MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

see this page in english

Centar za hrvatske studije u svijetu uspješno djeluje od 2007. godine. Središnja je zadaća Centra znanstveno proučavanje i očuvanje hrvatskoga jezika i kulture izvan granica Hrvatske, u suradnji s brojnim znanstveno-nastavnim i kulturnim institucijama u svijetu koje promiču hrvatski jezični identitet i hrvatsku kulturu. Zadaća je Centra i podučavanje hrvatskoga kao drugoga i inoga jezika kao i upoznavanje s poviješću i kompleksom hrvatske kulture i civilizacije.

Od 2007. godine u različitim programima Centra sudjelovalo je i hrvatski jezik učilo nekoliko tisuća polaznika sa svih kontinenata i iz gotovo svih zemalja svijeta. O kvaliteti rada Centra najbolje svjedoči broj stranih polaznika kojih je iz godine u godinu sve više, a upravo su oni i najbolji ambasadori našega rada, a njihovo je novostečeno znanje o hrvatskome jeziku i hrvatskoj kulturi naš najveći uspjeh.

Voditeljica Centra:

 

dr. sc. Josipa Korljan Bešlić

jkorljan@ffst.hr

 

Administrativna tajnica Centra:

Jelena Rogošić, mag. ang.

jnovak@ffst.hr

Adresa: Poljička cesta 35, Split

Telefon: 021 / 491 517


Obavijesti

30.04.2024
U četvrtak 25. travnja 2024. godine polaznici CEHAS-a, zajedno s voditeljicom, dr. sc. Josipom Korljan Bešlić i lektorima dr. sc. Helenom Burić, Inom Bilonić, Nevenom Čudina Turčinov i Marinom Sluganom, posjetili su otok Brač. Terenska je nastava uvijek prilika da se u stvarnim situacijama uvježba jezik, ali i da se dozna nešto novo o hrvatskoj povijesti i kulturi. Otok Brač važno je mjesto za mnoge polaznike CEHAS-a, prije svega stipendiste Državnog ureda za Hrvate izvan domovine, jer mnogi imaju korijene upravo na ovom otoku. Iako većina više nema obitelj na Braču, povezanost s ovim otokom i nostalgija itekako je prisutna. Doznali smo više o razlozima zbog kojih su ljudi nekoć napuštali otok, a danas se na njega nove generacije vraćaju, doznali smo više i o bračkom kamenu, kojim se gradila i Dioklecijanova palača u Splitu i Bijela kuća u Washingtonu. Popeli smo se na najvišu točku svih hrvatskih otoka – Vidovu goru, čijih 778 metara čini Brač najvišim hrvatskim otokom i s koje se pruža prekrasan pogled na Jadransko more i na Zlatni rat, jednu od najljepših i najpoznatijih hrvatskih plaža koju smo zatim i posjetili, a najhrabriji su se i okupali. Prošetali smo prekrasnim Bolom i divili se dominikanskom samostanu sv. Marije Milosne iz 15. stoljeća, sjetili se poznatog hrvatskog književnika Vladimira Nazora, ali i čuli više o kvalitetnim bračkim vinima i maslinovu ulju. Prekratak je bio jedan dan kako bismo upoznali sve što Brač nudi, ali vjerujem da će njegova magija ostati u sjećanju cijele grupe i privući ih da ga opet posjete i otkriju ono što je ostalo neotkriveno.
16.04.2024
Polaznici CEHAS-a na B1 razini jedva su dočekali visoke proljetne temperature da u sklopu nastave Hrvatskoga jezika zajedno sa svojom lektoricom dr. sc. Josipom Korljan Bešlić otiđu u centar Splita i preuzmu ulogu turističkih vodiča za svoju grupu. Za razliku od mnogih turističkih grupa koje su toga dana, 15. travnja 2024. godine, šetale Splitom, u našoj se grupi čuo samo hrvatski jezik. Osim što smo zajedno posjetili najpoznatija mjesta u centru Splita, od naših polaznika doznali smo detaljne informacije o caru Dioklecijanu, svetom Dujmu, Ivanu Meštroviću, Marku Maruliću, Grguru Ninskom, kraljici Jeleni, Franji Tuđmanu, Miljenku Smoji, doznali smo da je Riva zapravo Obala hrvatskog narodnog preporoda, a Voćni trg zapravo je Trg braće Radića. Naravno da smo se osvrnuli i na hrvatsku povijest i umjetnost, iskoristivši priliku uživo vidjeti kulturnu baštinu Splita i u njoj uživati, podsjetiti se tko je bio Gajo Bulat i zašto se njegov kip nalazi pred Hrvatskim narodnim kazalištem, kao i zašto Miljenko Smoje sjedi upravo na Matejuški. Imali smo izvrsnu priliku čuti i klapsku pjesmu u najakustičnijem splitskom prostoru – Vestibulu. Kulturno-obrazovnu šetnju gradom završili smo posjetom Etnografskom muzeju. Upoznavši se s muzejskim postavom, uputili smo se uskim stubama do terase na vrhu Vestibula s koje se pruža spektakularni pogled na grad. Do neke nove prilike vraćamo se u fakultetske klupe!
29.01.2024
SUMMER SCHOOL OF CROATIAN LANGUAGE AND CULTURE 2024   The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the Summer School of Croatian Language and Culture 2024 . The School starts 1 July  and runs until 19 July 2024 , which is the total of three weeks of classes, including a field trip. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document 3. Copy of the payment transaction. NOTE: All applicants are subject to the Summer School tuition fee of 570,00 EUR . The registration documents need to be sent to the programme coordinator Ms. Jelena Rogošić: jnovak@ffst.hr by 14 June 2024 , and the placement test for applicants with prior knowledge of Croatian will be done online and (if necessary) on the first day of the School, 1 July 2024 at 9 am. Please find the attached Summer School brochure and programme, as well as the application form and payment data.  
29.01.2024
U sklopu terenske nastave polaznici zimskog semestra posjetili su Sinj i razgledali njegove znamenitosti, među kojima se posebno ističu Alkarski dvori koji se inače nalaze u vojarni za smještaj konjice (mletački kvartir). U sklopu Dvora 2015. je otvoren Muzej Sinjske alke čiji je stalni postav (stare alkarske odore, oprema i oružje te alkarski statuti i pravilnici) dosegao najviše muzejske standarde. Polaznici CEHAS-a prisustvovali su i filmskoj projekciji na engleskom jeziku te su se na taj način svi (neovisno o razini kompetencije u hrvatskom jeziku) mogli upoznati s bogatom povijesti i tradicijom Sinjske alke i Cetinske krajine. Nakon Sinja, polaznici su posjetili i znamenitu Klišku tvrđavu, gdje su se informirali o njezinu strateškom značaju zbog kojeg se smatra jednom od najznačajnijih naših tvrđava u povijesti.
16.01.2024
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the summer semester of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2023/2024. The summer semester starts 19 February 2024  and  runs until 31 May 2024 , which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following:  
06.11.2023
Francesca Sammartino , doktorandica i asistentica na Odsjeku za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 2. studenog 2023. na Filozofskom fakultetu u Splitu održala je veoma zanimljivo predavanje o jezičnoj i kulturnoj baštini moliških Hrvata. Prethodno su se studentima i polaznicima Centra za hrvatske studije u svijetu, među kojima su bili i stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, te svima zainteresiranima obratili izv. prof. dr. sc. Jagoda Granić, voditeljica Centra za hrvatske studije u svijetu, Ante Ćaleta, voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je – uz već istaknutu važnost promicanja kulturnih vrijednosti, jezika i identiteta u hrvatskim manjinskim zajednicama – govorio i o značaju novog projekta ''Povratak korijenima''. Francesca Sammartino, kao pripadnica hrvatske manjine u talijanskoj regiji Molise i kao kroatistica i talijanistica, govorila je o povijesti i kulturnoj baštini moliških Hrvata te o hrvatskom jeziku ''iz one bane mora''. Budući da je ujedno i predsjednica Zaklade ''Agostina Piccoli'' čiji je cilj očuvanje jezika, tradicije i kulture moliškohrvatske manjinske zajednice, nastavlja putem svojih roditelja koji su tome dali svoj golemi doprinos.    
01.09.2023
Osim što su polaznici Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2023 posjetili Galeriju Meštrović i Galeriju umjetnina  u Splitu, na završetku Ljetne škole bili su i na terenskoj nastavi u Gradu Hvaru na istoimenome otoku. Tako su se polaznici iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenoga Kraljevstva, Nizozemske, Mađarske i Poljske na najbolji način upoznali s povijesnim i kulturnim znamenitostima Splita i Grada Hvara, gdje su posjetili Arsenal i najstarije javno kazalište u Europi, katedralu sv. Stjepana i tvrđavu Fortica, kao i druge hvarske kulturne i prirodne ljepote. Na ovaj način Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture nastavlja tradiciju upoznavanja svojih polaznika s bogatom hrvatskom kulturno-povijesnom baštinom.  
21.07.2023
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the winter semester of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2023/2024. The  winter semester starts 25 September 2023 and runs until 19 January 2024 , which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document. 3. Copy of the payment transaction (only the category of applicants subject to payment*) *NOTE: Erasmus students are not subject to payment. They can enroll in the course for free – enrollment in this course is voluntary for all incoming Erasmus students at the University of Split in the academic year 2023/2024. Students arriving through other types of mobility schemes (such as CEEPUS etc.) have to pay a special rate of 83,09 EUR per semester. All other applicants are subject to the semester course tuition fee and enrollment cost of 570 EUR per semester (the total cost). The registration documents need to be sent  to the programme coordinator Ms. Jelena Rogosic (jnovak@ffst.hr)  by 15 September 2023. The programme, application form and information about the payment are found in the following attachments: Application_form Payment_info-Winter_semester Plan_and_Programme
22.05.2023
Osim što se polaznici CEHAS-a vesele svakom nastavnom satu na kojem uče hrvatski jezik i kulturu, iznimno se vesele svakoj terenskoj nastavi, gdje imaju priliku doznati nešto novo o hrvatskoj kulturi, povijesti i običajima, ali i međusobno se družiti te razgovarati s kolegama, lektoricama i slučajnim prolaznicima na hrvatskom jeziku.
27.04.2023
U sklopu planirane terenske nastave u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023., polaznici CEHAS-a posjetili su Podrume Dioklecijanove palače, kao i povijesnu jezgru grada Splita, te su se tako upoznali s bogatom kulturno-povijesnom baštinom grada pod Marjanom. 
16.01.2023
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the summer semester of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2022/2023. The summer semester starts 20 February and runs until 2 June, which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document. 3. Copy of the payment transaction (only the category of applicants subject to payment*) *NOTE: Erasmus students are not subject to payment. They can enroll in the course for free – enrollment in this course is voluntary for all incoming Erasmus students at the University of Split in the academic year 2022/2023. Students arriving through other types of mobility schemes (such as CEEPUS etc.) have to pay a special rate of 79,63 EUR per semester. All other applicants are subject to the semester course tuition fee of 557,43 EUR per semester. The registration documents need to be sent  to the programme coordinator Ms. Jelena Rogošić (jnovak@ffst.hr)  by 13 February 2023. The programme, application form and information about the payment are found in the following attachments: CEHAS-Application_form-2022-2023-SummerSem.doc CEHAS-Payment_info-summer_semester2022-2023.docx CEHAS-Plan_and_Programme-CLF-CCC-2022-2023.pdf
06.12.2022
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the Summer School   of Croatian Language and Culture 2023 . The School starts 3 July  and runs until 21 July 2023 , which is the total of three weeks of classes, including a field trip. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document 3. Copy of the payment transaction.   NOTE: All applicants are subject to the Summer School tuition fee of 557,43 EUR . The registration documents need to be sent to the programme coordinator Ms. Jelena Novaković: jnovak@ffst.hr by 16 June 2023 , and the placement test for applicants with prior knowledge of Croatian will be done online and (if necessary) on the first day of the School, 3 July 2023 at 9 am. Please find the attached Summer School brochure and programme, as well as the application form and payment data. CEHAS-SummerSchool2023-brochure.pdf CEHAS-SummerSchool2023-Programme.pdf CEHAS-SummerSchool-2023-Application_form.doc CEHAS-SummerSchool-2023-Payment_info.pdf
29.11.2022
U četvrtak, 24. studenog, polaznici Centra za hrvatske studije u svijetu realizirali su terensku nastavu, pri čemu su posjetili Nacionalni park Krka i grad Šibenik. Cilj je terenske nastave bio upoznati strane studente, koji na Filozofskom fakultetu u Splitu uče hrvatski jezik, i o vrijednim sadržajima hrvatske kulturne i prirodne baštine - zaštićenim područjem iznimnih prirodnih i krajobraznih vrijednosti, koji se prostire uz rijeku Krku, te povijesnim hrvatskim gradom koji se nalazi na njezinu ušću – kraljevskim gradom Šibenikom -  i na taj ih način dodatno senzibilizirati i zainteresirati za hrvatsku kulturu, civilizaciju i povijest.  
21.10.2022
Centar za hrvatske studije u svijetu posjetila je delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u kojoj su bili Dražena Arar , načelnica Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan RH, Ivanka Kunštić , voditeljica Ureda dobrodošlice te njihovi suradnici Viktor Škovrlj i Zvonimira Kiridžija .
29.09.2022
Udžbenik i vježbenica inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), prodavat će se po promotivnoj cijeni od 26. do 30. rujna 2022., na porti Fakulteta, Poljička ulica 35.
24.08.2022
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the winter semester of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2022/2023. The winter semester starts 26 September and runs until 20 January, which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document. 3. Copy of the payment transaction (only the category of applicants subject to payment*) *NOTE: Erasmus students are not subject to payment. They can enroll in the course for free – enrollment in this course is voluntary for all incoming Erasmus students at the University of Split in the academic year 2022/2023. Students arriving through other types of mobility schemes (such as CEEPUS etc.) have to pay a special rate of 750,00 Croatian kuna per semester. All other applicants (studying in group classes) are subject to the semester course tuition fee of 4.200,00 Croatian kuna per semester. There is also possibility of individual classes (one-on-one), in which case the tuition fee amounts to 8.200,00 Croatian kuna per semester. The registration documents need to be sent to the programme coordinator Ms. Jelena Novaković (jnovak@ffst.hr)  by 19 September 2022. The programme, application form and information about the payment are found in the following attachments:    
23.07.2022
Terenska nastava ovogodišnje Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2022 održana je u posljednjem tjednu Škole u Bolu na Braču. Polaznici iz Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Švicarske i Ukrajine upoznali su se s poviješću, kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama Bola.
12.07.2022
U kulturnom bloku programa Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2022 polaznici su u prvom tjednu nastave posjetili Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) i pod stručnim vodstvom kustosice Muzeja razgledali stalni postav te su se na taj način pobliže upoznali s bogatom hrvatskom kulturom i poviješću. U drugom tjednu, u suradnji s Muzejom grada Splita , organiziran je i posjet Podrumima Dioklecijanove palače , jednom od najbolje očuvanih antičkih kompleksa u svijetu, zbog čega  Podrumi i predstavljaju jedan od nezaobilaznih kulturnih prostora Splita, s iznimnom baštinskom vrijednošću, u što su se uvjerili i naši ovogodišnji polaznici Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2022 , u organizaciji Centra za hrvatske studije u svijetu (CEHAS).
