MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

UDRUGA BIVŠIH STUDENATA I PRIJATELJA FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU - ALUMNI FFST


Repozitorij

Obavijesti

17.05.2024
Pozivamo vas na okrugli stol na temu " Mediji i nasilje ", koji će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine u 11.00 sati u suterenu Fakulteta, u organizaciji Alumnija FFST-a. Sudionici okruglog stola su: Livija Plančić (udruga Bijeli krug Hrvatske), Mirjana Nazor (psihologinja), Žana Jurić (novinarka, HINA), Đuro Baloević (ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać iz Solina), Paško Ugrina (voditelj poslova prevencije pri Policijskoj upravi SD).
28.03.2024
Dana 3. travnja 2024. u 17 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu bit će održan okrugli stol s temom Kultura i mladi – Split u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu. O toj temi s moderatoricom Barbarom Žajom razgovarat će: - Goran Biličić, predsjednik Info zone; - Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata; - Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu; - Rafaela Matić, predsjednica Savjeta mladih Splita; - Đordana Barbarić, udruga MOST.   Radujemo se Vašem dolasku!    
18.03.2024
Gradsko društvo Crvenog križa Split, Filozofski fakultet u Splitu te Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u srijedu 20. ožujka 2024. godine od 9.00 do 12.00 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (Poljička cesta 35) u predavaonici P14. Svi su dobrodošli!
18.12.2023
U sklopu manifestacije Advent na Filozofskom, Alumni FFST organizira humanitarni kviz općeg znanja za nastavnike i studente 19.12.2023. godine u 18 sati. Sva prikupljena sredstva bit će donirana za pomoć pri liječenju djevojčice koja se bori s teškom bolešću.
18.12.2023
Dana 20. 12. 2023. u 19 sati u suterenu Filozofskog fakulteta u Splitu bit će održan božićni koncert međunarodno poznatog i priznatog Gradskog zbora „Brodosplit“ s prigodnim repertoarom skladbi. Radujemo se Vašem dolasku!
16.11.2023
Gradsko društvo Crvenog križa Split, Filozofski fakultet u Splitu te Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organiziraju akciju darivanja krvi u srijedu 22. 11. 2023. godine od 10:00 do 13:00 sat i na Filozofskom fakultetu u Splitu (Poljička cesta 35), u uredu dekanice. Pozivamo vas da sudjelujete kako bismo zajedničkim snagama pokrenuli lanac transfuzije ljubavi. Jedna doza donirane krvi može spasiti čak 3 života. Ako planirate donirati krv, molimo vas da popunite kratki obrazac s iskazom interesa, koji se nalazi na poveznici.
16.11.2023
Povodom obilježavanja pedesete obljetnice smrti Pabla Picassa Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organizira javno predavanje izv. prof. dr. sc. Dunje Pivac pod nazivom Pablo Picasso - umijeće preobrazbe i moć slike . Predavanje će se održati 22. studenoga 2023. u 18:00 u dvorani P 18 Filozofskog fakulteta u Splitu.
11.11.2023
UDRUGA BIVŠIH STUDENATA I PRIJATELJA FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU   objavljuje P O Z I V   za sudjelovanje u literarnom i likovnom natječaju   Kroz riječi i sliku: Marko Marulić   Prijave traju od 13. studenog 2023. do 23. prosinca 2023. godine. Rezultate natječaja objavit ćemo na služnenim stranicama Filozofskog fakulteta i na Facebook stranici Udruge.   U v j e t i    n a t j e č a j a :   LITERARNI IZRIČAJ   1. Radovi mogu biti napisani hrvatskim standardnim jezikom ili narječjem. 2. Radovi moraju biti neobjavljeni. 