MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

20.10.2022

Otvorenje izložbe prof. dr. sc. Anete Stojić o Hrvatsko-njemačkim jezičnim dodirima

Svečano otvorenje izložbe o Hrvatsko-njemačkim jezičnim dodirima održano je u utorak, 25. listopada 2022. godine s početkom u 11.00 sati u zgradi Filozofskog fakulteta. Nakon otvorenja, prof. dr. sc. Aneta Stojić održala je predavanje na temu Hrvatsko-njemački jezični dodiri s početkom u 11.30 sati (P26).

Povijesne prilike u Hrvatskoj rezultirale su brojnim i raznolikim dodirima s drugim kulturama i jezicima, a među njima i s govornicima njemačkoga govornog područja. Ovi hrvatsko-njemački dodiri bili su najintenzivniji za vrijeme višestoljetne političke i kulturne povezanosti Hrvatske s Habsburškom monarhijom kada je došlo do izravnoga dodira njemačkoga i hrvatskoga jezika. Te su veze nesumnjivo ostavile dubok trag na stariju kao i noviju hrvatsku povijest koji se u hrvatskome jeziku najviše očituje u obliku germanizama odnosno njemačkih posuđenica.

Ovom se izložbom pokazuju čimbenici koji su utjecali na preuzimanje njemačkih riječi u hrvatski jezik kao i rezultati u suvremenome hrvatskom jeziku. Izložba je dvojezična, na hrvatskome i na njemačkome jeziku te projektna aktivnost Austrijske knjižnice Rijeka i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Kratki video s izložbe dostupan je na sljedećoj poveznici:

/_news/41909/Hrvatsko-njemacki jezicni dodiri.mp4

Popis obavijesti