27.06.2022
Udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), prodavat će se po promotivnoj cijeni od 27. lipnja do 28 lipnja 2022., na porti Fakulteta, Poljička ulica 35.
07.06.2022
Polaznici programa Hrvatski jezik i kultura za strance proveli su zadnji tjedan nastave u Galeriji Meštrović te su tako imali priliku upoznati djelo (a i lik) velikoga Meštrovića. Zanimljive priče iz njegova uistinu impresivna životopisa polaznicima je u dugoj šetnji vremenom i prostorom predstavila kustosica Iris Marinović. Meštrovićevo životno putovanje od rođenja na slavonskoj ravnici, djetinjstva provedenoga na prostoru nemorskoga dijela srednje Dalmacije, pa boravka u Splitu, Zagrebu i brojnim europskim i američkim gradovima u kojima je umjetnik živio i stvarao, kustosica je polaznicima predstavila u njegovim brojnim skulpturama i radovima. Kustosica Marinović svojim je uistinu zanimljivim predavanjem na najbolji način upoznala strane studente s Ivanom Meštrovićem, jednim od najvećih i najznačajnijih hrvatskih kipara i umjetnika.
24.05.2022
Na poziv su veleposlanstva Republike Čile u Hrvatskoj i počasnoga konzula Republike Čile u Splitu gospodina Juroslava Buljubašića, studenti splitskoga Filozofskoga fakulteta sudjelovali u organizaciji proslave dvaju velikih jubileja – trideset godina od uspostave diplomatskih i kulturnih odnosa (1992. – 2022.) i, s manjim kašnjenjem zbog pandemije, proslavi petstote obljetnice od otkrića Magellanova prolaza (1521. – 2021.). Bogat su program proslave kreirali studenti Odsjeka za kroatistiku i strani polaznici Centra za hrvatske studije u svijetu. Strani su polaznici uz prigodni program predstavili hrvatski prijevod knjige 1520. Priče s Magellanova prolaza čileanske akademkinje hrvatskoga podrijetla Patricije Štambuk Mayorga (izd. Naklada Bošković, 2022, prev. Mirjana Polić Bobić, ur. Josip Lasić) dok su studenti kroatistike uspješno proveli nagradno natjecanje u pripremanju čileanskih empanada . Uz glazbenu su pratnju Daniela Guisandea i izvedbu tradicionalnih čileanskih pjesama splitski domaći i strani studenti s Filozofskoga fakulteta dali svoj doprinos dvama velikim jubilejima i time dodatno osnažili dugogodišnju tradiciju dobrih veza Čilea i Hrvatske.         
15.03.2022
The Center for Croatian Studies Abroad is now receiving applications for the Summer School of Croatian Language and Culture 2022 . The School starts 27 June  and runs until 15 July 2022 , which is the total of three weeks of classes, including a field trip. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document 3. Copy of the payment transaction.   NOTE: All applicants are subject to the Summer School tuition fee of 2.300,00 Croatian kuna. The registration documents need to be sent to the programme coordinator Ms. Jelena Novaković: jnovak@ffst.hr by 10 June 2022 , and the placement test for applicants with prior knowledge of Croatian will be done online and (if necessary) on the first day of the School, 27 June 2022 at 9 am. Please find the attached Summer School brochure and programme, as well as the application form and payment data. /_news/41796/CEHAS-SummerSchool2022-brochure.pdf /_news/41796/CEHAS-SummerSchool2022 program.pdf /_news/41796/CEHAS-SummerSchool-2022-Application_form.doc /_news/41796/CEHAS-SummerSchool-2022-Payment_info.pdf  
28.02.2022
Udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), prodavat će se po promotivnoj cijeni od 28. veljače 2022. do 2. ožujka 2022., na porti Fakulteta, Poljička ulica 35.
24.01.2022
The Center for Croatian Studies Abroad is  now receiving applications for the summer semester  of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2021/2022. The summer semester starts February 28  and runs until June 17, which is the total of 15 weeks of classes. Applicants need to send the following: 1. Completed and signed application form 2. Copy of the passport or other personal identification document. 3. Copy of the payment transaction (only the category of applicants subject to payment*) *NOTE: Erasmus students are not subject to payment.  They can enroll in the course for free – enrollment in this course is voluntary for all incoming Erasmus students at the University of Split in the academic year 2021/2022. Students arriving through other types of mobility schemes (such as CEEPUS etc.) have to pay a special rate of 600,00 Croatian kuna per semester. All other applicants are subject to the semester course tuition fee of 2.300,00 Croatian kuna per semester. The registration documents need to be sent to the programme coordinator Ms. Jelena Novaković ( jnovak@ffst.hr)  by 21 February 2022. The programme, application form and information about the payment are found in the following attachments: /_news/40956/CEHAS-Application_form.doc /_news/40906/CEHAS-Payment_info-summer_sem.2021-2022 (1).pdf /_news/40906/CEHAS-Plan_and_Programme-CLF-CCC-2021-2022.pdf
20.10.2021