3. Radovi moraju biti napisani fontom 12, Times New Roman ili Calibri, bez proreda i     ilustracija. 4. Sudjelovati mogu svi zainteresirani učenici prijavljene škole. 5. Svaki literarni rad mora sadržavati: ime i prezime učenika; razred; ime škole; ime i prezime mentora; naslov rada.   LIKOVNI IZRIČAJ   1. Učenik u kreativnom procesu promatra svijet oko sebe. 2. Likovni radovi mogu biti izrađeni u svim likovnim tehnikama. 3. Radovi moraju biti neobjavljeni. 4. Svaki likovni rad mora sadržavati: ime i prezime učenika; razred; ime škole; ime i prezime mentora; naslov rada.   8. Likovni se radovi poslani na natječaj ne vraćaju. 9. Sudjelovati mogu svi zainteresirani učenici prijavljene škole.   Svi likovni i literarni radovi mogu biti napisani i oslikani prema vlastitoj ideji, no ako je potrebno, evo nekoliko mogućih motiva: Marko Marulić (opis) Život Marka Marulića Da nisam književnik, bio bih… Judita Judita 21. stoljeća Intervju Marulića i Judite Molitva suprotiva Turkom Mali Marulić Izrada stripa Ljubav prema rodnom mjestu Otac hrvatske književnosti.   Likovni i literarni radovi šalju se poštom na adresu organizatora: Udruga Alumni FFST Poljička cesta 35 21000 Split NAZNAKA: Za literarni i likovni natječaj „Kroz riječi i sliku: Marko Marulić“    
10.11.2023
Udruga Alumni FFST poziva Vas na javno predavanje generala zbora dr. sc. Mirka Šundova naslovljeno Napad – obrana – opsada: bitka za Vukovar koje će se povodom  Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održati 15. studenoga 2023. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu.
29.09.2023
Društvo profesora hrvatskoga jezika i Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskoga fakulteta u Splitu – Alumni FFST pozivaju Vas na stručni skup „Dinko Šimunović (1873–1933.–2023.)“ koji će biti održan 5. listopada 2023. u 17:00 sati u predavaonici P 8 na Filozofskom fakultetu u Splitu. Na skupu će predavanja održati izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević (Sveučilište u Zadru) i Ankica Pokos, profesorica savjetnica, a izabrane ulomke čitat će akademska glumica Katarina Romac.
16.08.2023
Dana 23. kolovoza 2023., srijeda,  u 18: 30 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin bit će održano javno predavanje i panel rasprava Iz predškole u 1. razred u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST i uz moderiranje Sanje Ivančić na kojem će biti govora o različitim aspektima prelaska iz predškolskog programa u osnovnu školu. O tome će izazovnom razdoblju iz različitih perspektiva govoriti Sandra Jovišić, Zvjezdana Atlaga, Vesna Ružić i Sanja Ivančić. Radujemo se Vašem dolasku!
19.04.2023
Činjenica je  da djeca vole kretanje i igru, a osobito vole ići u parkove ili na igrališta. No, ono što nije očito jest da igranje u parku ili na igralištu omogućuje djeci da steknu dobre navike bavljenja tjelesnom aktivnošću bitnom za zdravo odraslo doba života. Uz fizičku aktivnost, potrebno je naglasiti važnost zdrave prehrane. Ona je izrazito bitna u vremenu odrastanja kada se stječu životne navike i ponašanja koja, ako su nepravilna, predstavljaju osnovu za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, šećerna bolest, neki oblici karcinoma, srčano-žilne bolesti) koje su danas najveći uzrok obolijevanja i smrtnosti razvijenog dijela svijeta. Promocija zdravih stilova života prioritet je na međunarodnoj razini, a dostupnost i primjena pravilne prehrane jedan je od temeljnih preduvjeta kako bi se postigla što je moguće veća razina zdravlja, osobito u djetinjstvu. Odgovore na pitanja o tjelesnoj aktivnosti te zdravoj prehrani ponudit će vam predavači: Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi-izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravila i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem), te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je ujedno i moderatorica predavanja. Predavanje će biti održano u srijedu 26. 