MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

06.09.2022

Pot s Rata - prezentacija oživljene povijesti

U Ložišću na otoku Braču 4.9.2022. provedene su aktivnosti projekta Pot s Rata.

U okviru provedbe projekta Pot s Rata u sali Zadružnog doma u Ložišću održano je predavanje Vedrana Barbarića naziva A šta to oni gore rade?, gdje su posjetiteljima manifestacije predstavljene aktivnosti koje, u sklopu arheološkog istraživanja na lokalitetu Rat iznad Ložišća, a u okviru Brač Island Project kojeg provode partnerske institucije Filozofskog fakulteta u Splitu i Colorado Boulder University. Interes posjetitelja za predavanje i predstavljene teme pokazao je kako u lokalnoj zajednici postoji svijest o važnosti arheološke baštine kao i o potencijalu koji provedba istraživačkih aktivnosti na tom važnom lokalitetu predstavlja u smislu nadogradnje i promocije baštinske slike zapadnog dijela otoka Brača. Predavanje je ujedno poslužilo i kao uvod u teme koje su predstavljene ovom manifestacijom. Dotaknuta je, tako, tema arheoloških nalaza kao premeta baštine i izvora informacija o ljudskim zajednicama i načinu njihova života u krajoliku te tema tradicionalnog lončarstva ručnog kola, kao daleke poveznice s obrtima i praksama prapovijesnog stanovništva gradine na Ratu.

Po završetku predavanja provedena je radionica muzejske pedagogije za djecu predškolske i školske dobi, koju je osmislila i provela muzejska pedagoginja dr.sc. Vedrana Premuž Đipalo. Radionici su prisustvovala djeca iz Ložišća i Milne te su, uz stručno vodstvo voditeljice radionice i uz asistenciju bivših studentica Filozofskog fakulteta u Splitu i svojih nastavnica, na odabranim primjerima iskustveno učili o aktivnostima izrade lončarije, nakita i tkanja. Navedene su aktivnosti ciljano odabrane kako bi se najmlađim posjetiteljima manifestacije približile baštinske teme i kategorije nalaza s kojima se arheolozi najčešće susreću u svojem istraživačko - znanstvenom radu.

Kao završna aktivnost manifestacije Pot s Rata provedena je radionica – prezentacija tradicionalnog lončarstva ručnog kola od strane majstora lončara, Ivana Knezovića iz Potravlja. Veliki broj elemenata te zaštićene kategorije nematerijalne baštine Republike Hrvatske gotovo u potpunosti odgovara praksama i vještinama koje su u svojem radu primjenjivali prapovijesni lončari. Stoga je prezentacija izrade posuda na lončarskom kolu na živ način doprinijela impresiji koju su posjetitelji mogli steći o vještinama iz razdoblja čiji su materijalni ostaci predmet proučavanja arheologa na obližnjem lokalitetu Rat.

Projektne aktivnosti poduzete su uz sufinanciranje od strane Splitsko-dalmatinske županije dodijeljeno u okviru Programa sufinanciranja projekata oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije na području Splitsko-dalmatinske županije za 2022. godinu, a provedene uz uz podršku lokalnih dionika, Hrvatske pučke prosvjete Ložišće, Materinskog društva Milna i Turističke zajednice općine Milna.


 

Popis obavijesti