Predstavljanje zbornika  Periferno u hrvatskoj književnosti i kulturi i   Periferno u hrvatskom jeziku, kulturi i društvu  Predstavljanje dvosveščanog zbornika radova Periferno u hrvatskoj književnosti i kulturi (ur. K. Bagić, M. Levanat-Peričić, L. Małczak) i Periferno u hrvatskom jeziku, kulturi i društvu  (ur. Bońkowski, M. Lukić, K. Mićanović, P. Pycia-Košćak, S. Zubčić) održat će se 21. 10. 2021. u 10.00 na Filozofskom fakultetu u Splitu u predavaonici P7. Zbornik će predstaviti izv. prof. dr. sc. Jagoda Granić, dr. hab. Leszek Małczak, kao jedan od urednika, te dr. sc. Josip Lasić u ime autora.
19.10.2021
Svečana promocija udžbenika i vježbenice inojezičnog hrvatskog Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), održat će se u petak, 22. listopada 2021. godine, u 19.00 u dvorani P1 Filozofskog fakulteta u Splitu. Promocija se održava u okviru međunarodnog znanstvenog skupa Mediteran kao identitetska odrednica: jezik, književnost, kultura i novi mediji.  Udžbenik je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada autorica s polaznicima kolegija Hrvatski jezik za strance A1 u Centru za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) Filozofskog fakulteta u Splitu.  Zainteresirani će moći kupiti udžbenik i vježbenicu nakon promocije. 
24.09.2021
Udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), prodavat će se po promotivnoj cijeni od 27. rujna 2021. do 1 listopada 2021., na porti Fakulteta, Poljička ulica 35.
03.09.2021
The Center for Croatian Studies Abroad is  now receiving applications for the winter semester  of the Croatian Language and Culture Course in the academic year of 2021/2022. The winter semester starts September 27  and runs until January 21, which is the total of 15 weeks of classes.
02.09.2021
SEA-EU ured SVEUČILIŠTA U SPLITU raspisuje NATJEČAJ za provedbu tečaja Hrvatski jezik i kultura za strance u okviru SEA-EU alijanse U okviru projekta The European University of the Seas (SEA-EU) Sveučilišta u Splitu raspisuje se natječaj za provedbu tečajeva hrvatskog jezika i kulture za strance u svrhu stjecanja prvih iskustava u provedbi nastave. Poziv je namijenjen diplomiranim studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji su studij završili u protekle dvije godine (od 15. lipnja 2019. godine). Tečajevi će se provoditi pod mentorstvom prof. Burić te prof. Korljan Bešlić iz Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Pristupnici se obvezuju sudjelovati na mrežnom tečaju Hrvatski jezik i kultura za strance , namijenjenom studentima i nastavnicima SEA-EU alijanse, koji će prof. Burić i prof. Korljan Bešlić izvoditi u periodu od 01. – 16. studenog 2021., a nakon čega će odabrani pristupnici spomenuti tečaj u trajanju od 20 sati provoditi samostalno. Planirani dvadesetosatni tečajevi provodit će se online od sredine studenog do sredine ožujka u terminima koji će naknadno biti dogovoreni sa SEA-EU uredom Sveučilišta u Splitu. Natječaj se odnosi na 5 suradnika, a koji bi provodili 5 tečajeva Hrvatski jezik i kultura za strance (po 20 sati nastave) na početnoj A1 razini. Uvjeti: – završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana kroatistika, u skladu s ranijim propisima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu – studij završen u periodu od posljednje dvije godine (od 15. lipnja 2019. godine) – znanje engleskog jezika – komunikacijske i prezentacijske vještine – znanje rada na računalu i platformama za predavanje na daljinu (GoogleMeet, Zoom). Uz vlastoručno potpisanu prijavu pristupnici su dužni priložiti: zamolbu, životopis i presliku diplome. Pristupnici, koji ispunjavaju formalne uvjete nevedene u natječaju, podložni su provjeri znanja, sposobnosti i vještina važnih za obavljanje navedenog posla te su obvezni pristupiti navedenim provjerama ako na iste budu pozvani, u protivnom će se smatrati da su odustali od prijave na natječaj. Nepravovremene i nepotpune prijave neće se razmatrati, niti će podnositeji takvih prijava naknadno biti pozvani na dopunu prijave. Prijave se predaju u roku od 8 (osam) dana od dana objave natječaja na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu. Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se elektroničkim putem na adresu seaeu@unist.hr ili osobno na adresu SEA-EU ureda (Sinjska 2). SEA-EU ured Sveučilišta u Splitu Objavljeno dana: 02. rujna 2021.
23.08.2021
Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture 2021 i ove se godine održala prva tri tjedna u srpnju. Unatoč pandemiji uzrokovanoj koronavirusom, ta se tradicija nije prekinula ni prošle ni ove godine, a naročito veseli činjenica da su u ovim posebnim okolnostima u Split doputovali polaznici i s drugih kontinenata. Naime, svojim europskim kolegama iz Austrije, Italije Luksemburga, Poljske i Ukrajine pridružili su se i kolege iz Australije, Kanade i SAD-a. U sklopu programa organizirana je i terenska nastava koja obuhvaća jedan segment hrvatske kulture, ove godine u Starome Gradu na Hvaru. Polaznici, zajedno sa svojom profesoricom  Inom Kedžo, upoznali su se s bogatom poviješću i kulturom Farosa koji su grčki kolonisti osnovali 384. g. pr. Kr. Starogradsko polje i povijesna jezgra Staroga Grada od 2008. su na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, što dovoljno govori o neprocjenjivoj vrijednosti ove hrvatske materijalne baštine. O slojevitoj povijesti Staroga Grada koja traje već 2400 godina bilo je riječi prilikom posjeta Muzeju Staroga Grada i razgledavanja stalnog postava pod stručnim vodstvom, među kojima se ističu muzejske zbirke, izložba radova starogradskih umjetnika 20. st. te posebno interpretacijski punkt  Suhozidi otoka Hvara  čiji je cilj upoznati posjetitelje sa suhozidnom gradnjom koja je uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao multinacionalna nominacija. Polaznici Ljetne škole također su posjetili i nezaobilazni Tvrdalj – ribnjak i kamenu knjigu znamenitoga hrvatskog renesansnog pjesnika Petra Hektorovića. Tako je posjet Starome Gradu, na radost naših polaznika, na najbolji način upotpunio program Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture 2021 , koji inače već 15. godinu uspješno organizira Centar za hrvatske studije u svijetu (CEHAS).  
20.08.2021
Čitanje jezičnoga i kulturnoga krajolika Srednje Dalmacije Početkom lipnja održana je terenska nastava za polaznike CEHAS-a u nekoliko mjesta omiške općine (Krilo Jesenice/Sumpetar – Mimice – Slime – Zvečanje – Zakučac). Naime, realizirana je projektna aktivnost    Čitanje jezičnoga i kulturnoga krajolika Srednje Dalmacije . Time su se strani studenti aktivno uključili u projekt  Godin a  čitanja  jer je Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija 2021. godinu proglasilo godinom čitanja. Budući da se 23. svibnja 2021. navršilo pola stoljeća od tragične smrti velikana hrvatske književnosti Josipa Pupačića, tim je povodom dr. sc. Josip  Lasić dogovorio projektnu aktivnost s polaznicima razine B2 – upoznavanje stranih studenata s prostorom u okolici grada Omiša koji je u 20. stoljeću iznjedrio brojna značajna imena hrvatske kulture, među kojima se ističu Drago Ivanišević, Vatroslav Mimica, Nikola Milićević, Jure Kaštelan i Josip Pupačić. Polaznici razine B2 u ljetnome semestru 2020./2021. u tu su svrhu pripremili prezentacije i kraća izlaganja o pet velikana i o mjestima iz kojih su potekli. Uz polaznike razine B2 u aktivnosti terenske nastave bili su uključeni i polaznici A2 razine koji su pripremili glazbeno-jezični program iz opusa poznate pjevačice  Novi h  fosil a  Đurđice Barlović, rođ. Milićević, koja je rođenjem i korijenima vezana uz mjesto Zvečanje, kao i pjesnik Nikola Milićević. Osim aktivnih izlagača, sudjelovali su i svi drugi zainteresirani polaznici iz drugih grupa i različitih razina kompetencije u hrvatskome jeziku. Nakon  onlin e-nastave i strogih epidemioloških mjera, terenska nastava, koja je osim jezične komponente bila pravi iskorak u bogati hrvatski kulturni prostor u svim njegovim aspektima, bila je uistinu dodana vrijednost u nastavnome procesu.
20.08.2021
Ove je godine publiciran udžbenik inojezičnog hrvatskog  Prijeđimo na ti 1 , čije su autorice  Josipa Korljan Bešlić  i  Helena Burić  (Centar za hrvatske studije u svijetu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost), kojemu je izdavač Filozofski fakultet u Splitu. Udžbenik je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada autorica s polaznicima kolegija Hrvatski jezik za strance A1 u Centru za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) Filozofskog fakulteta u Splitu. Udžbenik i vježbenica sastoje se od 15 cjelina, koje prate semestralnu nastavu i usklađene su s 15 tjedana nastave. Materijali i teme usklađeni su sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (ZEROJ) za A1 razinu. Svaka se cjelina sastoji od triju podcjelina koje obuhvaćaju pisane tekstove, različite zadatke, gramatičke jedinice, korisne izraze i slušni tekst. Na kraju svake cjeline donose se kulturološke zanimljivosti. Svaka cjelina završava usustavljenim gramatičkim pregledom. Na kraju udžbenika nalaze se hrvatsko-englesko-španjolski rječnik i slušni tekstovi. U oblikovanju materijala korišten je konstruktivistički pristup, želeći staviti polaznike u središte obrazovnog procesa i potaknuti ih da sami uoče gramatičke i ostale jezične zakonitosti. Mnogobrojna pitanja navedena u zadacima njeguju konverzacijski pristup, jednako kao i izdvojeni korisni izrazi u svakoj podcjelini. Želja je autorica da svi koji žele naučiti hrvatski jezik upravo u ovom udžbeniku i pratećoj vježbenici pronađu zanimljive i poticajne materijale te da s hrvatskim jezikom budu na „ti“.  
19.08.2021
U sklopu projekta  European University of the Seas ( https://sea-eu.org)   održan je petodnevni intenzivni tečaj hrvatskog jezika i kulture od 28. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Tečaj je organiziran za studente na kratkoročnoj mobilnosti u sklopu SEA-EU projekta, a nastavu je organizirao Centar za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) Filozofskog fakulteta u Splitu. Zainteresirani studenti su također mogu nastaviti učenje jezika i nakon petodnevnog tečaja, a u sklopu redovite godišnje Ljetne škole hrvatskog jezika i kulture. Više detalja o samom tečaju dostupno je u službenoj brošuri: CEHAS-SEA-EU-School_of_Croatian_Language_and_Culture2021-brochure Poveznica na stranicu SEA-EU projekta s podacima o tečaju: https://sea-eu.org/learning-events/

Hrvatski jezik za strance (HJS) i Hrvatska kultura i civilizacija za strance (HKC)

Centar za hrvatske studije u svijetu (CEHAS) pri Filozofskom fakultetu u Splitu nudi mogućnost upisivanja i pohađanja programa iz semestralnih kolegija Hrvatski jezik za strance i kolegija Hrvatska kultura i civilizacija I i II., svim zainteresiranim polaznicima, od studenata na programima mobilnosti (Erasmus, CEEPUS, itd.), do stranaca koji borave u Republici Hrvatskoj i žele naučiti jezik.

Semestralna nastava Hrvatskoga za strance podijeljena je na zimski i ljetni semestar. Zimski semestar počinje početkom listopada i završava krajem siječnja, a ljetni semestar počinje početkom ožujka i završava sredinom lipnja.

Upisni proces započinje mjesec dana prije početka semestra, dakle 1. rujna za zimski semestar, te 1. veljače za ljetni semestar.

 

NASTAVNI SADRŽAJ:

Hrvatski jezik za strance: početni stupanj (HJS 1 - razine A1 ili A2)

Početni stupanj namijenjen je studentima koji ne znaju hrvatski jezik ili ga ne znaju dovoljno da bi se na njemu mogli sporazumijevati u najjednostavnijim svakodnevnim situacijama. Tečaj se sastoji od jezičnih vježbi usklađenih sa stupnjevima A1 i A2 (CEF / ZEROJ6) koje su na početnom stupnju temelj studija, pa se i kulturološki sadržaji stavljaju u njihovu funkciju.

Pritom kulturološki sadržaji moraju biti jezično primjereni ovoj razini znanja. Njihova je uloga dodatna motivacija za učenje hrvatskoga jezika. Na ovom su stupnju za polaznike predviđene i intenzivnije govorne vježbe kao i nastavni blok s izabranim poglavljima iz hrvatske povijesti i geografije tematski prilagođen razini znanja jezika.

Hrvatski jezik za strance: srednji stupanj (HJS 2 - razine B1 ili B2)

Na srednjem stupnju uz stjecanje jezičnih kompetencija na razini B1 ili B2 (CEF / ZEROJ) uvode se sadržaji vezani uz upoznavanje geografskih značajki Hrvatske i hrvatske kulturne baštine. U tematskom bloku Hrvatska kulturna baština unutar kolegija HJS 2 obrađivat će se pojedine teme iz hrvatske književnosti, povijesti, kulture i civilizacije, kazališta, filma, folkloristike, etnologije, glazbe, povijesti umjetnosti i sl. Ti su sadržaji u korelaciji s nizom izvannastavnih aktivnosti.

Hrvatski jezik za strance: napredni stupanj (HJS 3 - razina C1 ili C2)

Na naprednome se stupnju (razina C1 ili C2 po CEF-u/ZEROJ-u*) studentima predstavljaju odabrane gramatičke i pravopisne teme u tematskom bloku Izbor iz hrvatskog standardnoga jezika. Tijekom semestra uvodi se i tematski blok Funkcionalna stilistika hrvatskoga standardnog jezika, čija je svrha unapređenje komunikacijske kompetencije polaznika. Studenti unutar programa HJS 3 imaju i tematske blokove iz područja o inojezičnome hrvatskome, gramatičkom nazivlju i leksikologiji. Kroz HJS 3 stranim studentima nudi se i individualni pristup temama, a u svrhu izrade i pisanja završnih i diplomskih radova iz područja kroatistike i kroatologije na matičnim višim školama ili sveučilištima u inozemstvu.

*ZEROJ: Zajednički europski referentni okvir jezika.

Hrvatska kultura i civilizacija I (HKC 1) - u zimskom semestru

Kolegij se bavi najvažnijim temama iz hrvatske kulture, civilizacije, povijesti, umjetnosti i književnosti od početaka do sredine 19. stoljeća i Hrvatskoga narodnog preporoda. Poseban naglasak će biti stavljen na važne kulturne i povijesne događaje te ideje koje su oblikovale hrvatsku kulturu u prošlosti, a koje će se u okviru kolegija proučavati kroz odabrane književne i novinske tekstove, stručne i znanstvene radove te umjetnička, glazbena i filmska djela.

Kolegij je interdisciplinaran i namijenjen je prije svega stranim studentima, a njegov cilj je upoznati strane studente s najvažnijim aspektima hrvatske kulture kroz povijest te im omogućiti bolje razumijevanje hrvatske kulture i civilizacije u širem, europskom kontekstu i pripremiti ih za samostalno izučavanje različitih aspekata hrvatske kulture.

Hrvatska kultura i civilizacija II (HKC 2) - u ljetnom semestru

Kolegij se bavi hrvatskom kulturom i civilizacijom u razdoblju od sredine 19. stoljeća i hrvatskog narodnog preporoda do današnjih dana. Kolegij je interdisciplinaran i namijenjen je prije svega stranim studentima, a cilj mu je pružiti detaljni uvid u hrvatsko kulturno naslijeđe iz perspektive hrvatskih filozofa, povjesničara, teoretičara kulture, jezika, književnosti te pisaca i umjetnika te pripremiti studente za samostalno izučavanje različitih aspekata hrvatske kulture kroz proučavanje različitih književnih i novinskih tekstova, stručnih i znanstvenih radova, eseja, kratkih priča, likovnih, glazbenih i filmskih djela.

Važna komponenta kolegija su i kulturne studije u širem smislu, uključujući kulturnu geografiju, književnost, tradiciju i poetiku svakodnevnoga života te razumijevanje položaja hrvatske kulture i civilizacije u širem europskom kontekstu.


LJETNA ŠKOLA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Ljetna  škola hrvatskoga jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Splitu nudi intenzivan trotjedni tečaj hrvatskoga jezika za strane polaznike. Učenje hrvatskoga jezika u Splitu tijekom ljetnih praznika, obogaćeno kulturnim programom, ima tradiciju dugu četrnaest godina (prva Ljetna škola na splitskom Filozofskom fakultetu održana je u srpnju 2007. godine). Tijekom godina izvođenja programa Ljetne škole u njezinu radu sudjelovao je veliki broj stranih polaznika.

Ljetna škola nudi program prikladan svima koji žele upoznati i doživjeti zemlju čiji jezik uče, steći ili proširiti svoje postojeće znanje o njoj, naučiti ili dodatno usavršiti hrvatski jezik. Osim akademske nastave polaznicima je omogućen posjet muzejima, galerijama, kazališnim predstavama, koncertima i svim ostalim kulturnim događajima i aktivnostima tijekom mjeseca srpnja u gradu Splitu i okolici. Uz jezičnu nastavnu aktivnost Škole, polaznici upoznaju i razne kulturne i obrazovne ustanove, obilaze Split i odlaze na organizirane izlete. Program kulturnih sadržaja sastavni je dio akademskog dijela Škole koji je organiziran u obliku izvannastavnih aktivnosti, a tijekom trajanja intenzivnog programa učenja hrvatskoga jezika.

Upisi za Ljetnu školu započinju 1. travnja svake godine. 


ISPIT IZ HRVATSKOGa JEZIKA I LATINIČNOG PISMA

Centar za hrvatske studije u svijetu organizira ispite iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma. Ovaj test je namijenjen strancima kojima je potrebna ova potvrda kako bi stekli boravišnu dozvolu, državljanstvo ili u svrhu priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija, zaposlenja itd.

Kako se prijaviti?

Kandidati trebaju dostaviti sljedeće dokumente:

 - ispunjeni obrazac za prijavu;

 - dokaz o obavljenoj uplati (Upute za plaćanje);

 - presliku putovnice 

 

Prijavni dokumenti se moraju dostaviti tajnici Centra na sljedeću e-mail adresu: jnovak@ffst.hr

Ispiti se održavaju u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35, jednom mjesečno, prema definiranom rasporedu:

 

5.10. 2023. u 13.00 u učionici P15

2.11. 2023. u 13.00 u učionici P15

7.12. 2023. u 13.00 u učionici P15

11.1. 2024. u 13.00 u učionici P15 

1.2. 2024. u 13.00 

7.3. 2024. u 13.00 

4.4. 2024. u 13.00 

2.5. 2024. u 13.00

6.6. 2024. u 13.00 

4.7. 2024. u 13.00 

5.9. 2024. u 13.00 

 

Ispit se polaže pred Povjerenstvom te obuhvaća sljedeće cjeline:
– razumijevanje slušanog teksta
– razumijevanje čitanog teksta
– poznavanje jezičnih struktura hrvatskog jezika
– pisano sporazumijevanje
– usmeno sporazumijevanje.

Kandidat mora imati najmanje 60% točnih odgovora na pismenom ispitu kako bi položio test. Nakon završetka pismenog ispita, slijedi usmeni dio ispita, koji se sastoji od kratkog razgovora.

Nakon uspješno položenog ispita, kandidatu će biti izdana potvrda u kojoj se navodi tražena svrha, i to najkasnije tjedan dana nakon ispita. Potvrda se može preuzeti osobno ili dostaviti kopnenom poštom.

VAŽNO!
Pristupnik koji nije pristupio ispitu u prijavljenom terminu, može pristupiti ispitu u sljedećem terminu. Broj ponovnih polaganja ispita nije ograničen. Ukoliko pristupnik ne položi ispit, može ponovno pristupiti ispitu u drugom terminu, s tim da mora ponovo dostaviti prijavnicu te platiti u cijelosti.