MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić''

Voditelj centra:

prof. dr. sc. Tonći Kokić
tkokic@ffst.hr

 

Članovi:

prof. dr. sc. Dario Škarica
dskarica@ffst.hr
doc. dr. sc. Ljudevit Hanžek
ljuhan@ffst.hr
dr. sc. Gabriela Bašić Hanžek, poslijedoktorandica
gbasic@ffst.hr
Danica Radoš, asistentica
drados@ffst.hr

 

Glavne djelatnosti: istraživački rad, znanstveno izdavaštvo, organizacija znanstvenih predavanja, diseminacija znanja, kolegijalno povezivanje s drugim istraživačima i institucijama.

 

Povijest

Znanstveni centar ''Berislav Žarnić'' osnovan je 2016. godine na Filozofskome fakultetu u Splitu pod nazivom Znanstveni centar za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti. Danas nosi naziv po idejnom tvorcu i utemeljitelju p. prof. Berislavu Žarniću (1959. - 2017.). 
http://marul.ffst.hr/~berislav/doku.php

Centar je osnovan s vizijom jačanja unutarnje suradnje istraživača na Fakultetu koji djeluju u području teorijske filozofije, ali i širenja suradnje sa srodnim institucijama i pojedincima u znanstvenoj zajednici. Pri tome je fokus na temama i problemima kojima se bave filozofske discipline logika, epistemologija i filozofija znanosti.

Svojim su nas gostovanjem i izlaganjima već počastili sljedeći predavači: Timothy Williamson (Wykeham Professor of Logic, University of Oxford), Tomoyuki Yamada (University of Sapporo), Michael Peters (University of Waikato), Srećko Kovač (Institut za filozofiju, Zagreb), Neven SesardićLuca Malatesti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Boran Berčić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Bojan Borstner (Univerza v Mariboru), Vladimir Drekalović (Univerzitet Crne Gore), Milan Jovanović (Filozofski fakultet u Nišu).


Centar je i suizdavač zbornika tekstova Physics and Philosophy II,  nastalog na temelju izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima Physics and Philosophy na Sveučilištu u Splitu 2016. i 2017. 
https://content.ifzg.hr/poveznice/2019-Physics_and_Philosophy_II-1-8.pdf
Utemeljitelj je ovih interdisciplinarnih događanja još 2013. bio prof. Žarnić s prof. Franjom Sokolićem (tada Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu) i prof. Draganom Poljakom (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), a više je članova Centra redovito sudjelovalo u radu skupova i njihovoj organizaciji.


Repozitorij

16.12.2021

Gostovanje Davida Grčkog

Idući tjedan, u organizaciji Znanstvenog centra ''Berislav Žarnić'', David Grčki održat će predavanje i radionicu.

 

Dr. sc. David Grčki diplomirao je 2014. godine na Odsjeku za Kulturologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci sa temom ''Glas i pismo: Između Derride i Rousseaua''. Doktorirao je 2020. godine na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci sa temom ''Planiranje, razlozi i racionalnost kroz vrijeme''. Trenutno se bavi istraživanjem kognitivnih vrijednost narativnih umjetnosti na projektu Estetsko obrazovanje putem narativne umjetnosti i njegova važnost za humanistiku (AEtNA) – Voditeljica doc. dr. sc. Iris Vidmar-Jovanović.

 

Predavanje pod naslovom: Epistemičko razumijevanje kao kognitivna vrijednost narativnih umjetnosti održat će se 21. prosinca 2021., u 17:30 (dvorana P3)

Sažetak predavanja:

Imaju li narativne umjetnosti (romani, filmovi itd.) kognitivnu vrijednost tj. možemo li nešto naučiti od narativnih umjetnosti? Za razliku od filozofije ili znanosti, narativne umjetnosti nam ne mogu ponuditi znanje (barem ne propozicijsko). Međutim, ono što nam narativne umjetnosti mogu ponuditi jest epistemičko razumijevanje kompleksnih fenomena u svijetu.

 

Predavanje je moguće pratiti i preko Google Meet linka: http://meet.google.com/nop-ugqn-pwi

 

 

 

Radionica pod naslovom: Susret s fikcionalnim likovima: Prijateljski ili simbolični? održat će se 22. prosinca 2021., u 17:30 (dvorana P3)

Kratki opis:

Na koji način razumijemo fikcionalne likove? Na koji se način poistovjećujemo s njima? Koja su normativna ograničenja zamišljanja fikcionalnih likova? Primjerice: Možemo li zamisliti Jamesa Bonda kao ženu i je li onda on i dalje James Bond? Ponudit ću teoriju koja odgovara na ove izazove.

Radionicu je moguće pratiti i preko Google Meet linka: http://meet.google.com/xfo-xfzp-txk

 

Pozivamo zaposlenike i studente Filozofskog fakulteta da prisustvuju navedenim događajima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Popis obavijesti