4. 2023. u Teatrinu u Solinu i otvoreno je za sve zainteresirane. Veselimo se vašem dolasku!
09.03.2023
Povodom 150. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu – Alumni FFST organizira prigodno predavanje koje će održati doc. dr. sc. Lucijana Armanda Šundov naslovljeno Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici . Predavanje će biti održano 16. ožujka 2023. u 18:30 sati u dvorani P 7 Filozofskog fakulteta u Splitu. Radujemo se Vašem dolasku! Alumni FFST
11.01.2023
Izlaganje „Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira“ (predavač: Mate Božić, mag. educ. hist. et phil.) o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja (tzv. „najstarijeg grba Hrvatske“, Dubrovnika, Dalmacije, Istre i Slavonije) iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske - temeljeno na monografiji i sveučilišnom udžbeniku „HRVATSKI GRBOVI geneza, simbolika, povijest“ (koautori: Mate Božić i Stjepan Ćosić) objavljenom početkom 2021., a kojom se u širokom vremenskom (od sredine 13. do kraja 17. stoljeća) i tematskom rasponu razlaže nastanak, uporaba i simbolika niza hrvatskih zemaljskih grbova. Predavanje će uključiti i osvrt na uporabu životinjskih likova (lava odnosno kune) od perioda srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas (frizatici, banovci, kune, euri). Izlaganje, koje će se održati u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu 17. siječnja 2023. godine s početkom u 17:30 sati (dvorana P15), predstavlja nastavak javnog izlaganja „Šahirana polja Hrvatske od Krbavske bitke/1494. do Markova trga/1990.“, kojeg je predavač održao 15. lipnja 2022., također u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog Fakulteta u Splitu - Alumni FFST, a u okviru kojega je tematiziran nastanak i mijene službenog hrvatskog grba sa šahiranim poljima kroz povijest. Radujemo se vašem dolasku!
09.11.2022
U srijedu 16. studenog 2022. godine u 18 sati u dvorani P7 Filozofskog fakulteta u Splitu Alumni FFST i Studentski zbor Filozofskog fakulteta organiziraju obilježavanje obljetnice pada grada Vukovara. Dr. sc. Andrijana Perković Paloš održat će predavanje naslovljeno Obrana i okupacija Vukovara , a potom će uslijediti projekcija filma Darka Dovranića Vukovarski junak Blago Zadro . Po završetku filma održat će se mimohod sa svijećama od zgrade Fakulteta do murala u Vukovarskoj ulici. Ovim Vas putem pozivamo da uveličate ovaj događaj te odate počast gradu heroju.    
08.10.2022
Na izbornoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST održanoj dana 3. listopada 2022. za predsjednika Udruge izabran je dr. sc. Nikola Sunara. Za članove upravnog odbora Udruge izabrani su: dr. sc. Nikola Sunara (predsjednik); Sanja Ivančić (potpredsjednica); Branimir Romac (tajnik); Toni Kovačević (rizničar); Barbara Žaja (članica); Marin Pelaić (član); prof. dr. sc. Marko Dragić (predstavnik FFST-a).   Članovi nadzornog odbora Udruge su: Marin Juraga (predsjednik); Anđela Boljat; dr. sc. Andrijana Perković Paloš; Maja Visković; Dujo Boban.

PREGLED PROTEKLIH DOGAĐAJA U ORGANIZACIJI UDRUGE ALUMNI

3. 4. 2024.

Okrugli stol Kultura i mladi - Split

Sudionici okruglog stola Kultura i mladi – Split održanog 3. travnja 2024. u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu u razgovoru s moderatoricom Barbarom Žajom iznijeli su svoje viđenje kulturne scene u gradu Splitu i predstavili aktivnosti organizacija kojima pripadaju. Smatraju kako se na kulturnoj ponudi neprekidno radi i da akteri splitske kulturne scene mladima nude različite načine angažmana na polju kulture. Postignut je konsenzus kako je potreban poseban pristupom mladima koji će im približiti kulturne aktivnosti i motivirati ih da u njima sudjeluju.

 

20. 3. 2024.

 

Dobrovoljnom akcijom darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Split, Filozofskog fakulteta u Splitu te Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu prikupljeno je 55 doza krvnih pripravaka

Zahvaljujemo svim sudionicima akcije na nesebičnom sebedarju koje su pokazali svojim sudjelovanjem!

 

2. 2. 2024.

Poštovani članovi Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu, učitelji, učenici, i roditelji,

s velikim zadovoljstvom obavještavamo vas o rezultatima likovnog natječaja "Kroz riječi i sliku: Marko Marulić". Cilj natječaja bio je potaknuti kreativnost i umjetnički izraz mladih umjetnika, istražujući temu vezanu uz velikog hrvatskog renesansnog pisca, Marka Marulića.

Osnovne škole - pobjednički radovi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srednje škole - pobjednički radovi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima na sudjelovanju i trudu te čestitamo na izvrsnim radovima.

 

20. 12. 2023.

Vrhunac ovogodišnjih aktivnosti Udruge bio je svečani božićni koncert Gradskog zbora "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Vlade Sunka. Okupljenom auditoriju pozdravnim se govorom obratila dekanica prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Zbor je izveo niz prigodnih domaćih i inozemnih božićni skladbi.

 

 

 

19. 12. 2023.

U tjednu pred Božić udruga Alumni FFST organizirala je Humanitarni božićni kviz na kojem su prikupljana sredstva koja su donirana obitelji teško oboljele djevojke. Kviz je protekao u zdravom natjecateljskom duhu. U ime organizatora čestitamo pobjednicima!

 

 

22. 11. 2023.

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Split, Filozofskog fakulteta u splitu i Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i tim plemenitim i nesebičnim činom pomogli spasiti ljudske živote!

 

22. 11. 2023.

Izv. prof. dr. sc. Dunja Pivac održala je 22. studenog 2023. predavanje naslovljeno Pablo Picasso - umijeće preobrazbe i moć slike u kojem je pružila pregled bogatog i raznolikog opusa jednog od najvećih slikara u povijesti čovječanstva. Predavanjem se Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pridružila obilježavanju pedesete obljetnice smrti velikana likovne umjetnosti Pabla Picassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

15. 11. 2023.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na Filozofskom fakultetu u Splitu

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu organizirala je javno predavanje umirovljenog generala zbora dr. sc. Mirka Šundova. General Šundov održao je predavanje pod nazivom „Napad-obrana-opsada: bitka za Vukovar“.

Na početku samog događaja u ime Uprave Filozofskog fakulteta u Splitu okupljenima se obratio prodekan za međunarodnu suradnju i znanost doc. dr. sc. Nikša Varezić. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja.

Uz studente i nastavnike Filozofskog fakulteta u Splitu, navedenom događaju prisustvovali su i kadeti sa studija Vojno pomorstvo.

Po završetku javnog predavanja uslijedio je mimohod sa svijećama do murala u Vukovarskoj ulici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. 10. 2023.

U četvrtak 5. listopada 2023. održan je stručni skup Dinko Šimunović (1873.–1933.–2023.) organiziran u suradnji s Društvom profesora hrvatskog jezika. Događajem je moderirao Branimir Romac, a predavanja su održale izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević sa Sveučilišta u Zadru (Impresionističko-simbolistička dimenzija novelistike Dinka Šimunovića) i profesorica savjetnica i tajnica Društva Ankica Pokos (Alka - znamen i perjanica hrvatske baštine). Skup je svojim prisustvom obogatila i akademska glumica Katarina Romac koja je okupljenima pročitala izabrane ulomke iz Šimunovićevih djela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. 8. 2023.

U srijedu 23. kolovoza 2023. održano je javno predavanje i panel diskusija o iskustvima prelaska djece iz vrtića u školu pod naslovom Iz predškole u 1. razred. Dobro popunjenom auditoriju o svojim iskustvima progovorile su Sandra Jovišić, Zvjezdana Atlaga, Vesna Ružić i Sanja Ivančić koje imaju bogato iskustvo u radu s djecom predškolske i školske dobi. Događaj je održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a u ime organizatora Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu - Alumni FFST događaj je moderirala i svojim predavanjem obogatila potpredsjednica Udruge Sanja Ivančić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26. 4. 2023.

Tema predavanja i panel diskusije održane u solinskom Teatrinu pod nazivom "U zdravom tijelu zdrav duh" bila je  važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za pravilan razvoj djece te logistički i ini izazovi s kojima su se susrele osnovne škole uvođenjem besplatne prehrane za sve učenike. O tim temama govorile su Vesna Ružić, ravnateljica OŠ kraljice Jelene (prehrana u školi - izazovi), Katarina Volarević, mag. prim. educ. (pravilna i zdrava prehrana), Vesna Žižić, tajnica SSSD grada Solina i okolice (važnost bavljenja plivanjem) te Sanja Ivančić, mag. prim. educ. (izazovi tjelesne i zdravstvene kulture u generaciji "Z") koja je bila i moderatorica predavanja.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. 3. 2023.

Prigodnim predavanjem doc. dr. sc. Lucijane Armanda Šundov naslovljenim Gotički diskurs u Zagorkinoj Gričkoj vještici Filozofski fakultet u Splitu i Udruga bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu obilježili su 150. godišnjicu rođenja jedne od najznačajnijih hrvatskih književnica i novinarki. Predavanjem je naglašena važnost njezina opusa i njegova značenjska slojevitost čime zaslužuje mjesto u hrvatskom književnom kanonu.

11. 2. 2023.

Subotnju večer 11. veljače 2023. obogatio je prigodan program u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu održan u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Posebni gosti koji su progovorili o ljubavi i zaljubljivanju iz znanstvene i osobne perspektive bili su profesorica Mirjana Nazor s kojom je razgovor vodila Barbara Žaja i obitelj Špar. Njihova izlaganja pratile su recitacije Maje Visković kao i prigodan glazbeno-scenski program pod vodstvom Sanje Ivančić.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. 1. 2023.

Dana 17. siječnja 2023. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu održano je izlaganje u organizaciji  Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta u Splitu pod naslovom Lav, kuna i euro: od leopardovih glava do rogova satira ​povjesničara Mate Božića u kojem je govorio o nastanku, simbolici i uporabi pet heraldičkih znamenja iz stilizirane krune grba Republike Hrvatske. Izlagač se osvrnuo i na upotrebu životinjskih likova (lava odnosno kune) od razdoblja srednjega vijeka pa sve do suvremenog doba na različitim vrstama novca koje su na području Hrvatske korištene odnosno koriste se i danas. Moderatorica događaja bila je članica upravnog odbora Udruge Barbara Žaja.

 

20. 12. 2022.

Humanitarni kviz općeg znanja za studente, alumne i nastavnike FFST-a u suorganizaciji sa Studentskim zborom FFST-a u sklopu programa Advent na Filozofskom.

16. 11. 2022.

U srijedu 16. studenog 2022. na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je večer sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji udruge Alumni FFST i Studentskog zbora FFST-a. Okupljene je kroz program događaja vodila Barbara Žaja, a u ime Uprave fakulteta publici se obratila prodekanica izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac. Predavanje o okolnostima obrane i okupacije grada heroja Vukovara održala je dr. sc. Andrijana Perković Paloš, a potom je prikazan film Vukovarski junak Blago Zadro. Obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije zaokruženo je mimohodom od fakultetske zgrade do Vukovarske ulice gdje su izrečene molitve i zapaljene svijeće u čast poginulima.

 

 

15. 6. 2022.

U suorganizaciji udruga Alumni Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak te Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split održana su predavanja:

- „ŠAHIRANA POLJA HRVATSKE OD KRBAVSKE BITKE 1494. DO MARKOVA TRGA 1990.“ izlagača Mate Božića;

- „SV. IKONA - MOLITVA U BOJI“ izlagačica Maje Galić i Brune Periš.

 

Svibanj 2022. Friendship in May

U suorganizaciji s Alumnijem FFST 11. 5. 2022. održana radionica razvoja komunikacijskih vještina "Ritam igre".

Radionicu su vodili novinar Matej Sunara, glumac Ivan Baranović i diplomirani kineziolog Teo Toula.