u suterenu Fakulteta pred brojnom publikom koja se sastojala od studenata, profesora i zainteresiranih građana.
03.05.2024
U četvrtak je 2. svibnja 2024. u sklopu manifestacije Svibanjska druženja na Filozofskom fakultetu u Splitu akademik Milan Mihaljević, jedan od vodećih i najuglednijih hrvatskih jezikoslovaca i voditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo (utemeljenoga pri zagrebačkom Staroslavenskom institutu) od početka njegova djelovanja 2014. godine sve do umirovljenja, održao predavanje Sveti Jeronim Dalmatinac i glagoljaši. U predavanju je bilo riječi o sv. Jeronimu, zaštitniku cijele Dalmacije i Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, crkvenome ocu i naučitelju kojemu se kroz cijeli srednji vijek pripisivalo autorstvo glagoljice, i o njegovu statusu „oca hrvatskoga glagoljaštva“ kroz prizmu znanstvenih mišljenja, interpretacija i shvaćanja te okolnosti povezanih uz to pitanje.
03.05.2024
U utorak je 30. travnja 2024. godine, studentica na modulu Lingvistika poslijediplomskog doktorskog sveučilišnog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu Tereza Karabatić obranila doktorski rad Jezična i terminološka analiza korpusa računalnih pričaonica , napisan pod mentorstvom dr. sc. Milice Mihaljević.   
03.05.2024
Pozivamo vas na događanje  Mladi igraju Smoju , koje će se održati 8 . svibnja 2024. u 18 sati,  u suterenu Filozofskoga fakulteta u Splitu. Događaj se odvija u sklopu manifestacije Svibanjska druženja, a sudjeluju: ·učenici 3. c. razreda OŠ Manuš s voditeljicama Renatom Širović, prof. i Katarinom Škiljo, knjiž. ·učenici viših razreda OŠ Žrnovnica s voditeljicom Martinom Lovrić, prof. ·učenici I. gimnazije s voditeljicom Sandom Cambj, prof. ·Mate Tavrić, student Diplomskoga studija Gluma na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu.
02.05.2024
U petak, 26. travnja 2024. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je radionica u sklopu Festivala znanosti pod nazivom Kakva je budućnost umjetne inteligencije u poučavanju stranog jezika? Radionicu su osmislile i provele doc. dr. sc. Mirela Müller, prof. dr. sc. Mirjana Matea Kovač (Odsjek za njemački jezik i književnost), izv. prof. dr. sc. Marijana Alujević (Odsjek za talijanski jezik i književnost) te Ivana Lerotić, prof. (Osnovna škola kneza Mislava, Kaštel Sućurac).
02.05.2024
Studentice Filozofskog fakulteta predstavile su svoje studijske programe i Filozofski fakultet u Splitu u dnevnom listu Slobodne Dalmacije i sveučilišnom listu Universitas. Detaljan članak možete pročitati ovdje.
30.04.2024
Posljednjeg dana Festivala znanosti, u subotu 27. 4. 2024., održana je radionica o temi Višestruke inteligencije i krea(k)tivnost namijenjena odgojiteljima i učiteljima razredne nastave. Radionicu su vodile izv. prof. dr. sc. Tonća Jukić, dr. sc. Sani Ćavar, v. asist., Iskra Tomić Kaselj, asist. i Ana Pirić, nasl. pred. s Filozofskog fakulteta u Splitu, a sudionice radionice su bile odgojiteljice: studentice 1. godine diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te polaznice Razlikovnog programa za upis na Diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Filozofskog fakulteta u Splitu.
30.04.2024
U četvrtak 25. travnja 2024. godine polaznici CEHAS-a, zajedno s voditeljicom, dr. sc. Josipom Korljan Bešlić i lektorima dr. sc. Helenom Burić, Inom Bilonić, Nevenom Čudina Turčinov i Marinom Sluganom, posjetili su otok Brač. Terenska je nastava uvijek prilika da se u stvarnim situacijama uvježba jezik, ali i da se dozna nešto novo o hrvatskoj povijesti i kulturi. Otok Brač važno je mjesto za mnoge polaznike CEHAS-a, prije svega stipendiste Državnog ureda za Hrvate izvan domovine, jer mnogi imaju korijene upravo na ovom otoku. Iako većina više nema obitelj na Braču, povezanost s ovim otokom i nostalgija itekako je prisutna. Doznali smo više o razlozima zbog kojih su ljudi nekoć napuštali otok, a danas se na njega nove generacije vraćaju, doznali smo više i o bračkom kamenu, kojim se gradila i Dioklecijanova palača u Splitu i Bijela kuća u Washingtonu. Popeli smo se na najvišu točku svih hrvatskih otoka – Vidovu goru, čijih 778 metara čini Brač najvišim hrvatskim otokom i s koje se pruža prekrasan pogled na Jadransko more i na Zlatni rat, jednu od najljepših i najpoznatijih hrvatskih plaža koju smo zatim i posjetili, a najhrabriji su se i okupali. Prošetali smo prekrasnim Bolom i divili se dominikanskom samostanu sv. Marije Milosne iz 15. stoljeća, sjetili se poznatog hrvatskog književnika Vladimira Nazora, ali i čuli više o kvalitetnim bračkim vinima i maslinovu ulju. Prekratak je bio jedan dan kako bismo upoznali sve što Brač nudi, ali vjerujem da će njegova magija ostati u sjećanju cijele grupe i privući ih da ga opet posjete i otkriju ono što je ostalo neotkriveno.
29.04.2024
Dana 24.04.2024. učenicima četvrtog razreda II. gimnazije u Splitu, održano je predavanje izv. prof. dr. sc. Antonele Marić na temu Giovanni Boccaccio i “inteligencija”: razum, znanje i bijeg od književnog srednjovjekovlja na primjeru Dekamerona . Predavanje je održano u sklopu Festivala znanosti, a koordinatorica događaja je bila Silvana Buttiglieri, prof.
29.04.2024
U okviru Festivala znanosti 24. travnja na Filozofskom fakultetu prof. dr. sc. Anita Runjić-Stoilova održala je Radionicu javnoga nastupa za studente.
29.04.2024
U okviru Festivala znanosti 24. travnja na Filozofskom fakultetu održana je  Radionica svladavanja straha i treme u javnome nastupu . Voditeljica prof. dr. sc. Anita Runjić-Stoilova sa studentima je analizirala racionalne i iracionalne uzroke straha od govora te su studenti učili različite tehnike i dobili praktične upute za svladavanje straha i treme u javnome nastupu. Naglasak je bio na vježbama za glas i izgovor.
29.04.2024
U prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu, u srijedu je 24. travnja 2024. u sklopu Festivala znanosti pod krovnom temom Inteligencija, održano predavanje Glagoljaške inovacije . Predavanje je organizirala izv. prof. dr. sc. Katarina Lozić Knezović s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, sa suradnicima dr. sc. Anom Šimić i dr. sc. Josipom Galićem sa Staroslavenskoga instituta u Zagrebu. Predavanje je održano pred studentima i zainteresiranom javnošću. 
29.04.2024
U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti u četvrtak (26. 4. 2024.) izv.prof. dr. sc. Ivan Matijević s Odsjeka za povijest održao je predavanje pod naslovom „Cezarova inteligencija“.
29.04.2024
Studenti treće, četvrte i pete godine Odsjeka za učiteljski studij u pratnji doc. dr. sc. Lade Maleš i doc. dr. sc. Suzanom Tomaš sudjelovali su na Međunarodnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjeni umjetne inteligencije - MoStart na kampusu Sveučilišta u Mostaru od 24. do 26. travnja 2024. godine.
25.04.2024
 U ponedeljak: 29. travnja s početkom u 15 i 45 predavanje na temu: Central and Eastern Europe towards the Russia's expansion održati professor Tomasz Klin sa Sveučilišta u Wroclawu. Predavanje će održati u P2 ili u Vijećnici ako je slobodna.
25.04.2024
U Godini Marka Marulića, proglašenoj u povodu 500. obljetnice smrti Oca Hrvatske Književnosti, a u sklopu 34. Marulićevih dana organizirana je 24. travnja 2024. znanstveno-književna večer simboličnoga naziva Večer s Marulićem. U ugodnoj atmosferi Marulićeve palače književnika se na razne načine željelo približiti publici. Događaj su organizirali Hrvatsko narodno kazalište u Splitu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu.
23.04.2024
U sklopu Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja Filozofskog fakulteta u Splitu, zakazana je intrigantna panel rasprava pod nazivom "Generacija Z-dravo: Razgovor o mladima i životnom stilu". Ova značajna rasprava okupit će mlade iz različitih područja kako bi dublje istražili teme koje su bitne za zdravlje i dobrobit mladih generacija. Panel rasprava, zakazana za ponedjeljak, 29. travnja u 13 sati , bit će mjesto gdje će se spajati znanje i iskustvo nutricionistice Tee Vučković , sociologinje Ivane Vladušić , apsolventice kineziologije Marinele Bekavac , psihologinje Ade Langauer te doktora medicine Marina Petričevića . Svi panelisti donose jedinstvene perspektive iz svojih struka kako bi rasvijetlili različite aspekte života mladih. Moderatorica će biti Ivana Perić , studentica sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Nutricionistica Tea Vučković donosi svoje znanje o pravilnoj prehrani i važnosti nutritivnih navika u mladosti. Sociologinja Ivana Vladušić istražuje društvene dinamike i utjecaje na životne stilove mladih, dok se apsolventica kineziologije Marinela Bekavac fokusira na tjelesnu aktivnost i važnost redovitog vježbanja za zdravlje. Psihologinja Ada Langauer će analizirati mentalno zdravlje mladih i utjecaj stresa te društvenih pritisaka na njihovo blagostanje, dok će doktor medicine Marin Petričević donijeti medicinski pogled na zdravlje mladih i preventivne mjere koje se mogu poduzeti. "Generacija Z-dravo" bit će prilika za otvorenu raspravu o izazovima s kojima se mladi suočavaju te kako ih nadmašiti kroz promicanje zdravih životnih stilova. Očekuje se dinamična razmjena mišljenja i ideja koje će potaknuti daljnje istraživanje i akciju na polju mladog zdravlja. Panel rasprava "Generacija Z-dravo: Razgovor o mladima i životnom stilu" održat će se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu, 29. travnja s početkom u 13 sati . Vidimo se!
23.04.2024
U organizaciji splitskog ogranka HDPL-a 16. travnja 2024. doc. dr. sc. Zdravka Biočina održala je predavanje pod nazivom Čimbenici koji utječu na uspješnost govornika u virtualnom okruženju. Predavanju su nazočili studenti 2. godine i profesori članovi HDPL-a.
22.04.2024
Radionica Vertikalni vrtovi – - zeleno inteligentno rješenje održana je u četvrtak 11. travnja 2024. na Filozofskom fakultetu u Splitu u trajanju od 150 minuta. Radionica je organizirana u suradnji Centra za transdisciplinarno provođenje aktivnosti održivog razvoja – OdRaST Filozofskog fakulteta u Splitu i III. gimnazije iz Splita. Voditeljice radionice bile su doc. dr. sc. Ivana Restović i Vesna Dobronić, prof. biologije i kemije, a kao suradnice sudjelovale su mag. prim. educ. Danijela Botica i Lidija Brkan, te mag. educ. biol. et chem. Marina Ugrin, Loriana Šestić, i Judita Ozretić. Na radionici su sudjelovali učenici prirodoslovne grupe III. gimnazije. U uvodnom dijelu s učenicima se razgovaralo o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te ih se navodilo na pronalaženje mogućih rješenja. Nakon što su se upoznali s tijekom rada putem pripremljenih radnih listića, učenici su krenuli izrađivati vertikalne vrtove. Na središnjem stolu bili su im ponuđeni raznoliki materijali. Učenici su po svom izboru kombinirali biljke i materijale od kojih su izradili vertikalni vrt. Kako bismo nadopunili radionicu, uputili smo učenike u izradu otvorenih i zatvorenih terarija. Svi učenici su u opuštenoj atmosferi vrlo rado prionuli radu te nas iznenadili svojim kreativnim idejama. Vertikalni vrtovi idealno su rješenje za male prostore. Posađene biljke stvaraju nam kisik, upijaju ugljikov dioksid koji pospješuje klimatske promjene. Prostor ispunjen biljkama djeluje dekorativno, a u prostoru se tvara ugodna mikroklima dok biljke filtriraju i vlaže zrak.  
22.04.2024
Radionica je namijenjena studentima s ciljem pružanja praktičnih vještina i strategija za učinkovitu integraciju robota u nastavu. Studenti će koristiti robote kao alat za poticanje interaktivnog učenja i razvoja vještina prateći sve uzraste od vrtića do fakulteta. Poseban naglasak bit će stavljen na pripremu za realizaciju nastavnog sata te prilagodbu sadržaja prema različitim dobnim skupinama i stvaranje poticajnog okruženja za učenje. Voditeljice radionice: Julija Tomasović (OŠ Josip Pupačić, Omiš), Marijana Vrdoljak (Dječji vrtić Dugopoljski maslačak, Dugopolje), Suzana Tomaš
21.04.2024
Za doktorande Doktorskog studija Humanističke znanosti dana 19. travnja 2024. u P11 održana je prva u ciklusu od tri radionice na temu  Napredno pretraživanje baza podataka .
19.04.2024
Festival znanosti 2024 održava se i ove godine, u periodu od 22. - 27. 4. 2024. Glavna tema ovogodišnjeg izdanja je INTELIGENCIJA, a cilj je popularizacija znanosti djeci i mladima, studentima, općoj populaciji, drugim znanstvenicima i medijima. Filozofski fakultet u Splitu ove godine Festival znanosti podržava organizacijom 18 događanja. Detaljan program svih događanja možete pročitati ovdje.   
19.04.2024
U suradnji Sveučilišta u Splitu, Doktorskog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu, Umjetničke akademije i Hrvatskog doma, u Splitu, od 12.-14. rujna 2024. godine se održava THINK ART CONFERENCE.
18.04.2024
U utorak, 16. travnja 2024. na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu gostovao je prof. dr. Clemens Ruthner s renomiranog Trinity College u Dublinu. Gostovanje je omogućio Austrijski kulturni forum iz Zagreba. Prof. Ruthner studentima i nastavnicima održao je predavanje na njemačkom jeziku pod naslovom Nach dem Nobelpreis: Peter Handkes Jugoslawienkomplex, 'revisited' (Nakon Nobelove nagrade: Ponovni pogled na kompleks Jugoslavije Petera Handkea). Predavanje je okončano živom raspravom studenata i nastavnika s gostom.  
16.04.2024
Polaznici CEHAS-a na B1 razini jedva su dočekali visoke proljetne temperature da u sklopu nastave Hrvatskoga jezika zajedno sa svojom lektoricom dr. sc. Josipom Korljan Bešlić otiđu u centar Splita i preuzmu ulogu turističkih vodiča za svoju grupu. Za razliku od mnogih turističkih grupa koje su toga dana, 15. travnja 2024. godine, šetale Splitom, u našoj se grupi čuo samo hrvatski jezik. Osim što smo zajedno posjetili najpoznatija mjesta u centru Splita, od naših polaznika doznali smo detaljne informacije o caru Dioklecijanu, svetom Dujmu, Ivanu Meštroviću, Marku Maruliću, Grguru Ninskom, kraljici Jeleni, Franji Tuđmanu, Miljenku Smoji, doznali smo da je Riva zapravo Obala hrvatskog narodnog preporoda, a Voćni trg zapravo je Trg braće Radića. Naravno da smo se osvrnuli i na hrvatsku povijest i umjetnost, iskoristivši priliku uživo vidjeti kulturnu baštinu Splita i u njoj uživati, podsjetiti se tko je bio Gajo Bulat i zašto se njegov kip nalazi pred Hrvatskim narodnim kazalištem, kao i zašto Miljenko Smoje sjedi upravo na Matejuški. Imali smo izvrsnu priliku čuti i klapsku pjesmu u najakustičnijem splitskom prostoru – Vestibulu. Kulturno-obrazovnu šetnju gradom završili smo posjetom Etnografskom muzeju. Upoznavši se s muzejskim postavom, uputili smo se uskim stubama do terase na vrhu Vestibula s koje se pruža spektakularni pogled na grad. Do neke nove prilike vraćamo se u fakultetske klupe!
12.04.2024
Hrvatska udruga za medicinu životnog stila organizira u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu i Kineziološkim fakultetom u Splitu   2. Hrvatski kongres medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati od 26. do 28. travnja 2024. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu.
11.04.2024
Sveučilišna knjižnica organizira tjednu radionicu na temu „ Kako napisati završni ili diplomski rad? “ Svakog četvrtka saznajte kako organizirati svoje istraživanje, gdje pronaći literaturu i kako koristiti informacije u skladu s načelima akademske čestitosti.
