MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

Hrvatsko srednjovjekovlje: jezik i književnost

Šifra: 185142
ECTS: 3.0
Nositelji:
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta upoznavanje studenata s početnim razdobljem hrvatske pismenosti koja je postojala na trima idiomima: latinskom, crkvenoslavenskom i hrvatskom te na trima pismima: glagoljici, ćirilici i latinici te upoznavanje s književnošću na narodnom jeziku. Preko pisanih djela studenti se upoznaju s kulturnim, političkim, vjerskim i gospodarskim prilikama na hrvatskom području koje su rezultat višestoljetnih susjedskih i povijesnih zbivanja te njegove političke razjedinjenosti, kao rezultata geopolitičkoga položaja.
Studenti se osposobljavaju za filološku analizu tekstova na crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije napisanih na glagoljici, razumijevanje hrvatskih srednjovjekovnih tekstova, njegove etnološke, umjetničke, kulturne i religijske tendencije. Studenti se upućuju i u osnove hrvatske ćirilice (bosančice).
Literatura:
  1. Damjanović, Stjepan: Slovo iskona (odabrani dijelovi)
  2. Fališevac, Dunja: Hrvatska srednjovjekovna proza (odabrani dijelovi)
  3. Hercigonja, Euard: Srednjovjekovna književnost. Povijest hrvatske književnosti 2 (odabrani dijelovi)
  4. prir. Štefanić, Vjekoslav: Hrvatska književnost srednjega vijeka
  5. Malić, Dragica: Latinički tekstovi hrvatskoga srednjovjekovlja na narodnom jeziku. Srednji vijek i renesansa. Hrvatska i Europa II.
  6. Nazor, Anica: Jezični kriteriji pri određivanju donje granice crkvenoslavenskog jezika u hrvatskoglagoljskim tekstovima
  7. Žagar, Mateo: Kako je tkan jezik Bašćanske ploče
2. semestar
Hrvatski jezik-ljetni semestar 1. god (diplomski studij) - Redovni studij - Hrvatski jezik i književnost (kulturološki smjer)
Hrvatski jezik-ljetni semestar 1. god (diplomski studij) - Redovni studij - Hrvatski jezik i književnost (nastavnički smjer)
Termini konzultacija: