MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Repozitorij

17.11.2022

Studentica Blaženka Miše pobijedila na natječaju A4 Galerije umjetnina u Splitu!

Mihael Frančić s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu (mentori: Viktor Popović, red. prof. art i Neli Ružić, doc. art.) i Blaženka Miše s Odsjeka za povijest umjetnosti i Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu (mentor Dalibor Prančević, izv. prof. dr. sc.) su pobjednici ovogodišnjeg 5. izdanja nacionalnog natječaja A4 kojega raspisuje Galerija umjetnina u Splitu i namjenjuje studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti.

Izložba Mihaela Frančića Ennui uz kustosku suradnju Blaženke Miše svečano je otvorena u Galeriji umjetnina u Splitu u utorak, 15. studenoga 2022. godine u 20 sati.

“Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa. Umjetnik Mihael Frančić stvara ciklus od osam psiholoških autoportreta donoseći njima svoje unutarnje stanje koje se odražava u depresiji, letargiji, anksioznosti te traumama. Iskustvene traume doživljene putem verbalnog i fizičkog nasilja pretočile su se u želju za izbjegavanjem nepotrebna isticanja pred masama. Ovoga puta umjetnik svjesno izlaže sebe na platnu.“ (iz teksta Blaženke Miše)

 

Popis obavijesti