11.04.2024
Nastavljen je ciklus prezentacija Filozofskog fakulteta u Splitu po srednjim školama. Zahvaljujemo svim predstavnicima studenata i kolegama na ukazanoj podršci.
11.04.2024
U organizaciji splitskoga ogranka HDPL-a, u utorak 16. travnja 2024. u 11.30 sati u P7 doc. dr. sc. Zdravka Biočina sa ZŠEM-a održat će predavanje pod naslovom Čimbenici koji utječu na uspješnost govornika u virtualnom okruženju .
09.04.2024
Dana 12. travnja, s početkom u 10:00 sati, održana je panel rasprava na temu "Dokazivanje univerzalne vrijednosti za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine" Filozofskom fakultetu u Splitu.    
05.04.2024
LEAPin konferencija, kojoj je Filozofski fakultet u Splitu suorganizator, održana je u Splitu, 11. travnja u prekrasnom prostoru Hrvatskog doma. U sklopu konferencije su studenti mogli čuti iskustva iz prve ruke o kreativnosti u marketingu od Kristijana Matijaševića, poslušati panel diskusije na temu poduzetništva i održivosti u srcu Dalmacije te sudjelovati u radionici namijenjenoj stvaranju kreativnog brenda.  
28.03.2024
Dana 3. travnja 2024. u 17 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu održao se okrugli stol s temom Kultura i mladi – Split u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu.
26.03.2024
U petak, 22.ožujka, studentice ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja,  u okviru izbornih kolegija Odgojni kontekst dječjih jaslica i Inkluzivni dječji vrtić su bili u posjeti Dječjem vrtiću sv. Roko na Klisu.
25.03.2024
Dana 22. ožujka 2024. godine, u prepunom suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu, održan je književni susret s uglednim portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe. Riječ je o nagrađivanom portugalskom autoru, koji je 2007. dobio uglednu nagradu “José Saramago” koju mu je uručio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim “književnim tsunamijem”.
21.03.2024
20. ožujka na Filozofskom fakultetu boravila je Zamjenica šefa misije irskog veleposlanstva u Hrvatskoj - Frances O'Donovan – koja je tu funkciju odnedavno preuzela od svoje prethodnice.
21.03.2024
Centar za planiranje i razvoj karijera na Filozofskom fakultetu u Splitu organizirao je Dane karijera 19. i 20. ožujka 2024. godine.
19.03.2024
U sklopu Dana karijera , 19. ožujka 2024. godine, održan je prvi sastanak dekanice Fakulteta i Savjetodavnog odbora vanjskih dionika.
18.03.2024
Portugalska veleposlanica Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, u pratnji kolegica iz Portugalskog veleposlanstva, sudjelovala je u nastupnom posjetu na Filozofskom fakultetu u Splitu. Domaćin im je bila dekanica prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac, uz prodekana za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Nikšu Varezića, voditeljicu Doktorskog studija izv. prof. dr. sc. Antonelu Marić i voditeljicu Centra za hrvatske studije u svijetu izv. prof. dr. sc. Jagodu Granić.
18.03.2024
Katedra za hrvatski jezik i književnost pri Odsjeku za učiteljski studij, koja je osnovana u listopadu 2023. godine, u suradnji je sa studentima Odsjeka svečano obilježila Dane hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Splitu u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine.  Program su pripremili članovi Katedre za hrvatski jezik i književnost (izv. prof. dr. sc. Helena Dragić, izv. prof. dr. sc. Gordana Laco, doc. dr. sc. Anđela Milinović-Hrga, izv. prof. dr. sc. Ivana Odža) te studenti Odsjeka za učiteljski studij (Đivo Vidojević, Josip Škrapić, Lucia Šepović, Matea Perojević, Katarina Vladislavić, Monika Čurić, Marta Jurlina, Domagoj Križanac i glazbena pratnja gitarist Ivo Baule). 
18.03.2024
Dobrovoljna akcija darivanja krvi, održana na Filozofskom fakultetu u Splitu 20. ožujka 2024. godine, prikupila je čak 55 doza krvi. Riječ je o akciji koja se održava drugi put u ovoj akademskoj godini, u organizaciji Crvenog križa Split, Filozofskog fakulteta u Splitu te Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu. Hvala svim studentima, djelatnicima i prijateljima Filozofskog fakulteta na vrijednom doprinosu.
15.03.2024
Povodom aktualno otvorenog Natječaja za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa Erasmus+ u akademskoj godini 2024./2025 .  pozivamo sve zainteresirane studente da se prijave na radionicu koju će održati Erasmus koordinatorica Filozofskog fakulteta u četvrtak 21.03.2024. u 15:00, učionica P25.   Obrazac:  Prijava na radionicu 
14.03.2024
S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na ovogodišnje Dane karijera Filozofskog fakulteta koje organizira Centar za planiranje i razvoj karijera pri Filozofskom fakultetu u Splitu, 19. i 20. ožujka 2024. godine.  Cilj događaja je uspostavljanja prvih kontakata studenata s potencijalnim poslodavcima i demonstracija mogućih prilika za osobni karijerni razvoj kroz stručnu praksu. Tema ovogodišnjeg Dana karijera je: „ Karijerni prvi koraci: uvod u svijet rada kroz stručnu praksu “.
14.03.2024
13. ožujka 2024. u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu održana je kulturno-edukativna večer uz kviz pod nazivom Rojevi riječi. Događaj je organiziran u povodu Dana hrvatskoga jezika, a organizirale su ga uime Odsjeka za hrvatski jezik i književnost: dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin, red. prof.; dr. sc. Anita Runjić-Stoilova, red. prof.; dr. sc. Tanja Brešan Ančić, izv. prof.; dr. sc. Katarina Lozić Knezović, izv. prof. i dr. sc. Jelena Đorđević, asistentica. S obzirom na svoje višegodišnje iskustvo s kvizovima, iznimnu pomoć pri organizaciji večeri pružio je Ante Grčić, naslovni asistent na Odsjeku za rani i predškolski odgoj, a kviz je vodio Branimir Šilović, profesor u splitskoj I. jezičnoj gimnaziji. Obojica su bivši studenti Hrvatskoga jezika i književnosti.
13.03.2024
Sveučilište u Splitu poziva sve dobitnike stipendije koji nisu jučer mogli prisustvovati potpisivanju ugovora da do petka 15. ožujka 2024. obavezno dođu u Ured za nastavu, R. Boškovića 31, 5. kat, prema sljedećem rasporedu: Srijeda 13. ožujka do 11 sati i od 13 do 15.30 sati Četvrtak  14. ožujka od 8 do 11 sati i od 13 do 15.30 Petak 15. ožujka od 8 do 11 i od 13 do 15.30 sati.
07.03.2024
U povodu Mjeseca hrvatskoga jezika Odsjek za hrvatski jezik i književnost srdačno vas poziva na zabavno-edukativnu večer uz kviz.
07.03.2024
Filozofski fakultet u Splitu je ovaj tjedan domaćin istraživačima sa Sveučilišta Nord. 
06.03.2024
Katedra za hrvatski jezik i književnost pri Odsjeku za učiteljski studij srdačno vas poziva na obilježavanje Dana hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Splitu. Svečanost će se održati u četvrtak, 14. ožujka 2024., u 17 sati u učionici P 7. Program su pripremili Katedra za hrvatski jezik i književnost pri Odsjeku za učiteljski studij (izv. prof. dr. sc. Helena Dragić, izv. prof. dr. sc. Gordana Laco, doc. dr. sc. Anđela Milinović-Hrga, izv. prof. dr. sc. Ivana Odža) te studenti Odsjeka za učiteljski studij (Đivo Vidojević, Josip Škrapić, Lucia Šepović, Matea Perojević, Katarina Vladislavić, Monika Čurić, Marta Jurlina, Domagoj Križanac).  
01.03.2024
Dana 01.ožujka 2024. u 11.30 sati, na Filozofskom fakultetu u Splitu, održana je javna obrana doktorskog rada doktorandice Sonje Novak Mijić , pod naslovom  Kritička analiza diskursa novinskih članaka o pandemiji COVID – 19.  
28.02.2024
Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj u četvrtak, 29. veljače 2024. u 17:00 h u Francuskoj alijansi organizira predstavljanje ponuda za stipendije francuske vlade.
27.02.2024
Studentska radionica i obnova suhozida na arheološkom lokalitetu Rat kod Ložišća na otoku Braču održana je u sklopu projekta, financiranom kroz Program projekata arheološkog turizma na području Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu.
27.02.2024
Pjevački zbor Filozofskoga fakulteta u Splitu organizira audiciju za prijam novih članova. Nakon uspješnog prvog nastupa zbora ovoga prosinca, odlučili smo pozvati sve one koji nam se žele pridružiti da to učine već ovoga ožujka. Audicija će održati u sljedećim terminima u učionici P6: - srijeda, 28. veljače u 19 sati, - četvrtak, 29. veljače u 12 sati, - ponedjeljak, 4, ožujka u 10 sati. dr. sc. Marijo Krnić  
22.02.2024
U okviru ciklusa ' Sociološki razgovori ', splitska podružnica Hrvatskog sociološkog društva i Filozofski fakultet u Splitu, održan je niz izlaganja, u  utorak 27. 2. 2024.  u 13:00h na  Filozofskom fakultetu u Splitu.    
20.02.2024
Filozofski fakultet u Splitu obavještava sve zainteresirane da su otvoreni upisi u ljetni semestar Korejskog jezika i kulture, u akademskoj godini 2023./2024. Nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu: A1 započinje 15. ožujka (petak) u 13.00 sati u učionici P27 Filozofskog fakulteta u Splitu. A1-2 započinje 15. ožujka (petak) u 17.00 sati u učionici P27 Filozofskog fakulteta u Splitu. B2 započinje 16. ožujka (subota) u 9.00 sati u učionici P27 Filozofskog fakulteta u Splitu. C2 započinje 16. ožujka (subota) u 13.00 sati u učionici P27 Filozofskog fakulteta u Splitu. Trajanje (i cijena) tečaja : Semestralni tečaj traje deset tjedana, odnosno trideset sati ukupno, raspoređeno u tri sata tjedno. Tečaj je  besplatan  svim  redovnim studentima te zaposlenicima Sveučilišta u Splitu , a  ostali zainteresirani tečaj mogu pohađati po cijeni od 130,00 eura po osobi  za cijeli semestar. Za grupe od petero zaposlenika ili više iz jedne tvrtke/organizacije – cijena je 110,00 eura po osobi. Zainteresirani polaznici moraju poslati ispunjene  prijavnice  najkasnije do 14. ožujka na sljedeću e-mail adresu:  jnovak@ffst.hr Podaci za uplatu  (odnosi se samo na polaznike koji su u kategoriji za plaćanje)
15.02.2024
U protekla dva tjedna, Filozofski fakultet u Splitu organizirao je niz prezentacija u srednjim školama.
14.02.2024
Dvodnevna radionica na temu " Učinkovito vođenje timovima zaposlenika " je održana na Filozofskom fakultetu u Splitu, 13. i 14. veljače 2024. godine. 
12.02.2024
U sklopu kolegija Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj, 66 studentica 4. godine izvanrednog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, pod vodstvom nositeljice kolegija, izv. prof. dr. sc. Vesne Kostović - Vranješ je sudjelovalo ovu subotu na terenskoj nastavi na Zvjezdanom selu Mosor.
01.02.2024
Poziv na međunarodnu znanstvenu konferenciju  XVIII. Mediteranski korijeni filozofije -  Mediteranski humanizam: o 500. obljetnici smrti Marka Marulića ,  koja će se održati od 11. do 13. travnja 2024. godine na Sveučilištu u Splitu.  Rok za prijavu sudjelovanja je 11. veljače.   
30.01.2024
U suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika Split, u utorak 30. siječnja 2024. , predstavljena je umjetnička instalacija  AMBIS Vice Tomasovića,  postavljena u zgradi Filozofskog fakulteta u Splitu (suteren), na adresi  Poljička cesta 35, 21 000 Split.
29.01.2024
U sklopu terenske nastave polaznici zimskog semestra posjetili su Sinj i razgledali njegove znamenitosti, među kojima se posebno ističu Alkarski dvori koji se inače nalaze u vojarni za smještaj konjice (mletački kvartir). U sklopu Dvora 2015. je otvoren Muzej Sinjske alke čiji je stalni postav (stare alkarske odore, oprema i oružje te alkarski statuti i pravilnici) dosegao najviše muzejske standarde. Polaznici CEHAS-a prisustvovali su i filmskoj projekciji na engleskom jeziku te su se na taj način svi (neovisno o razini kompetencije u hrvatskom jeziku) mogli upoznati s bogatom povijesti i tradicijom Sinjske alke i Cetinske krajine. Nakon Sinja, polaznici su posjetili i znamenitu Klišku tvrđavu, gdje su se informirali o njezinu strateškom značaju zbog kojeg se smatra jednom od najznačajnijih naših tvrđava u povijesti.
18.01.2024
U sklopu projekta Life on the Edge: Studying the coastal zone of the Late Palaeolithic (LOTE)  međunarodni tim stručnjaka, uz sudjelovanje mag. arch. Slavice Bošnjak, članice projekta s FFST, proveo je interdisciplinarno istraživanje morskog dna uz belgijsku obalu Sjevernog mora tijekom studenog 2023. godine.
16.01.2024
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the summer semester of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2023/2024. The summer semester starts 19 February 2024  and  runs until 31 May 2024 , which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following:  
21.12.2023
19. prosinca 2023. god. s početkom u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu predstavljen je novi broj studentskog časopisa Humanist na temu Fotografija i film .
21.12.2023
I ove su godine predstavnici Fakulteta sudjelovali u provedbi humanitarne akcije Humano srce Sveučilišta, kojom Sveučilište i njegove sastavnice osiguravaju pripremu i podjelu kuhanih obroka za korisnike prihvatilišta udruge Most.  
20.12.2023
U predvorju Sveučilišne knjižnice u Splitu, R. Boškovića 31, dana 20. prosinca 2023. u 19:00 sati, organizira se studentska književna večer pod nazivom: Sveučilišnoj knjižnici za 120. rođendan. 
19.12.2023
Dana 19. prosinca 2023. godine, od 12.00-14.00 sati, održana je Tribina o mentalnom zdravlju. 
18.12.2023
Zbog velikog interesa, organizira se novi Sajam razmjene u sklopu Adventa na Filozofskom fakultetu u Splitu, 19. prosinca od 10:00-18:00 sati.
18.12.2023
U suradnji Doktorskog studija Humanističke znanosti, Sveučilišne knjižnice u Splitu i Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja, 15. 12. 2023. se organizirala radionica na temu  Istraživački rad i informacijski izvori.   
18.12.2023
U sklopu Adventa na Filozofskom, održano je predavanje o jezičnom krajoliku Splita na talijanskom jeziku.
15.12.2023
U okviru programa Advent na Filozofskom, Odsjek za engleski jezik i književnost organizirao je čitanje poezije s gostujućom Fulbrightovom stipendisticom, pjesnikinjom Evie Atom Atkinson. Fotoalbum
15.12.2023
Dana 15. prosinca 2023. godine, u sklopu Adventa na Filozofskom, glazba je ispunila prostore Filozofskog fakulteta u Splitu. Riječ je o suradnji Umjetničke akademije u Splitu i Filozofskog fakulteta.
15.12.2023
Dana 20. 12. 2023. u 19 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu bit će održan božićni koncert međunarodno poznatog i priznatog Gradskog zbora „Brodosplit“ s prigodnim repertoarom skladbi. Radujemo se Vašem dolasku!
15.12.2023
Na Filozofskom fakultetu u Splitu je dana 14. prosinca održano predstavljanje monografije Daniele Matić Kritička analiza diskursa s primjerima iz medijskoga i političkoga diskursa.
14.12.2023
 U sklopu manifestacije Advent na Filozofskom 13.12. je održano predavanje izv. prof. dr. sc. Katarine Dalmatin s Odsjeka za talijanistiku naslovljeno Funkcije tematiziranja narcizma u prozi Niccolòa Ammanitija". Tijekom predavanja predavačica je iznijela rezultate analiza provedenih u nekoliko znanstvenih radova objavljenih ove godine u Hrvatskoj i inozemstvu.
14.12.2023
Otvara se natječaj za književne i likovne radove koji će biti zastupljeni u 21. broju The Split Minda, časopisa za književnost i kulturu.
13.12.2023
Dana 13. prosinca 2023. u 12 00 sati prof. dr. sc. Marko Trogrlić održao je na Filozofskom fakultetu u Splitu pred studentima i profesorima javno predavanje na temu: Dalmatinski sabor: 1861.-1912. (1918.) godine. Povijest i djelovanje.  
13.12.2023
U petak 8.12.2023. održano je predstavljanje Filozofskog fakulteta u okviru ovogodišnje Smotre Sveučilišta u Splitu  pred oko 200 maturanata.
13.12.2023
U sklopu Adventa na Filozofskom, održana je radionica za djecu i roditelje Učimo njemački jezik pomoću izrade božićnih ukrasa.
13.12.2023
U godini u kojoj su se mnogi na svoje načine odlučili odužiti novinaru, književniku i scenaristu Miljenku Smoji, i naš je fakultet ovom gestom poželio dati svoj obol povodom stote godišnjice njegova rođenja.
13.12.2023
U ponedjeljak 11. 12.2023. godine, u sklopu manifestacije "Advent na Filozofskom" predstavljena je edicija naslova koji tematiziraju kulturno povijesnu baštinu Boke kotorske. 
11.12.2023
U prepunoj dvorani P8 Filozofskog fakulteta u Splitu u okviru Adventa, 07. prosinca u 18:00 sati, održan je književni susret s hrvatskom autoricom slikovnica, Jelenom Pervan.
11.12.2023
Izložba "Veličanstveni s margine" u organizaciji Galerije Brešan, otvorena je 7. prosinca 2023. godine u 19 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu.   
08.12.2023
U sklopu Adventa na Filozofskom , 7. prosinca održana je radionica znakovnog jezika pod nazivom  Znakovna čarolija.  
07.12.2023
Zadovoljstvo nam je informirati vas da su naše studentice Marta Penava i Tia Grgin osvojile 3. mjesto na 5. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u Osijeku.   
07.12.2023
Dana 06. prosinca 2023., u Velikoj vijećnici Filozofskoga fakulteta, održano je svečano primanje nove generacije doktoranada upisanih u u ak. godinu 2023/2024. na doktorski studij Humanističke znanosti.   
05.12.2023
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izložbe Veličanstveni s margine u organizaciji Galerije Brešan, koje će se održati u četvrtak, 07. prosinca 2023. godine u 19.00 sati u auli Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Izložba se održava u okviru manifestacije Advent na Filozofskom (Poljička cesta 35, Split).  
05.12.2023
Otvorena je Smotra Sveučilišta u Splitu na kojoj je Filozofski fakultet predstavio studijske programe srednjoškolcima koji su stigli iz različitih sredina Dalmacije, ali i iz Bosne i Hercegovine.
04.12.2023
Filozofski fakultet je predstavio studijske programe srednjoškolcima u Hotelu Amphora u okviru Dana obrazovanja.
04.12.2023
Studenti pedagogije i sociologije Filozofskog fakulteta su posjetili nastavnu bazu HNK Hajduk u okviru kolegija Pedagogija slobodnog vremena .
01.12.2023
Predavanje dr. sc. Ante Nazora  koje se trebalo održati 4. prosinca 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu, odgađa se zbog spriječenosti predavača. 
01.12.2023
Filozofski fakultet  i ove godine organizira čitav niz zanimljivih događanja u okviru manifestacije ADVENT NA FILOZOFSKOM.  Program događanja nalazi se  ovdje. 
27.11.2023
Dana  30.11.2023. u P17  održati će se predavanje  Dizajnerske prakse u muzejskoj komunikaciji . Gostujuće predavanje održati će predstavnici  Clinica studio d.o.o . , izv.prof. Vedran Kasap s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ozana Ursić, mag.art.  Početak uvodnog predavanja je u  14 sat i, a gostujućeg predavanja u  15 sati . Predavanje je obvezno za studente 1. godine diplomskog studija PU, a dobrodošli su svi zainteresirani studenti i nastavnici.
24.11.2023
Naše studentice Marta Penava (2. godina prijediplomskog studija psihologije) i Tia Grgin (2. godina prijediplomskog studija anglistike i filozofije) pod mentorskim vođenjem izv. prof. dr. sc. Tonće Jukić s Odsjeka za pedagogiju prijavile su se na 5. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije.
23.11.2023
Jučer je na Fakultetu prvi put, u suradnji s Crvenim križem i Udrugom bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu, organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. 
16.11.2023
Povodom obilježavanja pedesete obljetnice smrti Pabla Picassa Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organizira javno predavanje izv. prof. dr. sc. Dunje Pivac pod nazivom Pablo Picasso - umijeće preobrazbe i moć slike. Predavanje će se održati 22. studenoga 2023. u 18:00 u dvorani P 18 Filozofskog fakulteta u Splitu.
16.11.2023
Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organizirala je javno predavanje umirovljenog generala zbora dr. sc. Mirka Šundova. General Šundov održao je predavanje pod nazivom „Napad-obrana-opsada: bitka za Vukovar“. Na početku samog događaja u ime Uprave Filozofskog fakulteta u Splitu okupljenima se obratio prodekan za međunarodnu suradnju i znanost doc. dr. sc. Nikša Varezić. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja. Uz studente i nastavnike Filozofskog fakulteta u Splitu, navedenom događaju prisustvovali su i kadeti sa studija Vojno pomorstvo. Po završetku javnog predavanja uslijedio je mimohod sa svijećama do murala u Vukovarskoj ulici.
13.11.2023
Dragi srednjoškolci, posebno maturanti, pozivamo vas na Smotru Sveučilišta u Splitu koja će se tradicionalno održati u sklopu Adventa na Kampusu, od 4. do 8. prosinca . Predstavljanje Filozofskog fakulteta je predviđeno za petak, 08. prosinca 2023. godine u 18:00 sati u Amfiteatru A02.
30.10.2023
Centar za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) Filozofskog fakulteta u Splitu, Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Split i Zaklada ''Agostina Piccoli'' pozivaju Vas na predavanje pod nazivom JEZIČNA I KULTURNA BAŠTINA MOLIŠKIH HRVATA  koje će održati  Francesca Sammartino  (Filozofski fakultet u Zagrebu)  u četvrtak 2. studenog 2023. u 10 .00  u P7 na Filozofskom fakultetu u Splitu.  
27.10.2023
Na inicijativu Udruge branitelja „Hrvatski pleter“, a uz podršku koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita, Muzeja Domovinskog rata u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt, za sve učenike osnovnih i srednjih škola te za sve studente u gradu Splitu, 17. studenog s početkom u 16,30 sati, u velikoj dvorani „Gripe“, organizira se glazbeno scenski spektakl „Plamen vukovarskog svjetla u Splitu“. 
23.10.2023
U petak, 20. listopada 2023. god. Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu posjetila je direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, gđa. Marina Chrystoph. Gospođu Chrystoph dočekao je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Nikša Varezić.
18.10.2023
Pozivamo Vas na predavanje "ISTRAŽIVANJE I ZAŠTITA PODVODNE KULTURE BAŠTINE" koje će se održati 20.10.2023.g.  u 12 sati u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu "Don Frane Bulić,  zgrada Sveučilišne knjižnice, Ulica Ruđera Boškovića 31 21000 Split, 5. kat Predavač je JAMES GOOLD, direktor RPM Nautical Foundation, odvjetnik specijaliziran za zaštitu svjetske podvodne kulturne baštine, stalni član izvršnog odbora i glavni savjetnik Instituta za nautičku arheologiju INA.  Zbog svojih zasluga u zaštiti podvodne kulturne baštine imenovan je vitezom  španjolskog reda Isabelle Cattolice, zapovjednikom u redu Orden del Mérito Civil i vitezom u francuskom redu L’ordre national du Mérite.
16.10.2023
Filozofski fakultet u Splitu i Hrvatski dom Vas pozivaju na predavanje Lady Aurelije Young "FROM OSIJEK TO OXFORD: THE LIFE AND WORKS OF OSCAR NEMON" koje će se održati u petak, 20. listopada 2023., s početkom u 10 sati u dvorani Jakova Gotovca na trećem katu Hrvatskog doma, Tončićeva ul. 1, 21000 Split.
16.10.2023
U Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta održano je predavanje vlasnika splitskog resorta Le Méridien Lav i Odien grupacije g.  Michaela Sarana  na temu " Osobni pogled na pronalaženje ravnoteže i životne sreće ". Predavanju, u suorganizaciji Centra za planiranje i razvoj karijera Filozofskog fakulteta u Splitu, Ureda za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu i Ekonomskog fakulteta Split, su prisustvovali studenti i profesori splitskog Sveučilišta.
13.10.2023
Pozivamo Vas na znanstveno-stručnu konferenciju "Mirisi djetinjstva" koja će se organizirati u sklopu 26. Dana ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Splitsko-dalmatinske županije. Prijave i informacije: mirisi-djetinjstva@ffst.hr
10.10.2023
Pozivamo Vas na predavanje prof. dr. sc. Dragana Primorca pod nazivom " Nema mjesta za male snove " koje će se održati u utorak 17. listopada  s početkom u 12 sati u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta, Šoltanska 2.
05.10.2023
1st International Conference on Ancient Philosophy & Other održat će se 19. i 20. listopada 2023. godine.
29.09.2023
Društvo profesora hrvatskoga jezika i Alumni FFST organiziraju stručni skup o Dinku Šimunoviću 5. 10. 2023. u 17:00 sati na Filozofskom fakultetu u predavaonici P 8. 
21.09.2023
U srijedu 20. rujna, točno u podne održana je svečana sjednica Filozofskog fakulteta u Splitu kojoj su prisustvovali dekanica prof. dr. sc. Gloria Vickov, zatim prodekani izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac i izv. prof. Vedran Barbarić, te rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Dragan Ljutić, profesori emeriti Filozofskog fakulteta Joško Božanić i Josip Milat te ostali uvaženi gosti.    
29.06.2023
 Međužupanijski stručni skup učitelja i nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije održan je 29. lipnja 2023. pod naslovom " Doba migracija " u organizaciji: Agencije za odgoj i obrazovanje i Odsjeka za povijest, Filozofskog fakulteta u Splitu.  Fotografije .  
26.06.2023
Međunarodna konferencija pod nazivom  Spaces for Change in Literature, Hi/story, and the Cultural Imagination: Korea, the Mediterranean, and Other Europes (u suorganizaciji Centra za komparativne i korejske studije i Sveučilišta Hankuk u Seoulu), svečano je otvorena 26. lipnja u 9.00 sati. Prisutne su pozdravili prof. dr. sc. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, g. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, g. Damir Primorac, počasni konzul Republike Koreje, u ime veleposlanika Honga Sungwooka, profesor Kangsok Cho (Yonsei University), profesor Haksung Lim (Ihna University), te prof. dr. sc. Boris Škvorc, voditelj Centra za komparativne i korejske studije.  Fotogalerija dostupna na sljedećoj poveznici: https://drive.google.com/drive/folders/1143d13PmuISvSkL3zn5fXDbYPhc5B93x?usp=sharing Raspored izlaganja i knjižica sažetaka dostupni su na sljedećoj poveznici: https://crosscultural-korean.ffst.hr/index.php/2023/04/16/spaces-for-change/
14.06.2023
Svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Splitu održana je 13. lipnja u velikom amfiteatru Zgrade tri fakulteta. Ukupno je promovirano 63 novih doktora znanosti s 10 fakulteta.  
05.06.2023
Dana 3. lipnja 2023. održana je poludnevna terenska nastava kolegija Izvanučionička nastava u obrazovanju za održivi razvoj izv. prof. dr. sc.  Vesne Kostović-Vranješ . Terensku nastavu za studente Studija učitelja, Modul 3: Obrazovanje za održivi razvoj, po Poljicima i na planini Mosor organizirao je Tomislav Nikolić , tajnik Udruge Zvjezdano selo Mosor.
31.05.2023
Monografija pod nazivom  Puca niz nidarca. Žena Dalmatinske zagore u usmenoj književnosti i tradicijskoj kulturi , autorice doc. dr. sc. Ivane Odža, predstavljena je javnosti 31. svibnja 2023. u 18.00, u suterenu Fakulteta. Monografiju su, uz autoricu, predstavili i doc. dr. sc. Tea Tereza Vidović-Schreiber, i doc. dr. sc. Nikola Sunara.
31.05.2023
Povodom plivačkog izazova „Sredozemna medvjedica“  predavanje će  održati  Darko Hren, Dina Levačić i udruga BIOM u  četvrtak, 1.6.2023. od 18h do 19h u suterenu Filozofskog fakulteta .   
29.05.2023
Pod zajedničkim nazivom  Povratak korijenima , dana 29. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu u Splitu , održana su četiri predavanja u organizaciji   Centra za lokalnu povijest i rodoslovlje Filozofskog fakulteta u Splitu  i studentske udruge  Hrvatska akademska zajednica (HAZ) .
29.05.2023
Dana 26. svibnja 2023. godine održan je  prvi susret klapa na Filozofskom fakultetu u Splitu, a u sklopu manifestacije Friendship in May. Prvi susret klapa okupio je tri muške klape (Delmati - Solin, Mriža - Split, Okruk - Okrug gornji), dvije ženske klape (Filip Dević - Split, Mirabella CZK - Omiš) i jednu mješovitu klapu (Dežgracija - Split). 
26.05.2023
U okviru manifestacije Friendship in May,  Željana Zovko, zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, održala je u petak, 26. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu predavanje na temu  Žene na rukovodećim položajima: iskustva iz vanjske politike i diplomacije.  
26.05.2023
Ove godine se u razdoblju od 22. do 28. svibnja 2023., obilježava četvrti Europski tjedan mentalnoga zdravlja. Obilježavanje je pokrenula organizacija  Mental Health Europe, s ciljem osvještavanja važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca i zajednice. Ovogodišnja tema je „Mentalno zdrave zajednice“. Mentalno zdravlje je dio sveukupnog zdravlja. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi s normalnim stresnim životnim situacijama, može produktivno raditi  i doprinositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje je univerzalno i neophodno za osnaživanje i napredak svake zajednice. Cilj ovogodišnjeg Tjedna je podizati svijest i razumijevanje, kao i učenje o mentalnom zdravlju  u lokalnoj zajednici, školi, radnom mjestu ili kući. Kako bismo izgradili mentalno zdrave zajednice potrebno je obrazovanje o mentalnom zdravlju i njegovo promicanje. Centar Obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja prezentacijom prigodnih plakata u prostorima Fakulteta. Europski tjedan mentalnog zdravlja1.pdf Europski tjedan mentalnog zdravlja2.pdf
26.05.2023
Dana 25. svibnja u 18.00 sati održano je predstavljanje zbirke priča za djecu pod nazivom Priče koje nisu htjele zaspati, autora Branimira Mendeša i Tee-Tereze Vidović Schreiber. Zbirku su predstavile izv. prof. dr. sc. Jadranka Nemeth-Jajić i Vesna Katić, v. pred. U predstavljanju su sudjelovale studentice Filozofskog fakulteta (Karmela Bjažević, Laura Dudan, i Rafaela Mari Schreiber), te Dječji zbor Mendulice iz Vranjica.  Fotogalerija
25.05.2023
Scensko čitanje nagrađenog dramskog teksta Davora Špišića "Žena himna", nagrađenog prvom "Nagradom za dramsko djelo Marin Držić 2022.", održano je 24. svibnja. 2023., u 19.30., u suterenu Filozofskog fakulteta.  
24.05.2023
Dana 23. svibnja u 19.00 sati održano je predstavljanje monografije pod nazivom Vinjeta za zavičaj , autorica Ivane Odže i Tee-Tereze Vidović Schreiber. Monografiju su, uz autorice, predstavili Ivica Šušić, prof., i doc. dr. sc. Lucijana Armanda Šundov. Moderatorica predstavljanja je bila Sanja Balić. Fotogalerija.
24.05.2023
Dana 23. svibnja u 14.00 sati održan je na Filozofskom fakultetu u Splitu okrugli stol pod nazivom Kritičko mišljenje za prirodu i društvo , u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku (doc. dr. sc. Bruno Ćurko i dr. sc. Josip Guć). Moderatorica okruglog stola je bila dr. sc. Anita Lunić. 
23.05.2023
Dana 23. svibnja održana je edukacija studenata o oživljavanju , u suradnji Filozofskog fakulteta u Splitu (Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja) i Kliničkog bolničkog centra Split, a u sklopu manifestacije Friendship in May.     
22.05.2023
U okviru manifestacije Friendship in May,  dana 22. svibnja 2023. godine, dr. med. Željana Vegar održala je predavanje studentima Filozofskog fakulteta, pod naslovom Zdrava prehrana. Dr. Vegar je ukazala na zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnosti bolesti i iznemoglosti. Studenti su također mogli čuti o različitim vrstama zdravlja: tjelesnom, mentalnom, duševnom i društvenom zdravlju. Poseban naglasak predavanja bio je na zdravoj hrani i prehrani. Organizacijom ovog korisnog predavanja Centar još jednom potvrđuje svoju aktivnost u promoviranju zdravog životnog stila studentima.  
22.05.2023
Na inicijativu Studentskoga zbora našega fakulteta te uz podršku Uprave u idućoj akademskoj godini planira se osnivane pjevačkog zbora studenata FFST-a. Kako bismo procijenili interes i pjevačke sposobnosti potencijalnih članova zbora, pozivamo sve zainteresirane studente da se odazovu audiciji koja će održati u sljedećim terminima: srijeda, 24. svibnja u 18:30, četvrtak, 25. svibnja u 13:30 i petak, 26. svibnja u 17:30, u učionici P6. Od iduće godine na Odsjeku za učiteljski studij ponovno nudimo kolegij Zborsko pjevanje nastava kojeg će se održavati u sklopu pjevačkog  zbora fakulteta. Stoga, pozivamo i sve studente Odsjeka za učiteljski studij zainteresirane upisati izborni kolegij Zborsko pjevanje da se odazovu audiciji u jednom od navedenih termina.
22.05.2023
U ponedjeljak 22. svibnja profesor emeritus Mladen Machiedo održao je predavanje (na talijanskom jeziku) pod nazivom Između kritike i prijevoda .  
22.05.2023
Dan promocije jednakih mogućnosti  održan je  19. svibnja (petak) 2023. godine  na Filozofskom fakultetu u Splitu, u sklopu manifestacije Friendship in May.  
22.05.2023
Dana 19. svibnja 2023. godine, a u sklopu manifestacije Friendship in May, održana je glazbena večer  Akademskog pjevačkog zbora "Silvije Bombardelli ", pod vodstvom Anamarije Tadin, uz solo točke studenata Filozofskog fakulteta u Splitu (Blaž Ševo i Marta Glavaš, vokal i gitara, i Ani Kažimir, vokal i gitara). Fotogalerija je dostupna na sljedećoj poveznici: Koncert  
19.05.2023
Njemačka služba za akademsku razmjenu DAAD u sklopu manifestacije  Lesefrühling  organizirala je  online čitanje  njemačke autorice splitskih korijena  Alide Bremer . Autorica je čitala iz romana  Traume und Kulissen . Online događaj održao se  17. svibnja 2023. 
19.05.2023
Predstavljanje primjera kvalitetne prakse kojom se promiče razvoj prijateljskih - skrbnih i suradničkih ponašanja te razvoj socio-emocionalnih kompetencija djece rane i predškolske dobi održano je dana 18. svibnja 2023. godine. Praksu su izložile odgajateljice dječjih vrtića iz Splita (Brnistra i Rašeljka), Solina i Klisa. Predstavljanje je organizirano u okviru manifestacije Friendship in May koja se tijekom svibnja održava na Filozofskom fakultetu u Splitu.  --
19.05.2023
Dana 18. svibnja 2023., u sklopu manifestacije Friendship in May , na Filozofskom fakultetu u Splitu održao se  Sajam razmjene , u organizaciji Udruge Sunce i Transdisciplinarnog centra za održivi razvoj.   
18.05.2023
Dana 17. svibnja 2023. godine održana je na Filozofskom fakultetu u Splitu glazbeno-poetska večer pod nazivom Mediteranski concertino.  U ovoj glazbeno-poetskoj večeri svoje glazbene i glumačke talente podijelili su s nama studenti Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademije u Splitu, u razredu doc. art. Terezije Kusanović, uz pratnju Zorana Velića na klaviru, te studenti Filozofskog fakulteta u Splitu (recitatori Lorena Mihaljević, Laura Jurišić i Klara Šunjić, vokalistica Emilija Milat uz klavirsku pratnju Roberta Šode).  
18.05.2023
Predavanje načelnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, g. Slobodana Marendića, pod nazivom Partnerstvo za sigurniju svakodnevnicu, održano je 18. svibnja 2023 u 11.00 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu, u sklopu manifestacije Friendship in May.  
17.05.2023
Dana 16. svibnja održan je Književni salon, u sklopu manifestacije Friendship in May, i u organizaciji Odsjeka za njemački jezik i književnost. Na književnom salonu su predstavljene mlade splitske autorice Sara Kopeczky i Luce Kozina. U ulozi moderatora bili su Ivana Bošnjak i Filip Škifić, dok je koordinatorica salona bila prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić.
12.05.2023
Cjeloživotno učenje, osobna i profesionalna dobrobit tema je radionice u kojoj će sudionici više saznati o važnosti ove još uvijek nedovoljno prepoznate, ali iznimno važne teme! Sudionici radionice će više saznati o mogućnostima stjecanja novih kvalifikacija i prekvalifikacija u okviru cjeloživotnog obrazovanja, kao i o vaučerima i mikrokvalifikacijama. Radionica će se održati 17.05.2023. u 18h u učionici P3 na Filozofskom fakultetu Split (Poljička 35). Namijenjena je studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Splitu te svim zainteresiranim građanima. Zbog ograničenog broja sudionika obavezne su prijave na obrazac: https://forms.gle/7vXSd1o6DsiqKs737 Edukaciju će održati izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, voditeljica Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja Filozofskog fakulteta u Splitu te voditeljica Centra za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Splitu. Organizatori radionice su Centar za savjetovanje studenata Filozofskog fakulteta Split te Centar za cjeloživotno obrazovanje i Ured za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu.
11.05.2023
Profesorima Filozofskog fakulteta 10. svibnja predstavljen je IZZI - alat za izradu digitalnih udžbenika.      
11.05.2023
Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu podržao je i ove godine Green Future konferenciju te osigurao besplatne ulaznice za svoje studente i djelatnike Green Future konferencija okupit će ponovno 1. i 2. lipnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu globalne i domaće tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja. Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu podržao je ponovno Green Future konferenciju i osigurao je besplatne ulaznice za studente i djelatnike FFST-a. Ova će konferencija ponuditi izvrsne perspektive za studente jer će brojni eminentne tehnološke tvrtke imati svoje izložbene prostore (štandove) na kojima će se studenti moći informirati i o mogućnostima zapošljavanja. Molimo sve zainteresirane studente i djelatnike FFST-a koji žele sudjelovati na Green Future konferenciji da svoje podatke (ime, prezime, broj mobitela i e-mail) pošalju e-mailom organizatorima konferencije na: info@greenfuture-conf.com najkasnije do 15. svibnja 2023. Organizatori će vam potom poslati ulaznice za konferenciju e-mailom s uputama za aktivaciju. Detaljnije informacije o programu Green Future konferencije, te o potvrđenim govornicim možete pronaći na webu konferencije  https://www.greenfuture-conf.com/  i na Linkedin profilu  https://www.linkedin.com/company/green-future-conference/ . U sklopu konferencije održat će se i natjecanje startupa na temu održivog razvoja. Nagradni fond za startupove iznosi 10.000 eura, koliko će osvojiti najbolji startup prema odluci stručnog žirija te još 100.000 eura iz nagradnog fonda Green Communication Awards u uslugama tvrtke Infobip - 50.000 eura za 1. mjesto, 30.000 eura za 2. mjesto i 20.000 eura za 3. mjesto. Rok za prijave za sudjelovanje startupa je 1. svibnja 2023. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti na ovom linku . Odabrani startupi za natjecanje bit će obaviješteni najkasnije do 10. svibnja 2023.
10.05.2023
Dana 10. svibnja u 11.30 sati, u sklopu manifestacije Friendship in May na Filozofskom fakultetu u Splitu, održano je predavanje pod nazivom Nepravilni obrasci hranjenja. Predavanje je održalaTea Vučković, mag. nutricionizma, u dvorani P22.  
10.05.2023
Dana 10. svibnja u 10.00 sati, u sklopu manifestacije Friendship in May,  održana je 45-minutna vježba na otvorenom, koju je vodila vona Kelić, dipl. kineziolog, iz Ureda za sport i studentski standard Sveučilišta u Splitu.  Fotogalerija (autorica Tamara Ljubičić) je dostupna na sljedećoj poveznici:  https://photos.app.goo.gl/xbnqM6H9NwxjgabVA  
09.05.2023
U okviru manifestacije Friendship in May , u ponedjeljak 8.5.2023. s početkom u 19,30 na Filozofskom fakultetu u Splitu je prikazana projekcija dokumentarnog filma Sutra ću biti: priča o domcima , redatelja Anđela Jurkasa.  
05.05.2023
Uvjerenja su ono što smatramo istinitim o sebi, drugima i o svijetu. Imaju snažan utjecaj na kvalitetu našeg iskustva, a isto tako snažno utječu i na naše ponašanje. Zamislite ih kao zakone po kojima živite, ili kao da su boja na lećama vaših naočala. Ako je boja crna i vaš pogled na svijet i sebe je crn. Ako je boja ružičasta takav je i vaš pogled na okolinu, odnosno vaše iskustvo s okolinom. Kada vjerujemo da je nešto istina, to je kao da našem mozgu šaljemo naredbu kako će vidjeti, protumačiti ono što se dogodilo. To nam rade naša uvjerenja i tako upravljaju našim odlukama. Iz toga slijedi da naša uvjerenja mogu biti osnažujuća ili ograničavajuća. Ako je naše uvjerenje osnažujuće (npr. Uvijek sam do sada pronašla/pronašao rješenje za problem, pa ću i sada) bit ćemo motivirani da postignemo cilj. Ako je naše uvjerenje ograničavajuće (npr. Ja to ne mogu.) ono će nas voditi prema tome da doživimo neuspjeh. Kakva su tvoja uvjerenja i kako ona utječu na tvoj proces odlučivanja? Mogu li se uvjerenja mijenjati i kako? Na ta pitanja odgovor ćete dobiti na ovoj radionici. Radionica će se održati 11.05.2023. od 18,20 - 19,50 h u učionici P3 na Filozofskom fakultetu Split (Poljička 35). Namijenjena je studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Splitu. Zbog ograničenog broja sudionika obavezne su prijave na obrazac:  https://forms.gle/jff4LK4NQT77Tuhq5 Organizatori radionice su Centar za savjetovanje studenata Filozofskog fakulteta Split te Ured za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu. Voditeljica radionice je Marijana Petrić Maršić, diplomirana psihologinja s dugogodišnjim iskustvom rada u sustavu odgoja i obrazovanja. Nakon različitih edukacija (realitetna terapija, savjetodavne vještine, rad sa asocijativnim kartama, medijacija...) započela je sa edukacijom iz kognitivno-bihevioralne terapije koju privodi kraju. Primarni profesionalni interes je savjetodavni/psihoterapijski rad sa mladima i odraslima te radionički rad s mladima.
04.05.2023
Javno predstavljanje monografije pod nazivom  Sakralna topografija otoka Brača , autora doc. dr. sc. Vedrana Barbarića, održana je 4. svibnja u18.00 sati u suterenu Filozofskog fakulteta. Izdanje su predstavili izv. prof. dr. sc. Ivan Basić, doc. dr. sc. Ana Torlak i autor.
04.05.2023
Projekt "Intergeneracijsko učenje: prilika za osobnu i društvenu dobrobit" predstavljen je 28. travnja 2023. na Festivalu Znanosti .
03.05.2023
Dana 2. svibnja (utorak) u 18:00 h, održano je javno predstavljanje izdanja pod nazivom  Baština: Priručnik za interpretaciju baštine (za nastavu likovne kulture u osnovnoj školi). Izdanje su predstavile Meri Vesanović i Iva Klarić Vujović iz tvrtke MUZE d.o.o., te doc. dr. sc. Vedran Barbarić. Predstavljanje se održalo u okviru manifestacije Friendship in May.
02.05.2023
Filozofski fakultet u Splitu je i ove godine pripremio bogato izdanje manifestacije Friendship in May , u sklopu koje će se tijekom svibnja realizirati raznorodni programi suradnje s drugim visokoškolskim institucijama, kolegama, studentima, nastavnicima, lokalnom zajednicom i drugim sudionicima javnog i kulturnog života. Programske aktivnosti su organizirane ponajprije u suradnji s nastavnicima i studentima Filozofskog fakulteta u Splitu, i sa raznim institucijama (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Centar za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja – CIRCO, Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta – ALUMNI, te SEA EU ured).  
28.04.2023
„Od izvornika do prijevoda“ godišnja je izložba na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili u proteklih godinu dana. Književno prevođenje jedan je od važnih čimbenika za uzajamno upoznavanje hrvatske i drugih svjetskih kultura, ali prevoditelji katkad ostaju u sjeni, nepriznati kao autori, uočeni samo kad pogriješe. Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, tekst izvornika, naslovnice, biografiju prevoditelja te osvrt na prevedeno djelo, jest ispraviti taj nedostatak i skrenuti pozornost javnosti upravo na važnost i ljepotu književnog prevođenja, kao i stvoriti svijest o parametrima prevoditeljskog zadatka te o ulozi prevoditelja kao bitnih čimbenika u književnoj komunikaciji. Izložba također posjetiteljima, odnosno čitateljima, pokušava približiti pojedina djela, ukazati na značajna izdanja i na kvalitetu prijevoda koji se u njima pojavljuju.  
28.04.2023
U sklopu Festivala znanosti 2023 pod nazivom Priroda i društvo , Centar OdRaST sudjelovao je s radionicom Mislim i živim održivo koja se održala 27. travnja 2023. na Filozofskom fakultetu Split.
28.04.2023
Anksioznost tj. tjeskoba je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, ustrašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu (tjelesna) napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osjećaja kao da će osoba “eksplodirati”. Tijekom života svi iskusimo anksioznost. Ona se može javiti u različitim situacijama, ovisno o tome kako ih doživimo.  Na radionici će biti riječ o određivanju pojma anksioznosti i tipovima anksioznih poremećaja (panika, socijalna fobija, GAD, OCD). Moći ćete saznati više o simptomima, rasprostranjenosti, genetskim i biološkim faktorima u podlozi. Za kraj  ćete se upoznati sa kognitivno-bihevioralnim tretmanom anksioznih poremećaja, ciljevima tretmana, tehnikama i evaluacijom. Radionica će se održati 04.05.2023. od 18-19,30h u učionici P3 na Filozofskom fakultetu Split (Poljička 35). Namijenjena je studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Splitu. Zbog ograničenog broja sudionika obavezne su prijave na obrazac:   https://forms.gle/WXK8AvdsGx3w6E8s5 Organizatori radionice su Centar za savjetovanje studenata Filozofskog fakulteta Split te Ured za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu. Voditeljica radionice je Dina Klarić, zaposlena u Osnovnoj školi Sućidar u Splitu kao stručni suradnik - psihologinja savjetnica. Završila trogodišnju edukaciju iz Realitetne terapije, Grupnu superviziju psihosocijalnog rada, 3"O" – Obrazovanje o Ovisnosti, edukaciju Kreativnim aktivnostima kreiramo odgoj "Kako" temeljenim na NLP tehnikama, edukacijsku radionica iz Art terapije za stručnjake, Praktikume iz bihevioralno-kognitivnih terapija I i II, trenutno na superviziji iz BKT-a. volontira u Studentskom savjetovalištu pri Filozofskom fakultetu u Splitu, a odnedavno član Tima za krizne psihološke intervencije. 
27.04.2023
Izložba “10 words”, koja je postavljena u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu 4. travnja, svečano je zatvorena dana 27. travnja 2023. Ova izložba, koja prati knjigu  Povijest Irske u 100 riječi, autora Sharon Arbuthnot, Máire Ní Mhaonaigh i Gregoryja Tonera, organizirana je suradnji s veleposlanstvom Republike Irske, i pod pokroviteljstvom Royal Irish Academy. Na prigodnom sastanku povodom zatvaranja izložbe, uvažena gošća gđa. Aisling Kearns, zamjenica Veleposlanika Republike Irske, susrela se s prof. dr. sc. Inom Reić Ercegovac, prodekanicom za nastavu, izv. prof. dr.sc. Antonelom Marić, prodekanicom za međunarodnu suradnju, i izv. prof. dr. sc. Brianom Willemsom, profesorom s Odsjeka za engleski jezik i književnost. Gđa Kearns je studentima Anglistike priredila kratko predavanje o etimologiji irskih riječi, kako bi otkrivanjem veza između riječi koje koristimo danas i riječi korištenih u prošlosti, potaknula zanimanje za irski jezik.
27.04.2023
Predavanje pod nazivom „U zdravom tijelu zdrav duh“, u organizaciji Alumnija Filozofskog fakulteta u Splitu, održano je 26. travnja u Teatrinu u Solinu. Odgovore na pitanja o tjelesnoj aktivnosti te zdravoj prehrani ponudili su sljedeći predavači: Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi-izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravila i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem), te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je ujedno bila u ulozi moderatorice.  
26.04.2023
U organizaciji Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja, dana 26. travnja 2023. godine održano je predavanje pod naslovom: „Spolno zdravlje zašto ga je važno zaštititi?“. Predavanje je održala  dr. sc. Indira Kosović dr. med. spec. ginekologije i opstetricije , koja je ukazala na važnost informiranja i edukacije o spolno prenosivim bolestima. Predavanje je organizirani u sklopu aktivnosti Centra na promicanju zdravog životnog stila.  LETAK_SPOLNO ZDRAVLJE.pdf PREDAVANJE pdf Plakat_spolno zdravlje.pdf  
25.04.2023
Dana 24. travnja 2023.gostujući predavač Jack Hanrahan-Shirley, doktorand sa australskog Sveučilišta Macquarie, održao je predavanje pod nazivom  From the Reformation to Runciman: The Historiography of the Bogomils.  
21.04.2023
Često se nađemo u situacijama u kojima ne uspijevamo zadovoljiti vlastite potrebe. Ako to stanje potraje dugo vremena, ulazimo u dugotrajno stanje neugodnih emocija koje se isprepliću, pojavljuju bez najave i zbunjuju nas. Pojava neugodne emocije (straha, frustracije, dosade, tuge, srama, razočarenja, ljutnje…) prvi je znak da u okolini ne uspijevamo pronaći način kako dobiti ono što nam je potrebno. Prvi korak u kontroli emocija je trenutak kada prepoznamo da doživljavamo neugodnu emociju i da ona izlazi iz neusklađenosti onoga što mi želimo u odnosu na ono što nam okolina nudi. U osnovi svega je razumijevanje cjelokupnog ponašanja. Na radionici ćete saznati više o svemu tome kao i o nastavku strategije kontrole emocije.   Radionica će se održati 27.04.2023. od 18:00 -19:30h u učionici P3 na Filozofskom fakultetu Split (Poljička 35). Namijenjena je studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Splitu. Zbog ograničenog broja sudionika obavezne su prijave na obrazac: https://forms.gle/RQB2WkigvVcQBJZZ9 Organizatori radionice su Centar za savjetovanje studenata Filozofskog fakulteta Split te Ured za upravljanje karijerama Sveučilišta u Splitu. Voditeljica radionice je Marijana Petrić Maršić, diplomirana psihologinja s dugogodišnjim iskustvom rada u sustavu odgoja i obrazovanja. Nakon različitih edukacija (realitetna terapija, savjetodavne vještine, rad sa asocijativnim kartama, medijacija...) započela je sa edukacijom iz kognitivno-bihevioralne terapije koju privodi kraju. Primarni profesionalni interes je savjetodavni/psihoterapijski rad sa mladima i odraslima te radionički rad s mladima.   
20.04.2023
U četvrtak, 20. travnja 2023. u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta održan je INFO DAN o novom studijskom programu Democracy and Resilience in Modern Society . Ovaj interdisciplinarni diplomski studijski program budućim studentima predstavile su dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr.sc. Gloria Vickov i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr.sc. Antonela Marić, u nazočnosti kolega, suradnika na programu.  Riječ je o samofinancirajućem interdisciplinarnom studijskom programu u suradnji sa Sapir Academic College-om iz Izraela. Upravo suradnja s državom Izrael predstavlja dodanu vrijednost ovog studija, s ciljem recipročnog razumijevanja nacionalnih i kulturnih identiteta dviju država i njihovih budućih perspektiva, kako na pojedinačnoj razini tako i u širem društvenom  kontekstu. Na predstavljanju je posebno istaknuta interdisciplinarna orijentacija studija kojom se znanstvenim postulatima obrađuju pitanja hrvatsko-izraelskih kulturno-povijesnih i političkih odnosa, odnosno teme  koje sežu od nacionalnih književnosti, povijesti, religije,  prava i ekonomije do sadržaja vezanih uz tehničke i druge znanstvene discipline kao što su umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost. Nastavnici na programu su eminentni stručnjaci koji dolaze ne samo iz Izraela, nego i iz drugih država europskog kontinenta te stručnjaci sa sastavnica Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta. Budući će diplomanti steći kompetencije i znanja koja su univerzalna i specifična, a koja će im omogućiti rad u zemljama EU i šire. Diplomanti mogu započeti profesionalnu karijeru u brojnim akademskim i kulturnim institucijama, ministarstvima, državnim i lokalnim institucijama, diplomaciji, muzejima, medijima, odvjetničkim uredima ili drugim institucijama i tvrtkama kojima su potrebne vještine stečene u programu. Stjecanje interdisciplinarne istraživačke prakse otvara mogućnosti za profesinalne aktivnosti u različitim administrativnim i javnim tijelima, administraciji u kulturi, turističkom sektoru, novinarstvu i izdavaštvu, u odnosima s javnošću u privatnom sektoru, menadžmentu u javnom sektoru, u nevladinim udrugama i drugim sličnim organizacijama. Nazočnima se video linkom obratila i prof. dr. sc. Ana Marušić s Medicinskog fakulteta u Splitu te doc. dr. sc. Ori Lev sa Sapir College-a, kao i suradnici na programu koji su budućim studentima predstavili sadržaj kolegija kojih su nositelji.   Ana Marušić video  poruka  Ori Lev video   poruka  Fotogalerija  (T. Ljubičić)
14.04.2023
Simpozij  XVII. Mediteranski korijeni filozofije - Filozofija prakse na Mediteranu: o 60. obljetnici Korčulanske ljetne škole   u organizaciji  Hrvatskog filozofskog društva  i  Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu , održan je od 13. do 14. travnja 2023. godine. Na skupu je sudjelovalo dvadeset izlagača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore s ukupno  s dvadeset dva izlaganja.
11.04.2023
U četvrtak, 13. travnja 2023., profesor Berislav Marušić sa Sveučilišta u Edinburghu održao je predavanje ''Dvoslika emocija'' u organizaciji Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''. Profesor Berislav Marušić bavi se epistemologijom, filozofijom uma i etikom; radio je na Sveučilištu Brandeis u Bostonu, a trenutno je zaposlen na Sveučilištu u Edinburghu. Objavio je niz radova u uglednim međunarodnim filozofskim časopisima, i više knjiga kod najuglednijih svjetskih izdavača (Oxford University Press). Dvostruki je dobitnik Sandersove nagrade, jedne od najuglednijih nagrada za filozofska postignuća na svjetskoj razini.  
04.04.2023
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu organizira javna predavanja gostujućih doktoranada sa australskog Sveučilišta Macquarie: -          Caitlyn Dunn: Links Between Burial Rites in Dalmatia and Britannia, 4 th  - 9 th  Centuries AD (11. travnja 2023. u 18.00 sati) -          Jack Hanrahan Shirley: From the Reformation to Runciman: The Historiography of the Bogomils (24. travnja 2023. u 11.00 sati)
24.03.2023
U ponedjeljak, 27. ožujka 2023, održano je predavanje pod naslovom „Barokna umjetnost Boke kotorske“,  povjesničara umjetnosti i akademika HAZU-a dr. sc. Radoslava Tomića. Predavanje je održano u suorganizaciji Udruge „Toma Arhiđakon“ i Hrvatskog plemićkog zbora.   Posljednje predavanje ovoga niza je u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (dvorana P6) okupilo članstvo Udruge „Toma Arhiđakon“, splitskog ogranka Hrvatskog plemićkog zbora te Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809.“ Split. Tako je u ugodnoj povijesno-umjetničkoj atmosferi akademik Radoslav Tomić, koji je nedavno u Splitu imao priliku predstaviti vrijednu knjigu o bokeljskim temama koje je urednik: „150. godina proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu“, posebnu pozornost usmjerio ka umjetninama i relikvijama katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, tj. duhovnog središta povijesno najvažnijeg grada bokokotorskog zaljeva. Zatim je publika imala priliku čuti nešto više o umjetničkoj baštini drugih bokeljskih mjesta, koja su se uzdigla osobito u vrijeme mletačke vladavine tim prostorom, prvenstveno Perasta – grada čuvenih stjegonoša mletačkog dužda, zatim Dobrote – karakteristične po ljetnikovcima/palačama tamošnjih pomoraca te Prčnja – poznatog po monumentalnoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije. Prema riječima same publike, bilo je to izvrsno predavanje o baštini koja je do sada bila u cjelini sačuvana, a koja je u našem vremenu nažalost izložena „integralnom propadanju“, kako je svoje predavanje o ovoj temi zaključio član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Radoslav Tomić.
20.03.2023
Austrijska spisateljica dalmatinskih korijena  Anna Baar predstavila je 14. ožujka svoju zbirku priča Divan mit Schonbezug  u kavani Central u Splitu. Ova je književna večer organizirana u sklopu manifestacije prigodnog imena  Bečka kavana, u organizaciji   kulturne udruge  SpLitera. Moderatorica večeri bila je  Stjepanka Pranjković , uz simultano i konsekutivno prevođenje Petra Bogića , studenta 2. godine diplomskog studija njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Video zapis književne večeri dostupan je na sljedećoj poveznici:   https://youtu.be/RAF7qs-KJHI .
17.03.2023
Dana 22. listopada 2022. godine, stupio je na snagu Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (Narodne novine 119/22.- u daljnjem tekstu: Zakon), koji u članku 109. st. 1. propisuje obvezu visokih učilišta na usklađivanje Statuta i drugih općih akata sa Zakonom i to najkasnije u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu Zakona.  
16.03.2023
U organizaciji Centra za transdisciplinarno promicanje održivog razvoja - OdRaST, u srijedu 15. ožujka održano je predstavljanje Udruge Sunce studentima treće godine Učiteljskog studija. Udruga Sunce duži niz godina djeluje  kao nastavna baza Filzofskog fakulteta u kojoj studenti imaju mogućnost odraditi stručnu praksu. Voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje,  mag. biol. et oecol. Margita Radman i stručna suradnica edukatorica, mag. educ. philol. croat i mag. paed. Maja Golem, predstavile su područja djelovanja Udruge te pozvale studente da se pridruže kao volonteri u različitim aktivnostima koje ova udruga provodi već 25 godina.
15.03.2023
Dana 15. ožujka održana je radionica pod nazivom  Pregled elektroničkih izvora u društvenim i humanističkim znanostima,  a u sklopu mini ciklusa radionica   pod nazivom  Znanstveni rad i informacijske vještine , koje Filozofski fakultet u Splitu organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja.
14.03.2023
Vezano uz aktualni Natječaj za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa Erasmus+ u akademskoj godini 2023./2024 . , pozivamo sve zaintereisane studente Filozofskog fakulteta na radionicu KAKO I ZAŠTO SE PRIJAVITI NA NATJEČAJ ZA MOBILNOST U SVRHU STUDIJA?  Radionica će se održati u petak, 17.03. u 10:00 sati u učionici P8. O samom natječaju i kriterijima odabira govorit će Erasmus koordinatorica Filozofskog fakulteta, Tamara Ljubičić, dok će o svom iskustvu Erasmusa govoriti gostujući student iz Poljske, Adam Lukasz Trelinski. 
14.03.2023
Filozofski fakultet organizira u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu i Centrom za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja mini ciklus radionica pod nazivom  Znanstveni rad i informacijske vještine , koje će se održati prema sljedećem rasporedu: 15.3. 2023. - Pregled elektroničkih izvora u društvenim i humanističkim znanostima 22.3.2023.  -  Jedinstveni identifikatori autora i vidljivost 29.3. 2023. - Odabir časopisa za objavljivanje znanstvenog rada Sve radionice održavaju se u zgradi Filozofskog fakulteta, Poljička cesta 35, u vremenu od 13-14 h u P27.
03.03.2023
Na Filozofskom fakultetu u Splitu je 2. ožujka 2023. održana znanstveno-stručna konferencija  Nastavničkim kompetencijama prema kompetencijama studenata  u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja, Centra za planiranje i razvoj karijera te odsjeka za pedagogiju i psihologiju našeg Fakulteta. Sudjelovalo je gotovo 200 visokoškolskih nastavnika, mentora u vježbaonicama i vanjskih suradnika koji su imali priliku poslušati plenarna predavanja pozvanih predavača (prof. dr. sc. Ivana Batarelo Kokić, dr. sc. Dubravka Miljković, prof. emerita, prof. dr. sc. Ivanka Živčić Bećirević i izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović) te sudjelovati u panel-raspravama. Konferenciju je otvorio prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić Bilan. Zahvaljujemo organizatorima, predavačima, moderatorima i svim sudionicima! fotoalbum  više
02.03.2023
"Između javnih obrazovnih politika i prakse ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" naziv je okruglog stola koji će se održati 6. ožujka 2023. godine u 17.00 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu. Sudionici okruglog stola su stručnjaci-praktičari i znanstvenici iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja. Gost okruglog stola je prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita.  Uključenost djece rane i predškolske dobi u institucionalni odgoj i obrazovanje je civilizacijska tekovina i višestruko prepoznatljiva dobrobit djece. Aktualna, a posljedično i dugoročna, dobrobit djece povezana je s kvalitetom institucionalnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO). Kvaliteta je determinirana strukturom, odgojno-obrazovnim procesom i ishodima (EU, 2019, 2014). Profesionalnost i kontinuirano stručno usavršavanje stručnih radnika prediktor je kvalitete. Odgovornost za kvalitetu je na tvorcima javne obrazovne politike ali i stručnim radnicima te svim ostalim dionicima procesa. Mogućnosti razvoja kvalitete tema su zajedničke rasprave - analize i konstrukcije.  
23.02.2023
Dana 28.veljače (utorak) prof. Mie Oba s Učiteljskog fakulteta u Hirošimi (Japan) će održati predavanja: - 17.00 sati - predavanje na temu kulture mira i dramske forme Kamishibai; - 18.00 sati - radionica "Želje za mir" (izrada origamija). Broj sudionika za radionicu je ograničen. Dana 1 ožujka (srijeda) prof. Mie Oba održat će predavanja i radionice za studente RPOO.    
22.02.2023
U utorak 21. veljače održan je  Dan karijera i otvorenih vrata Filozofskog fakulteta na kojem su se predstavili odsjeci, centri i nastavne baze. Održana je i panel - diskusija na temu  "Što nakon Filozofskog?" na kojoj su  sudjelovali su: mr. sc. Renato Zdenko Jerončić, Romana Ban, Tea Gutović, Antonia Peroš i Pinija Poljaković. Fotoalbum
30.01.2023
Senat Sveučilišta u Splitu je dana 30. siječnja na svečanoj sjednici dodijelio nagrade za znanost za 2022. godinu.  S Filozofskog fakulteta nagradu su dobile prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac iz područja društvenih znanosti i prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić iz područja humanističkih znanosti.  Čestitamo nagrađenim kolegicama na velikom postignuću!  https://www.unist.hr/novosti/najave-i-doga%C4%91anja/svecana-dodjela-nagrade-za-znanost-sveucilista-u-splitu-za-2022-godinu
30.01.2023
Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu organizirala je p redstavljanje šestog broja časopisa "Pleter" , koje se odvilo 27. siječnja u 18:00 u prostoru suterena Filozofskog fakulteta u Splitu. Cilj časopisa, kao i Udruge, je promoviranje hrvatske historiografije i popularizacija povijesti i povijesti umjetnosti u široj javnosti, pogotovo među mladima.    
19.01.2023
U okviru promotivnih aktivnosti Centra za transdisciplinarna istraživanja i promociju kulture zdravlja, a u suradnji s OŠ Blatine - Škrape, dana 18. siječnja 2023. u 17 sati, prof. dr. sc. Sanja Stanić je održala predavanje pod nazivom  Poremećaji hranjenja - društveni i kulturni čimbenici,  kojemu su nazočili nastavnici i roditelji učenika petih razreda. Ovim predavanjem Centar ostvaruje zadane ciljeve popularizacije znanosti i uspostavljanja suradnje s lokalnom zajednicom.    
18.01.2023
U suorganizaciji Književnog kruga i Filozofskog fakulteta u Splitu u centralnoj auli Filozofskog fakulteta 18.1.2023., u nazočnosti mnogobrojnih kolega, prijatelja, profesora i studenata, održana je komemoracija za nedavno preminulog profesora emeritusa i jednog od utemeljitelja Filozofskog fakulteta, dr. sc. Ivana Mimicu (1931. – 2022.) O pokojnom profesoru govorili su dekanica Filozofskog fakulteta, prof.dr.sc. Gloria Vickov i njegovi bliski suradnici: dr.sc. Joško Božanić, profesor emeritus, dr.sc. Josip Milat profesor emeritus i zamjenica pročelnice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, doc.dr.sc. Lucijana Armanda Šundov.  Fotoalbum.        
13.01.2023
Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST  organizira predavanje pod nazivom „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“ , koje će održati alumni Mate Božić, mag. educ. hist. et phil, 17. siječnja 2023. godine s početkom u 17:30 sati u dvorani P15.
12.01.2023
Dana 12.01. 2023. na Filozofskom fakultetu održana je tiskovna konferencija i panel rasprava o novom studijskom programu  Democracy and Resilience in Modern Society ( Demokracija i društvena otpornost suvremene države ) , kojega je nositelj Filozofski fakultet, a koji je nastao kao rezultat suradnje dvije visokoškoleske institucije, Sapir Accademic College-a iz Izraela i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.    O studijskom programu  te o suradnji države Hrvatske i države Izrael  na području kulture i visokog obrazovanja, govorili su veleposlanik države Izrael u Hrvatskoj NJ.E.  Gary Koren , prof. dr.sc.  Dragan Primorac , utemeljitelj i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc.  Dragan Ljutić  i dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr.sc.  Gloria Vickov,  a putem video linka zainteresiranoj javnosti, nastavnicima i studentima obratili su se i direktor Sapir College-a, prof. dr.sc.  Nir Kedar  i dr. sc.  Ori Lev.   Ovaj samofinancirajući interdisciplinarni studijski program na engleskom jeziku omogućit će studentima stjecanje širokog spektra znanja te im, po završetku studija, otvoriti vrata tržišta rada u čitavom nizu institucija poput ministarstava, vojnih i sigurnosnih agencija, predstavništava, medijskih kuća, instituta, galerija umjetnina, nevladinih udruga, privatnih poduzeća i drugih institucija. Kratski opis studijskog programa pročitajte  ovdje . Fotoalbum  
28.12.2022
Filozofski fakultet u Splitu, oprašta se od svog uglednog djelatnika, kolege i profesora, dr.sc. Ivana Mimice, prof. emeritusa. Ivan Mimica rodio se u Mimicama, pokraj Omiša, gdje je završio osnovnu školu. Nižu je gimnaziju polazio u Omišu i Zadru, a učiteljsku školu u Šibeniku. Na Višoj pedagoškoj školi u Splitu trogodišnjega trajanja, diplomirao je dvopredmetnu studijsku grupu hrvatski jezik i književnost jugoslavenskih naroda i povijest, a 1962. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studijsku grupu Jugoslavenske književnosti i hrvatski jezik. Na Filozofskom fakultetu u Zadru 1983. obranio je doktorsku disertaciju s temom o folkloristu S. Grčiću te stekao doktorat iz društveno-humanističkih znanosti, znanstvenoga područja filologije. Radio je na VI. osnovnoj eksperimentalnoj školi u Splitu, a od 1963. do 2002. radi kao profesor više škole i sveučilišni profesor na Pedagoškoj akademiji, Filozofskom fakultetu u Zadru – OOUR prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, Visokoj učiteljskoj školi i, naposljetku, na Filozofskom fakultetu u Splitu.  Uz svoje osnovne obveze na radnom mjestu bio je vrlo aktivan u kulturnom životu. Bio je pokretač i sudionik brojnih akcija u izdavačkoj djelatnosti. Više je godina bio član uredništva omladinskog književnog časopisa “Vidik” (1957.-1964.), član uredništva časopisa za pedagoška i školska pitanja “Školski vjesnik” (1971.-1980.) i predsjednik Izdavačkog savjeta te publikacije. Prigodom obilježavanja 30. obljetnice “Školskog vjesnika” 1981. god. dodijeljeno mu je priznanje za zasluge na uređivanju i suradnji u časopisu. Također je bio članom uredništva Biblioteke suvremenih pisaca Matice hrvatske u Splitu, a zatim više godina urednikom Biblioteke suvremenih pisaca (1974.-1978.) i Biblioteke antologija (1976.-1978.) Čakavskog sabora u Splitu te članom uredništva Biblioteke “Mogućnosti” i Dječje biblioteke “Halugica” Književnoga kruga.  Bio je i članom Odbora urednika edicije “Splitski književni krug” (1977.-1980.), koju je pokrenuo Čakavski sabor a nastavio Književni krug Split.  Bio je član Hrvatskoga društva folklorista, član Matice hrvatske u Splitu, odnosno u Zagrebu i dugogodišnji član Književnog kruga u Splitu. U Književnom je krugu obnašao upravljačke dužnosti, a bio je i urednik prestižne Biblioteke znanstvenih djela Književnog kruga. Dr. sc. Ivan Mimica, prof. emeritus, čitav se svoj životni i radni vijek bavio proučavanjem književnosti, posebno one usmenog postanja te proučavanjem metodičko-nastavnih i školskih pitanja. Iz tih je područja objavio čitav niz studija, rasprava, eseja, članaka i kritičkih prikaza u različitim stručnim, znanstvenim i književnim publikacijama. Bio je pokretač i sudionik brojnih akcija u izdavačkoj djelatnosti, pisao lirske pjesme i kraće prozne tekstove za djecu i mladež te ih objavljivao u književnim časopisima, u skupnim izborima i drugim publikacijama. Bavio se problematikom kroatističkog studija i studija razredne nastave na pedagoškim akademijama i nastavničkim fakultetima te općim pitanjima izobrazbe nastavnika u Hrvatskoj.  Prof. Mimica je jedan od prvih začetnika reforme Pedagoške akademije i ideje o potrebi četverogodišnjeg školovanja osnovnoškolskih nastavnika predmetne nastave u Hrvatskoj te prerastanja tadašnjih dvogodišnjih pedagoških akademija u visoke nastavničke institucije. Bio je direktor i dekan Pedagoške akademije, aktivni zagovornik tog projekta do njegova službenog prihvaćanja na lokalnoj i na nacionalnoj razini, odnosno sve do njegove konačne realizacije 1978. godine osnivanjem pedagoških i drugih nastavničkih fakulteta. Među važne zasluge u bogatoj profesionalnoj i javnoj djelatnosti prof. Mimice, je i osnivanje studija humanističkih znanosti u Splitu 2001. godine. On je, s malom skupinom svojih kolega s nastavničkih studija, članova Povjerenstva za ustroj Odjela humanističkih znanosti, pokrenuo ideju o vraćanju humanističkih studija u grad pod Marjanom, pa je u ak. god. 2001./2002. osnovan Odjel za humanističke studije te upisana prva generacija redovnih studenata na sveučilišni studij kroatistike, anglistike i talijanistike, što je kasnije dovelo do osnivanja Filozofskog fakulteta u Splitu. Svojim nastavnim i kulturnim radom, svojim bavljenjem književno-povijesnim i obrazovnim pitanjima prof. Mimica je stekao ugled vrsnog profesora i znanstvenika te uglednog kulturnog djelatnika i intelektualca. Dr. sc. Ivanu Mimici uručena je nagrada za životno djelo Filozofskoga fakulteta u Splitu  7. listopada 2021., zbog iznimnog doprinosa ustrojavanju, razvoju i djelovanju Fakulteta te promicanju njegovog položaja i ugleda u Republici Hrvatskoj.  
21.12.2022
Tjedna emisija  Znanstveni krugovi  na prvom progamu HRT-a u 17:15, prati rad naših znanstvenika, predstavlja najvažnije događaje u recentnoj znanosti u Hrvatskoj, podsjeća na važne obljetnice i velike znanstvenike te, uz gostovanja inozemnih stručnjaka, ukazuje na prijelomne trenutke u znanosti. U Znanstvenim krugovima 27.12. 2022. pogledajte razgovor s prof. dr.sc. Markom Dragićem.
21.12.2022
U suorganizaciji Filozofskog fakulteta i akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu "Silvije Bombardeli" pod vodstvom Anamarije Tadin, pred prepunim auditorijem u suterenu Filozofskog fakulteta, 20. prosinca održan je koncert pod nazivom "Somewhere in my memory" kao završna manifestacija programa ADVENT NA FILOZOFSKOM. Fotoalbum
20.12.2022
ADVENT NA FILOZOFSKOM: U organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti, Klara Čapalija, predavačica na Odsjeku za PU, održala je predavanje o Temi Poklonstva u likovnoj umjetnosti (Slika islama u europskoj likovnoj umjetnosti).   Fotoalbum
20.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Studentskog zbora FFST i idruge Alumni FFST, 20. prosinca održan je kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST. Fotoalbum  
20.12.2022
Udruga „Toma Arhiđakon“ obilježit će 10. godišnjicu svoga djelovanja u srijedu, 21. prosinca 2022. godine s početkom u 18:30 h u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (dvorana P4).  Prigodna retrospektiva djelovanja Udruge od 2012. do 2022. godine bit će upotpunjena izlaganjem: „Magija - nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas“ prof. povijesti i sociologije Deana Mršića.
19.12.2022
U petak, 16. prosinca 2022 godine održana je promocija knige Željka Rapanića "Studije o ranom srednjevjekovlju" koju je priredio Ivan Basić. O knjizi su govorili Mladen Ančić, Danijel Džino, Ivan Josipović i Ivan Basić.  
19.12.2022
U petak, 16. 12., Filozofski fakultet se uspješno predstavio maturantima na Smotri Sveučilišta u Splitu.
16.12.2022
U organizaciji studentskog zbora FFST, a u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, održan je turnir u briškuli i remiju za studente. Fotoalbum
16.12.2022
U organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost jučer je predstavljena knjiga "O jeziku u Kraljevini Dalmaciji" autorice doc.dr.sc. Tanje Brešan Ančić. O knjizi su govorili dr.sc. Diana Stolac, prof. emer., prof.dr.sc. Marijana Tomelić Ćurlin i prof.dr.sc. Marko Trogrlić, a događaj je moderirala izv. prof.dr.sc. Anita Runjić-Stoilova.  Fotoalbum
15.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM danas je u organizaciji Centra za planiranje i razvoj karijera održana radionica na temu "Kako se pripremiti za razgovor za posao?". Radionicu je vodila Antonia Peroš, mag. psych.  Fotoalbum
15.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, jučer su u organizaciji Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje predstavljene dvije knjige autora/urednika doc.dr.sc. Branimira Mendeša "Prema suvremenom vrtiću - Pedagoška kretanja i promjene u sustavu ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj" ( Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada) i "Programske orijentacije ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj" (Zagreb: Novi redak) Fotoalbum
14.12.2022
Jesu li blagdani svima sretni? Na ovu temu u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održan je 14.12. 2022.  okrugli stol i panel rasprava o mentalnom zdravlju mladih. Događaj su suorganizirali Centar za transdiciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja, Odsjek za psihologiju i Odsjek za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Fotoalbum
14.12.2022
U organizaciji Odsjeka za njemački jezik i književnost, jučer je u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održan Online Talk Show na njemačkom jeziku. Gost je bio Ivo Barišić sa Sveučilišta Humboldt, a sudjelovali su studenti i profesori Odsjeka za njemački jezik i književnost: doc.dr.sc. Mirella Müller, izv. prof.dr.sc. Mirjana Matea Kovači lektorica Silvija Ugrina. Moderatori siu bili Stipe Balajić i Gabrijela Knežević.  Fotoalbum (pripremili doc. dr.  Mirella Müller sa studentima Gabrijelom Knežević i Stipom Balajićem)
14.12.2022
Na Filozofskom fakultetu jučer je predstavljen novi broj studentskog časopisa Humanist. Fotoalbum
13.12.2022
U okviru porgrama ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Studentskog zbora, održan je turnir u Alijasu. Fotoalbum
13.12.2022
U organizaciji Odsjeka za sociologiju, a u okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, izv. prof. dr. sc. Vlaho Kovačević održao je predavanje pod nazivom "Dobro došli u advent - Advent nekoć i danas" Fotoalbum  
12.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti i Centra za planiranje i razvoj karijera, održano je predavanje "Otkrivanje antičkog Farosa". Predavanje je održala prof.dr.sc. Jasna Jeličić Radonić, a događaj je moderirala doc.dr.sc. Ana Torlak. Fotoalbum
09.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, jučer je u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i doc. dr.sc. Lucije Armande Šundov upriličen književni susret s poznatom splitskom spisateljicom Vjekoslavom Huljić.  Fotoalbum
08.12.2022
U četvrtak, 8. listopada 2022. na Filozofskom fakultetu predstavljen je novi dvobroj časopisa Mogućnosti.  O časopisu i novom dvobroju govorili su glavna urednica izv. prof. dr.sc . Katarina Dalmatin, prof.dr.sc. Josip Vrandečić, doc.dr.sc.. Tanja Brešan Ančić i Ivana Dizdar. fotoalbum   
08.12.2022
U organizaciji Studentskog zbora održane su tradicionalne radionice božićnih ukrasa u kojima su sudjelovali studenti i profesori Filozofskog fakulteta. Osim suradnje, veselja, zabave i kreativnosti, radionica ima i humanitarni značaj, jer će se njihovi radovi prodavati na humanitarnom sajmu božićnih suvenira u sklopu akcije "A di si ti?" udruge "Most" 17. i 18. prosinca. Zahvaljujemo Studentskom zboru i svim sudionicima na predivnoj radionici! Fotoalbum
08.12.2022
U okviru programa ADVENT NA FILOZOFSKOM održana je jučer radionica književnog prevođenja. Radionicu je održala prevoditeljica Paula Jurišić.  Fotoalbum
06.12.2022
U suradnji s Galerijom Brešan, a u sklopu ADVENTA NA FILOZOFSKOM,  jučer je otvorena međunarodna izložba "Po(r)uke Transarta". O djelima umjetnika (Valentin Oman, Ziso Kambrej,Motti Benshousan, Martin Borodač, Janos Erdos, Fehim Husković, Luis Rapela) govorio je Igor Brešan.  Fotoalbum
06.12.2022
U sklopu ADVENTA NA FILOZOFSKOM, jučer je održano predstavljanje knjige "Živa fizika" autora dr. Zdeslava Hrepića. O knjizi su govorili dr.sc. Josip Milat, prof. emeritus, Marija Gaurina, mag.edu. phys. et inf.,  Manuela Ujević Vukić, mag. psych. i sam autor.  Fotoalbum
05.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, a u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti i Centra za planiranje i razvoj karijera, student Frane Prpa održao je predavanje na temu "Kontinuitet sakralnog prostora od antike do suvremenog doba na primjeru Drniške krajine", a događaj je moderirala doc.dr.sc. Ana Torlak.  Fotoalbum
05.12.2022
Na ENTER konferenciji obrazovanja i povezanih industrija, koja se organizira u cilju razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama, 2. i 3. prosinca 2022., studentice Filozofskog fakulteta Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju, zajedno s doc.dr.sc. Suzanom Tomaš, doc.dr.sc. Ladom Maleš i Marijanom Vrdoljak te nastavnom bazom Zajednica tehničke kulture na mjesto izlagača predstavile su vlastiti rad te teme kojima se bave u svakodnevnom radu. U sklopu kolegija Alati za poučavanje početnog programiranja, studentice se educiraju na području interdiciplinarne znanosti robotike, te isto primjenjuju na praktičnim primjerima - uspomoć konstrukcijskih setova, Lego Mindstorms, oblikuju i programiraju razne uređaje. Navedeni uređaji interaktivni su, zanimljivi i djeci i odraslima, stoga su lako primjenjivi na svim razinama nastave. Osim robota koje su samostalno konstruirale i osposobile do funkcionalnosti, studentice su zainteresiranima predstavile i sam Fakultet te iskustva studiranja, a oni najhrabriji su zaigrali i kviz o Adventu! ZTK grada Splita, kao i udruge članice, predstavljali su tajnik Zajednice Tomislav Nikolić i stručna suradnica u Zajednici, Ella Rinčić. Vizualni primjeri uređaja koji se programiraju, učenički radovi oblikovani za natjecanja (raketno modelarstvo) ili u sklopu provođenja raznih radionica koje se sustavno provode u Zajednici, ali i po osnovnim školama u Splitu i okolici (robotika, automatika, programiranje, modelarstvo), pružili su uvid u aktivnosti kojima se Zajednica bavi. Zajedničko predstavljanje za istim stolom omogućilo je i predstavljanje nedavno ostvarene suradnje, u kojoj je Zajednica tehničke kulture grada Splita postala i nastavna baza Filozofskog fakulteta, te u sklopu koje razmjenjujemo znanja, iskustva, mentorstva i dobru volju!  
01.12.2022
U sklopu adventskih događanja na Filozofskom  fakultetu danas je održano predavanje Dizajnerske prakse u muzejskoj komunikaciji   na Odsjeku za povijest umjetnosti. Predavanje su održali izv.prof. Vedran Kasap s Arhitektonskg fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ozana Ursić, mag. art. (Clinica studio). Fotoalbum 
01.12.2022
U sklopu programa ADVENT NA FILOZOFSKOM, u srijedu 30.11. održan je humanitarni KViz općeg znanja za studente. Fotogalerija
01.12.2022
Dragi srednjoškolci, posebno maturanti, pozivamo vas na Smotru Sveučilišta u Splitu koja će se ove godine  po prvi put održati u sklopu Adventa na Kampusu, u petak, 16. prosinca od 10 do 21 sat u auli Prirodoslovno-matematičkog fakulteta., Ruđera Boškovića 33. Ne propustite priliku na jednom mjestu saznati sve o uvjetima upisa i o studijskim programima koji se nude na splitskom sveučilištu. Na štandovima naših fakulteta možete pitati sve što vas zanima i dobiti promo materijale, a u predavaonici će se prikazivati prezentacije. Naši studenti će vam iz prve ruke kazati svoja iskustva  s predavanja i  polaganja ispita, o životu u studentskom domu i hrani u našim menzama. Saznat ćete gdje i kako putovati, kojim se sportskim i kulturnim aktivnostima možete baviti i naravno kako se najbolje u predahu od učenja zabaviti na našem kampusu. I to nije sve, na dan Smotre moći ćete uživati u adventskom programu na kućicama ispred Zgrade tri fakulteta, uz glazbu  Radio Kampusa i fine delicije te tople napitke našeg Studentskog centra. Na Kampusu biraj, u Splitu studiraj!
30.11.2022
Program ADVENTA na Filozofskom fakultetu pogledajte ovdje .
23.11.2022
U suradnji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije grada Praga u srijedu, 23. studenoga 2022. godine, otvara se izložba  Ivan Meštrović (1883–1962). Sculptor and Citizen of the World.  Izložbu su osmislile i njome kuriraju dr. sc. Barbara Vujanović i dr. sc. Sandra Baborovská. Na poziv organizatora otvorenju izložbe prisustvuje i izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević koji u katalogu izložbe objavljenom na češkom i engleskom jeziku sudjeluje s prilogom „The Art of Ivan Meštrović. Establishing a New Tradition“. Više: https://www.ghmp.cz/en/exhibitions/ivan-mestrovic/  
17.11.2022
U subotu, 12. 11., u organizaciji Studentskog zbora našeg Fakulteta organizirano je planinarenje studenata na Svilaji.
17.11.2022
U srijedu, 16. 11., obilježili smo obljetnicu pada grada Vukovara u organizaciji Alumnija i Studentskog zbora FFST.
15.11.2022
Na Filozofskom fakultetu otvorena je danas, 15. studenog 2022.,  izložba pod nazivom  The Voice of Silence , umjetnika Erica del Castilla , kojom se želi potaknuti razgovor o temama nasilja, koje se evidentira, ali uglavnom prešućuje, čime se nesvjesno doprinosi njegovom prihvaćanju i normalizaciji. U ime Filozofskog fakulteta i Dekanice  prof.dr.sc Glorije Vickov,  Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, izv. prof.  d r.sc.. Antonela Marić otvorila je izložbu, o kojoj su govorili  Vice Tomasović (HULU), Dalibor Prančević (u svojstvu kustosa izložbe) i sam autor, Eric del Castillo.  Izložba je realizirana sredstvima Grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Filozofskog fakulteta u Splitu u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika Split, a u sklopu  izložbenog projekta "Reper" kojega je na Filozofskom fakultetu u Splitu, pokrenuo i njime moderira  i zv.prof.dr.sc.. Dalibor Prančević.  Deplijan Fotoalbum
14.11.2022
U subotu, 12. studenoga studenti izvanrednog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje su bili na terenskoj nastavi u Zvjezdanom selu Mosor.
11.11.2022
Dubrovnik EXPO 22 je posjetilo 3300 mladih iz 48 škola s područja Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Kroz izložbene prostore se predstavilo više od 28 izlagača iz sektora obrazovanja, a uz njih su se predstavili i ponajbolji gospodarstvenici te niz europskih inicijativa. Ove godine uključio se i Filozofski fakultet u Splitu te mladima iz regije predstavio svoje studijske programe i prilike koje pruža studiranje na našem fakultetu.
10.11.2022
Dana 16. studenog 2022. godine u 18 sati u predavaonici P7, Alumni FFST– Udruga bivših studenata i prijatelja FFST-a i Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Splitu, organiziraju o bilježavanje obljetnice pada grada Vukovara. Dr. sc. Andrijana Perković Paloš održat će javno predavanje pod nazivom „Obrana i okupacija Vukovara“, a potom će uslijediti projekcija filma Darka Dovranića „Vukovarski junak Blago Zadro“. Po završetku filma održat će se mimohod sa svijećama, od zgrade Fakulteta do murala u Vukovarskoj ulici.  Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate ovaj događaj!   
04.11.2022
U sklopu institucijskog projekta Razvijanje prirodoslovne i ekološke pismenosti studenata Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu, kojem su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka Sociologije, naše studentice su sudjelovale u programu volontiranja Edukativno- kreativni asistent koji je dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke.  Studentice su boravile u edukativno-prihvatnom kompleksu, Eko-kampusu u Puljanima u periodu od 16.10. do 25.10. 2022. godine. Zahvaljujući projektu, studentice su upoznale lokalnu sredinu i kulturno-povijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“, unaprijedile prirodoslovnu i ekološku pismenost te razvile empatiju prema prirodi, kao i njenoj zaštiti kroz načelo zavičajnosti. Studentice su tijekom svog boravka ne samo upoznale prirodne i arheološki značajne lokalitete NP Krke već su na moderan i interaktivan način aktivno sudjelovanje, razmjenjivale i stjecale nova iskustva i spoznaje. Bitno je i spomenuti kako su spoznale važnost izvanučioničke nastave koja je poveznica života i škole te je neizostavna sastavnica suvremenoga odgoja i obrazovanja. Svoje desetodnevno iskustvo zaokružile su kreirajući edukativnu radionicu za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole. Citiramo njihove dojmove: - Iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. - Desetodnevni boravak u prirodi i mirnom okruženju kao i razmjena znanja, iskustava i stjecanje novih kompetencija. - Savršena ekipa, koordinatorice Branka i Doris svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom kao i cijelim programom nadmašile su naša očekivanja. - Korisna edukacija i lijepo iskustvo. - Nakon ovih 10 predivnih dana u prirodi i niz aktivnosti koje smo obavljale još više me osvijestilo o obrazovanju učitelja osnovnih škola za izvanučioničku nastavu koja je vrlo važna u današnjem društvu kada su djeca više usmjerena na aktivnosti u zatvorenom prostoru zbog razvoja tehnologije. Nijedna učionica ne može zamijeniti ono što nudi priroda. - Nezaboravno iskustvo! Sretna sam što sam imala priliku s ostalim kolegicama napraviti projekt za učenike 3. i 4. razreda. - Sretna sam što sam sudjelovala na ovom projektu na kojem sam upoznala nove prijatelje s kojima sam izgradila lijepe uspomene i veliko iskustvo. - Hvala Branki i Doris koje su dale sve od sebe da osvijestimo koliki značaj izvanučionička nastava ima prednost nad učioničkom nastavom. Također im hvala na nizu primjera kojima su pokazale na koji način učenici mogu promatrati prirodu, a da to ne bude samo listajući udžbenike. - Svima preporučujem ovakve projekte! Priroda, druženje, razmjena iskustava, učenje nečega novoga = neprocjenjivo. Fotoalbum
03.11.2022
Na Filozofskom fakultetu održana je danas prezentacija i praktična radionica uporabe IZZI alata za izradu i objavu digitalnih obrazovnih materijala. Radionicu su održali: Zvonimir Stanić, Izvršni direktor sektora razvoja, edukacije i modernizacije obrazovanja Gordana Benat, Voditeljica odjela edukacije Maša Hrvatin, Voditeljica projekata i Antonija Lipovac Tolić, Voditeljica ključnih kupaca. Goste je u ime Filozofskog fakulteta pozdravila prodekanica izv. dr. sc. Antonela Marić, a koordinatorica radionice u ime Fiozofskog fakulteta u Splitu bila je doc dr.sc. Suzana Tomaš.  Sudionici su dobili zanimljive i korisne informacije o IZZI digitalnoj obrazovnoj platformi koju su izradili hrvatski stručnjaci i koja s ponosom nosi oznaku IZVORNO HRVATSKO. Na radionici su prezentirani najznačajniji dijelovi platforme,  IZZI alati za izradu obrazovnih materijala u tiskanom i digitalnom formatu kao i  primjeri dizajna digitalnog okruženja (digitalnih učionica) te  najuspješniji primjeri  digitalnih obrazovnih sadržaja koji se koriste u nastavi osnovnih i srednjih škola. Fotoalbum 
27.10.2022
Raspisan je Natječaj za upis polaznika u program PPDMS u akad. god. 2022./2023. Rok za prijavu je do  21. prosinca 2022. godine. /_news/38010/Natjecaj PPDMS.pdf /_news/38010/Prijavnica za upis PPDMS.doc
27.10.2022
Na natjecanju iz kreativnog pisanja u organizaciji Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, naše studentice Odsjeka za talijanski jezik i književnost osvojile su visoko 2. i 3. mjesto, kako slijedi: Traccia A “Pier Paolo Pasolini e i giovani – dialogo immaginario” 3°  Natalia Vranješ  Traccia B: “Lo studente allo specchio: l’avventura dell’apprendimento dell’italiano degli studenti raccontata dagli studenti” 2°  Dora Božidar i Andrea Krstulović  https://iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/it/gli_eventi/calendario/2022/10/premiazione-dei-vincitori-del-concorso.html    
27.10.2022
Po prvi put na našem fakultetu otvaramo Studentski klub koji vode studenti. Dotični klub usmjeren je na izražavanje kreativnosti pisanjem. Prijaviti se mogu svi zainteresirani. Dobrodošli su svi bez obzira na kojem su odsjeku. Klub će se uglavnom fokusirati na promicanje kreativnosti i samoizražavanja pisanjem kraćih ili dužih tekstova na zajedničku široku temu (na primjer sreća ili slično) . Možete pisati na bilo kojem jeziku, bio to hrvatski, engleski ili bilo koji drugi, ali hrvatski i engleski najbolje bi funkcionirali ako želimo čitati i razgovarati o međusobnim radovima. Prvenstveno nam je cilj osloboditi kreativni duh naših kolega, a sekundarno, ako je netko od vas voljan poslati svoje radove za objavu u časopisu The Split Mind, rado ćemo vam pomoći. Klub za sada nema određeno vrijeme okupljanja, nadamo se da ćemo dogovoriti termin koji će odgovarati svim prijavljenima, stoga je važno da se javite na mail rdomazetloso@ffst.hr Nema članarine niti ste obavezni doći na svako okupljanje. Ovo je neformalni studentski klub koji postoji samo kako bi obogatio mogućnosti fakulteta i nadamo se potaknuo daljnje samostalne studentske aktivnosti.
25.10.2022
Udruga "Toma Arhiđakon" poziva vas na predavanje Maje Galić i Brune Periš pod nazivom "Ikonopisanje - zlatno svjedočanstvo", dana 26.10.2022. u 18.30 h, u predavaonici P4. U organizaciji Udruge, održat će se predavanje Deana Mršića naslovljeno "Magija - nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas", dana 02.11. 2022. u 18.30 h u predavaonici P4. Veselimo se vašem dolasku!   
20.10.2022
Svečano otvorenje izložbe o Hrvatsko-njemačkim jezičnim dodirima održano je u utorak, 25. listopada 2022. godine s početkom u 11.00 sati u zgradi Filozofskog fakulteta. Nakon otvorenja, prof. dr. sc. Aneta Stojić održala je predavanje na temu Hrvatsko-njemački jezični dodiri s početkom u 11.30 sati (P26). Povijesne prilike u Hrvatskoj rezultirale su brojnim i raznolikim dodirima s drugim kulturama i jezicima, a među njima i s govornicima njemačkoga govornog područja. Ovi hrvatsko-njemački dodiri bili su najintenzivniji za vrijeme višestoljetne političke i kulturne povezanosti Hrvatske s Habsburškom monarhijom kada je došlo do izravnoga dodira njemačkoga i hrvatskoga jezika. Te su veze nesumnjivo ostavile dubok trag na stariju kao i noviju hrvatsku povijest koji se u hrvatskome jeziku najviše očituje u obliku germanizama odnosno njemačkih posuđenica. Ovom se izložbom pokazuju čimbenici koji su utjecali na preuzimanje njemačkih riječi u hrvatski jezik kao i rezultati u suvremenome hrvatskom jeziku. Izložba je dvojezična, na hrvatskome i na njemačkome jeziku te projektna aktivnost Austrijske knjižnice Rijeka i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Kratki video s izložbe dostupan je na sljedećoj poveznici: /_news/41909/Hrvatsko-njemacki jezicni dodiri.mp4
07.10.2022
Svjetski dan oživljavanja obilježen je  14. 10. 2022. u OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split . u sklopu aktivnosti Centra za transdisciplinarna istraživanja i promicanje kulture zdravlja. U obilježavanju su, osim učenika osnovne škole 8. i 4. razreda, sudjelovale studentice Filozofskog fakulteta u Splitu.  Voditelji programa su prof. dr. sc. Julie Meštrović, dr. sc. Mila Bulić, dr. med. Tatjana Čatipović i dr. med. Ivan Brdar koji već godinama provode edukaciju djece po školama kako bi mogli reagirati u hitnim situacijama i spasiti život. Cilj je prevencija i ukazivanje na važnost žurne i pravilne reakcija  u svrhu spašavanja života. Koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja u ime Filozofskog fakulteta, bila je dr. sc. Mila Bulić.   
30.09.2022
U ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, u 19:15 održat će se izborna skupština Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST.  Skupština će se održati u prostorijama Udruge Alumni i Studentskog zbora u zgradi fakulteta (Poljička cesta 35). Na sjednici će biti izabrano novo vodstvo Udruge - predsjednik, potpredsjednik, tajnik, rizničar, upravni odbor te nadzorni odbor.
30.09.2022
U sklopu manifestacije Knjiga Mediterana, u Palači Milesi je 27. rujna održana promocija znanstvene monografije Ante Trumbić - čovjek gvozdene riječi. Retorička analiza Trumbićevih izabranih govora autorice dr.sc. Anite Runjić-Stoilove, izv. prof. O knjizi su govorili recenzenti dr. sc. Marko Trogrlić, prof. u tr. zv. i doc. Gabrijela Kišiček, doc. U ime izdavača Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Splita posjetitelje su pozdravile prodekanica za znanost dr. sc. Antonela Marić, izv. prof. i ravnateljica Muzeja Branka Brekalo, prof. Promocijom je moderirala dr. sc. Marijana Tomelić Ćurlin, red. prof.  
28.09.2022
U nazočnosti zaposlenika, profesora emerita, studenata i drugih uzvanika, održana je u srijedu, 28. rujna 2022.,  svečana  sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta. Ovom prigodom uručene su i brojne nagrade nastavnicima i drugim zaposlenicima Fakulteta, studentima i suradnicima kako slijedi: 
06.09.2022
Skupna izložba pod nazivom  FEMALE CORRESPONDENCE / ŽENSKO DOPISIVANJE  bit će svečarno otvorena u  četvrtak, 8. rujna   2022. s početkom u 20 sati  na prvom katu Sveučilišne galerije, Ruđera Boškovića 31. Suvremena tehnologija donijela je u društvo gubitak pažnje što je rezultiralo površnim izmjenjivanjem i usvajanjem informacija.  "Ovim projektom želimo izaći iz komunikacije koja se odvija preko društvenih mreža kako bi autorice koje sudjeluju na projektu kroz formu likovnog rada - grafike ostvarile likovnu komunikaciju. Svaka pojedina autorica sebi svojstvenim senzibilitetom progovara o vlastitim temama te se nadovezuje na problem ženskog pisma" , navele su autorice projekta  Tihana Karlović  i  Mateja Rusak , koje su ga započele u siječnju 2019. godine. U 2019. godini u projekt je bilo uključeno šest umjetnica, tri iz Hrvatske  (Dora Bakek, Kristina Pongrac  i  Ana Salopek),  umjetnica iz Poljske  (Anna Trojanowska),  SAD-a  (Raluca Iancu)  i Irske  (Raquel Amat). U 2020. godini projektu su se pridružile  Carmen Bačura Potočić  (HR),  Gloria Sellan  (HR),  Iva Gobić  (HR),  Maja Zemunik  (HR),  Maja S. Franković  (HR),  Svetlana Jakimovska – Rodić  (SLO),  Irena Kečkeš  (SAD),  Monika Jurić  (CH) i u 2021.  Yoshimi Teh Soo Mei  (Havaji),  Jasna Šikanja  (HR) i  Karen Kunc  (SAD). Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, a ostaje otvorena do 22. rujna 2022. godine.  
06.09.2022
U Ložišću na otoku Braču 4.9.2022. provedene su aktivnosti projekta Pot s Rata. U okviru provedbe projekta Pot s Rata u sali Zadružnog doma u Ložišću održano je predavanje Vedrana Barbarića naziva A šta to oni gore rade? , gdje su posjetiteljima manifestacije predstavljene aktivnosti koje, u sklopu arheološkog istraživanja na lokalitetu Rat iznad Ložišća, a u okviru Brač Island Project kojeg provode partnerske institucije Filozofskog fakulteta u Splitu i Colorado Boulder University. Interes posjetitelja za predavanje i predstavljene teme pokazao je kako u lokalnoj zajednici postoji svijest o važnosti arheološke baštine kao i o potencijalu koji provedba istraživačkih aktivnosti na tom važnom lokalitetu predstavlja u smislu nadogradnje i promocije baštinske slike zapadnog dijela otoka Brača. Predavanje je ujedno poslužilo i kao uvod u teme koje su predstavljene ovom manifestacijom. Dotaknuta je, tako, tema arheoloških nalaza kao premeta baštine i izvora informacija o ljudskim zajednicama i načinu njihova života u krajoliku te tema tradicionalnog lončarstva ručnog kola, kao daleke poveznice s obrtima i praksama prapovijesnog stanovništva gradine na Ratu.
13.07.2022
Dana 5. srpnja 2022., falkuša “Comeza-Lisboa” doplovila je kanalima Rajne do palače EU parlamenta gdje je priređen doček uz prigodan program i dodjelu povelje “Honorary Captaine of falkuša “Comeza-Lisboa” predsjednici EU parlamenta Roberti Metsola, hrvatskom EU parlamentarcu Toninu Piculi i tajniku European Maritime Heritage Congress Thedu Fruithofu. Zastava Filozofskog fakulteta u Splitu bila je na gali falkuše pored hrvatske zastave, zastave EU i zastave Grada Komiže. U EU parlamentu klapa "Filip Dević" iz Splita je uz hrvatsku himnu i "Odu radosti" izvela pjesmu Joška Božanića "Jur ni jelna na svit borka" iz sonetnog vijenca "Pohvala Falkuši" .
06.07.2022
Jednodnevni međunarodni skup pod nazivom Drhtaj novog / Shudder of the New  - Konferencija o kulturnim objektima i posthumanoj politici   održao se 6. srpnja u Beton kinu - Multimedijalnoj dvorani Doma mladih u Splitu. Sudionici su raspravljali o temama spekulativne fikcije i filma, ekonomije, korejske književnosti, ekoloških studija i drugih humanističkih područja. Skup se održao u organizaciji Centra za interdisciplinarne i korejske studije Filozofskog fakulteta u Splitu, Korean Studies Promotion Services, i Centra Studia Mediterranea. Plenarno predavanje održala je profesorica Sherryl Vint (University of California, Riverside). 
04.07.2022
U petak, 30. lipnja 2022. na Filozofskom fakultetu održan je 8. međužupanijski stručni skup nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-Kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije "Od antičkih tiranija do suvremenih totalitarizama", u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Odsjeka za povijesti filozofskog fakulteta u Splitu. Program Fotoalbum  
24.06.2022
Promocija monografije pod nazivom  Hrvatsko–talijanske filološke studije  u čast profesorici emeriti Ljerki Šimunković održat će se u suterenu Filozofskog fakulteta, dana 30. lipnja 2022. (četvrtak) u 18.30 sati.  Monografiju će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i prof. emeritus dr. sc. Joško Božanić te urednice izv. prof. dr. sc. Maja Bezić i izv. prof. dr. sc. Snježana Bralić. POZIVNICA
23.06.2022
Prva jezična gimnazija, u suradnji s Kinom Mediteran, predstavlja svoj prvi igrani film, ekranizaciju Shakespearovog Sna ljetne noći . S učenicima u glavnim ulogama, premijera filma A Midsummer Night's Dream održat će se u Ljetnom kinu Bačvice u ponedjeljak, 27.06. s početkom u 21.30 sati. 
21.06.2022
Dana 18. lipnja 2022. održane su dvije promocije magistara koji su diplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 196 magistara. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo magistrima! Fotoalbum
20.06.2022
U utorak, 21. lipnja 2022. u 20 sati ,  u Galeriji Emanuel Vidović na Poljani kraljice Jelene 4 u Splitu otvoriti će se izložba “Ante Mandarić – prostori umjetničkog traganja”. Organizator izložbe koja će biti postavljena od 21. lipnja do  21. kolovoza 2022. godine je Muzej grada Splita na čelu s v.d. ravnateljice Brankom Brekalo, autor izložbe je dr. sc. Dalibor Prančević, a kustosica izložbe muzejska savjetnica Nela Žižić. Ante Mandarić rođen je u Kninu 1948. godine. Umjetnički se oblikovao u Školi za primijenjene umjetnosti, na odjelu za kiparstvo. Na likovnu scenu grada Splita stupio je 1977. godine najprije sudjelujući na skupnim izložbama, da bi 1979. priredio prvu samostalnu izložbu u Galeriji HDLUS-a, odnosno Salonu „Galić”. „Otada pa do kraja svoga života, 2016. godine, ostao je aktivan protagonist likovnoga života grada i intrigirao publiku čestim promjenama vlastita likovnoga raspoloženja i izražavanja: od egzistencijalističke tamne faze slika zasićenog duktusa preko crteža rasvijetljenog fonda i lazurnog nanosa akvarelnih boja do konstruktivistički slikanih kompozicija. Zasebno je, nadalje, poglavlje o kiparskom stvaralaštvu Ante Mandarića. Njegovi radovi svojom morfologijom variraju od sinteznih volumena ženskih aktova, preko izrazito intimnih i umanjenih glava poznatih i nepoznatih umjetnikovih suvremenika, do neobičnih facijalnih konstrukcija neosporivo važnog bojanog sloja.“ (dr. sc. Dalibor Prančević) Autor izložbe dr. sc. Dalibor Prančević je za ovu prvu posthumnu izložbu Ante Mandarića izabrao 88 slika, crteža i skulptura kojima će predstaviti umjetnikov opus od 1977. do 2007. godine, no postav ne temelji na preciznome kronološkome slijedu, nego „na susretu i dijalogu različitih blokova radova koji se okupljaju oko teme, doživljaja ili, pak, njihove estetske srodnosti (ili potpune različitosti)“. (dr. sc. Dalibor Prančević).  
15.06.2022
Dana 15. lipnja 2022. u 17. 30 i 18:30 h u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35, dvorana P2 održat će se dva predavanja:   17.30 - Mate Božić - „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ 18.30 - Maja Galić i Bruna Periš - „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ Predavanje organizira udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split. Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju! Pozivnica na interaktivno predavanje
10.06.2022
Sinoć, 9. lipnja 2022., pred brojnom publikom u suterenu Filozofskog fakulteta, predstavili su se solisti i orkestar Umjetničke akademije pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Izvedeni su dijelovi operete Orfej u podzemlju, J. Offenbacha. Ovom je izvedbom, u vedroj atmosferi punoj entuzijazma i dobre energije, zatvoren ciklus suradnji i događanja na Filozofskom fakultetu  Friendship in May. Fotoalbum i videozapisi sa završnog koncerta
09.06.2022
U petak, 10. lipnja 2022. u 18:00 sati u učionici P16, prof. Dan Zeman sa Sveučilišta u Varšavi održat će predavanje naslovljeno C ontextualism and Relativism: Latest Arguments and Developments , iz područja filozofije jezika.  Prof. Zeman će održati predavanje u organizaciji redovitih aktivnosti Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić''.  Više informacija možete pronaći na stranicama Centra:  https://www.ffst.unist.hr/centri/centar_lefz?@=23fvn#news_111259    
02.06.2022
U organizaciji Studentskog centra Split dana 1. lipnja 2022. godine održan je veliki pub-kviz u restoranu Kampus.
20.05.2022
Dana 19. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Friendship in May , s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavili su studenti Filozofskog fakulteta te ansambl studenata mandoline Umjetničke akademije u Splitu. Ovakva jedinstvena suradnja potaknuta je željom što boljeg umrežavanja studenata i predstavljanja studentskih postignuća.   Publici su se izvedbom predstavili studenti Filozofskog fakulteta Emilija Milat (vokal) i Stipe Trogrlić (gitara) te Matea Kero (recital).   S kolaž programom su nastupili sljedeći studenti ansambla mandolina UMAS-a:  Tanja Puharić, Ana Mlačić, Hana Klančnik, Luka Elez i Lucija Majić, pod mentorstvom doc. art. Ivane Kenk Kalebić.    
16.05.2022
  Dana 14. svibnja održane su dvije promocije sveučilišnih prvostupnika koji su preddiplomski studij na našem Fakultetu završili u 2021. godini. U svečanom ozračju, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima promovirano je 184 prvostupnika. Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i nastavnici i studenti Filozofskog fakulteta. Čestitamo prvostupnicima! fotogalerija  
13.05.2022
Dana 12. svibnja 2022. ispred zgrade Filozofskog fakulteta u okviru cjelomjesečnih događanja Frienship in May, s ciljem  suradnje te poticanja interdisciplinarnosti i predstavljanja lokalnoj zajednici, svoj kolaž program predstavio je ansambl studenata saksofona Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.  Publici su se izvedbom predstavile i studentice Filozofskog fakulteta Laura Jurišić ( Tatjanina ispovijed), Lorena Mihaljević ( Šporki Roko) i Kristina Granić –  Herbsttag.  Nastupili su sljedeći studenti ansambla saksofona:  Martin Ficsura (sopran saksofon),  Ivor Zlodre, Ines Vrdoljak, Luciano Princip, Filip Dujmović (alt saksofon), Vedran Momčilović, Adrian Seleš (tenor saksofon) te Matija Petrić (bariton saksofon) pod mentorstvom doc. art. Gordana Tudora. Skup su uvodno pozdravile dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr.sc.  Gloria Vickov i prodekanica Umjetničke akademije izv. prof.dr.sc Vesna Podrug izrazivši zadovoljstvo ovim oblikom suradnje, sa željom da se studenti što više umrežavaju i što bolje predstave svoje znanje lokalnoj zajednici.  Fotogalerija
05.05.2022
U srijedu, 4. svibnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu u sklopu Festivala znanosti 2022. s ovogodišnjom temom Život održane dvije radionice za 80 učenika četvrtih razreda osnovne škole. Radionice su vodile dr. sc. Mila Bulić, poslijedoktorandica i doc. dr. sc. Ines Blažević uz pomoć studentica Učiteljskog studija: Katarine Radić, Ivane Tolj, Mihaele Majić i Antee Bartulović. Tema radionica bila je: Ljudsko tijelo - organizacijske razine. Učenici su znanstvenim principima i načinima mišljenja učili o organima i organskim sustavima ljudskoga tijela te su izrađivali modele srca, ruke, pluća, kralježnice, probavnog sustava, mjerili vrijeme reakcije,...Posebno oduševljenje izazvao je m-learning, učenje pomoću mobitela, jer su mobitelom promatrali unutrašnje organe u 4D prikazu. Bili su izuzetno motivirani i zainteresirani za dodatna znanja što je vjetar u leđa za sve buduće aktivnosti kojima se potiče urođena znatiželja. fotogalerija  
04.05.2022
U sklopu niza događanja i suradnji koje Filozofski fakultet organizira u svibnju s ciljem sklapanja svibanjskih prijateljstava i otvaranja prema lokalnoj zajednici pod geslom  Friendship in  May,   danas smo vježbali na otvorenom, na travnjaku ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Trening su vodili diplomantica kineziologije Antonia Gulin i diplomirani kineziolog Krešimir Đuderija.  Smisao inicijative je skrenuti pozornost na potrebu tjelovježbe i zdravog načina života u postpandemijskom razdoblju i ukazati na pozitivan učinak tjelovježbe na mentalno zdravlje. Želja je Fakulteta razmišljati progresivno i motivirati zajednicu na aktivan stav u borbi protiv postpandemijeskih problema, s ciljem očuvanja opće dobrobiti pojedinca i zajednice.  Fotogalerija
29.04.2022
Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Splitu održat će se u četvrtak, 5. svibnja s početkom u 9 sati. Pozivamo sve učenike, maturante i ostale zainteresirane za naše studijske programe da nam se pridruže na adresi Poljička cesta 35, Split i otkriju sve što ih zanima o Filozofskom fakultetu!
29.04.2022
Danas, 29. travnja, naš se Fakultet uspješno predstavio maturantima i javnosti na Smotri Sveučilišta koja se nakon osam godina vratila u grad. Hvala članovima Studentskog zbora (Klari Jurčević, Matei Kero, Mariji Radoš, Ivanu Čoriću, Anti Subašiću i Frani Prpi) koji su sudjelovali u predstavljanju Fakulteta i promociji naših studijskih programa!
21.04.2022
Svečanost povodom zatvaranja Godine Marka Marulića održat će se u petak, 22. travnja 2022. u 18 sati u Hrvatskom domu Split. Program zatvaranja dostupan je na sljedećoj poveznici: Program zatvaranja  
30.03.2022
Francuski instituti Hrvatske, Slovenije i Austrije u suradnji sa Izvršnom agencijom za istraživanje EU organiziraju webinar na TEMU «  How to take advantage of the Widening programme » -  26.04.2022 od 10.00 do 12.00. Program i prijave na poveznici.   
28.03.2022
U organizaciji Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja i ALUMNI - Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta 23. ožujka održana je tribina:  Ukrajina nekad i danas.  Tribinu je moderirao dr. sc. Nikola Sunara.  Fotogalerija
23.03.2022
Poznati splitski umjetnik Matko Trebotić svoje djelo „Boja kamena“, 2020., dimenzije 110 x 125 cm, kombinirana tehnika na platnu donirao je Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Primopredaja umjetničkog rada Filozofskom fakultetu, održana je u uredu dekanice izv. prof. dr. sc. Glorije Vickov uz nazočnost rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i  umjetnika g. Matka Trebotića. Suradnja s ovim splitskim umjetnikom ostvarena je prošle godine kada je autor izlagao u Sveučilišnoj galeriji, a izložba pod nazivom " U svjetlu " organizirana je povodom proslave Dana Sveučilišta u Splitu kada mu je i dodijeljen i počasni doktorat.   https://www.unist.hr/novosti/matko-trebotic-donirao-vrijedno-umjetnicko-djelo-boja-kamena-filozofskom-fakultetu-sveucilista-u-splitu#4
18.03.2022
U suradnji s  Gradskim društvom Crvenog križa Split , Sveučilište u Splitu pokreće humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda te higijenskih potrepština za odrasle i djecu pod nazivom:  Pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine . Sakupljanje humanitarne pomoći kreće  21. ožujka  i traje do  25. ožujka 2022. , a kutije za potrebne artikle bit će postavljene na svim fakultetskim sastavnicama, odjelima i samostalnim studijima Sveučilišta u Splitu. više
11.03.2022
U organizaciji  Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja  (CIRCO) Filozofskog fakulteta u Splitu i  Društva hrvatskih književnih prevodilaca , u prizemlju fakulteta 11.03.2022.  je otvorena  zložba pod nazivom  "Od izvornika do prijevoda"  koja prikazuje najbolja i nagrađivana prevoditeljska rješenja u 2020./2021. godini, a prevoditeljice i članice DHKP   Katja Radoš Perković, Anda Bukvić Pažin  i   Lara Hölbling Matković  održale su tri radionice  književnog prevođenja s našim studentima :  "Prevođenje dječje književnosti: primjer Pinocchijevih pustolovina", "Slučaj Janosch: njemačka dječja književnost izgubljena u prijevodu",  "Što imaš prevesti u slikovnici?". Izložbu možete pogledati do 25. ožujka 2022.  fotogalerija
02.03.2022
Želiš na Erasmus?  ESN Split tu je da ti pomogne!   Erasmus+, program koji ti daje mogućnost da živiš i studiraš u stranoj državi, a još ti je to i plaćeno. Zvuči kao san, zar ne? Može postati stvarnost! Otvoren je Natječaj za Erasmus+ studijsku mobilnost u sljedećoj akademskog godini i razmišljaš o prijavi, ali si izgubljen/a u moru papirologije i zahtjeva, a pitanja su brojna? Ne znaš što bi napisao u motivacijsko pismo? Što treba ići u CV? Kako pronaći smještaj? Kako pronaći i odabrati predmete? Polažu li se ispiti na engleskom jeziku? Mogu li učiti portugalski/španjolski/talijanski/češki... ? Dođi i poslušaj ljude koji su sve to već prošli, a voljni su pružiti svoju pomoć i odgovoriti na sva pitanja koja bi mogao imati. Također, poslušaj i pitanja i ideje svojih kolega koji se prijavljuju na Erasmus, i bez straha kroči u ovu novu avanturu. Kada: Subota 5.3.2022. u 11:30h Gdje: Google Meet  https://meet.google.com/gvd-vzrr-tcr   Vidimo se na početku vaše nove avanture!     Ana Batinić Culture and Mobility Officer culture@esnsplit.com Contact phone: +385 98 131 1468 ------------------------------------ Erasmus Student Network - ESN Split Zrinsko-frankopanska 38 21000 Split, Croatia www.esnsplit.com  
22.12.2021
U sklopu Adventa na Filozofskom, studentice Klara Jurčević (Odsjek za hrvatski jezik i književnost i Odsjek za filozofiju), Matea Kero (Odsjek za talijanski jezik i književnost i Odsjek za povijest), Nejra Delić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju)  i Dora Kolarić (Odsjek za engleski jezik i književnost i Odsjek za pedagogiju) su održale predavanja o  adventskim i božićnim običajima u Hrvatskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim američkim državama..... Zahvaljujemo kolegicama na božićnom putovanju po Hrvatskoj i svijetu!   Fotogaleriju pogledajte ovdje .